Monday, October 20, 2014

Πρώτη συνάντηση ΕΥΚ με BG Egypt για ενδεχόμενη πώληση φυσικού αερίου. Επαφές γίνονται και με άλλες διεθνείς εταιρείες

Ιδιαίτερα σημαντική για το μέλλον της διάθεσης του κυπριακού φυσικού αερίου, χαρακτηρίζεται η πρώτη συνάντηση της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ) με τη βρετανο-αιγυπτιακή εταιρεία BG Egypt, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της ΕΥΚ.

«Αυτή η συνάντηση αποτελεί ορόσημο, αφού σηματοδοτεί την έναρξη μιας σειράς πρωτοβουλιών της ΕΥΚ που έχουν ως στόχο τους τη δημιουργία των καλύτερων προϋποθέσεων για διάθεση του Κυπριακού φυσικού αερίου, έτσι όταν ωριμάσουν αρκετά οι συνθήκες, κάτι που αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες, να έχουμε μπροστά μας τις βέλτιστες δυνατές επιλογές», ανέφερε η Πρόεδρος της ΕΥΚ Τούλα Ονουφρίου μετά τη σημερινή συνάντηση, η οποία διήρκεσε δύο και πλέον ώρες.


Η Πρόεδρος της ΕΥΚ ανέφερε ότι οι επαφές με την BG Egypt θα συνεχιστούν, με στόχο να επεξεργαστούν περαιτέρω τα θέματα αυτά, εξετάζοντας πιο συγκεκριμένες τεχνικές, οικονομικές, νομικές και γεωπολιτικές πτυχές του θέματος, ώστε να μπορέσουν να καταλήξουν σε ένα επεξεργασμένο πλαίσιο εναλλακτικών σεναρίων για μια πιθανή συμφωνία πώλησης.

Η κ. Ονουφρίου ανέφερε ότι η ΕΥΚ τους τελευταίους μήνες έχει αναπτύξει μια σειρά επαφών με διεθνείς εταιρείες, με στόχο τη δημιουργία των καλύτερων προϋποθέσεων και επιλογών για προώθηση και πώληση των υδρογονανθράκων που ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία. Έχει επίσης αναπτύξει μια έντονη και πολυεπίπεδη δράση σε όλους τους τομείς των αρμοδιοτήτων της για βέλτιστη προώθηση της έρευνας και της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων προς όφελος της Κύπρου.

Η συνάντηση με την BG Egypt, την οποία η κ. Ονουφρίου χαρακτήρισε «ιδιαίτερα σημαντική», εντάσσεται επιπλέον στα πλαίσια της περιφερειακής συνεργασίας της Κύπρου με χώρες της περιοχής και ιδιαίτερα με την Αίγυπτο.

Παράλληλα, η ΕΥΚ καλλιεργεί επαφές και με άλλες διεθνείς εταιρείες που έχουν ήδη επιδείξει ενδιαφέρον για το φυσικό αέριο της Κύπρο, έτσι ώστε να μεγιστοποιηθούν οι δυνητικές εμπορικές επιλογές.

Από πλευράς της BG Egypt Αιγύπτου, στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος Arshad Sufi, ο Αντιπρόεδρος Mahmoud El Tabie και ο Αντιπρόεδρος John Burley.

O Πρόεδρος της εταιρείας δήλωσε ότι η εταιρεία BG Egypt είναι μία από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φυσικού αερίου στην χώρα, εδώ και 25 χρόνια και ότι είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία μεγάλου μέρους της υποδομής που σχετίζεται με το φυσικό αέριο.

«Είμαστε εδώ για μια εισαγωγική συνάντηση ώστε να συζητήσουμε τις δυνατότητες για το φυσικό αέριο που υπάρχει εδώ. Και ελπίζουμε να συνεχιστεί ο διάλογος, αφού ανυπομονούμε να εξερευνήσουμε τις δυνατότητες», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η Αίγυπτος αποτελεί μια μεγάλη αγορά φυσικού αερίου και «εξετάζουμε τις δυνατότητες στην περιοχή για να δούμε τι είδους ποσότητες μπορούν να έρθουν στη χώρα, αφού έχουμε πολλή υποδομή που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε».

Ερωτηθείς σχετικά απέφυγε να προσδιορίσει ποιες ποσότητες μπορούν να αγοραστούν από την εταιρεία, αναφέροντας ότι σε αυτή την εισαγωγική συνάντηση εξετάστηκε πόσο φυσικό αέριο θα μπορούσε να διατεθεί και πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

20/10/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

----------

 ---

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin