Monday, November 03, 2014

ΥΠΕΚΑ: Συνάντηση Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, με την Πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα, Irit Ben-Abba

ΥΠΕΚΑ, 03.11.14 :
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, συναντήθηκε την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου με την Πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα, Irit Ben-Abba, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της τον περασμένο Αύγουστο.

Κατά την συζήτηση τέθηκαν επί τάπητος θέματα ενεργειακού ενδιαφέροντος. Η κ. Ben-Abba ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Ισραήλ κυρίως όσον αφορά στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων Ταμάρ και Λεβιάθαν.

Διαπιστώθηκε με ικανοποίηση και από τις δύο πλευρές ότι υπάρχει ενδιαφέρον του ιδιωτικού τομέα τόσο για ελληνικές επενδύσεις στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Ισραήλ, όσο και αντίστροφα ισραηλινών εταιρειών στην Ελλάδα. Περαιτέρω, συζητήθηκαν το σχέδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, η μεταφορά CNG (Συμπιεσμένο Φυσικό Αέριο) στην Ελλάδα, ένα σχέδιο που επεξεργάζεται το ΥΠΕΚΑ κυρίως ως προς τα νησιά, καθώς και πιθανή συνεργασία στον τομέα υδάτων, μεταξύ άλλων με την εγκατάσταση μονάδων αφαλάτωσης σε παράκτιες και νησιωτικές περιοχές. Τέλος συζητήθηκαν οι προοπτικές του αγωγού East Med, για τη μεταφορά αερίου από τα κοιτάσματα Ισραήλ-Κύπρου προς την Ευρώπη, μέσω Ελλάδος. Τόσο ο Υπουργός ΠΕΚΑ όσο και η Πρέσβης του Ισραήλ συμφώνησαν ότι όλες οι εναλλακτικές προτάσεις είναι καλό να παραμένουν ανοικτές στο τραπέζι.

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, δήλωσε ότι η συνεργασία με το Ισραήλ, ιδίως στον τομέα της ενέργειας «είναι όχι μόνο επιθυμητή αλλά σχεδόν επιβαλλόμενη από τις συνθήκες και τους κοινούς στόχους που έχουν θέσει τα δύο κράτη. Η Ελληνική πλευρά είναι απολύτως προσηλωμένη σε αυτή την συνεργασία και προσβλέπει στην περαιτέρω ενίσχυσή της κατά το προσεχές διάστημα».  

[ypeka.gr]
3/11/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

----------------

ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin