Thursday, September 11, 2014

Συνέντευξη με την Mary Robinson, απεσταλμένη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (Ε.Κ.)


Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί βασικό ζήτημα για το νέο ΕΚ αλλά για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που αναλαμβάνει καθήκοντα αργότερα αυτό το χρόνο. Η πρώην πρόεδρος της Ιρλανδία και νυν απεσταλμένη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, Mary Robinsonδεν έχει καμία αμφιβολία ότι η αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος είναι επείγουσα. Στη συνάντηση που πραγματοποίησε σήμερα ,με τον πρόεδρο του ΕΚ, η κ.Robinson προέτρεψε τους Ευρωπαίους πολιτικούς να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στο θέμα.


Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες σε πολλές χώρες των Βαλκανίων και τις εκτεταμένες πυρκαγιές στη Νότια Ευρώπη φέτος το καλοκαίρι, είναι σαφές ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η MaryRobinson απεσταλμένη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, μας δήλωσε, πριν από τη συνάντησή της με τον πρόεδρο του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς, ότι "καθίσταται σαφές στους ανθρώπους, ακόμη και σε αυτούς των πιο ανεπτυγμένων περιοχών του κόσμου ότι το κλίμα έχει αρχίσει να τους επηρεάζει πραγματικά. Το αποτέλεσμα είναι να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ακραία καιρικά φαινόμενα, περισσότερες πλημμύρες και ξηρασίες".

Η κ.Robinson, πιστεύει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, θεωρούν το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής πολύ επείγον και για αυτό "θα πρέπει να είναι προτεραιότητα των ευρωπαίων ηγετών, ειδικά κατά τη Σύνοδο του Συμβουλίου τον Οκτώβριο".

Το Φεβρουάριο το ΕΚ αποφάσισε ότι θα ζητά από τα κράτη μέλη να πληρούν τους δεσμευτικούς εθνικούς στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση και της εκπομπής αερίων που προκαλούν το φαινόμενο θερμοκηπίου. Η κ.Robinson, δήλωσε ότι το ΕΚ διαδραματίζει "ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο" στις προσπάθειες που γίνονται για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος και ότι είναι "ευτυχής που πολλοί ευρωβουλευτές αντιλαμβάνονται πόσο επείγον είναι το ζήτημα".

Η MaryRobinson, ήταν η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρωπινά Δικαιώματα από το 1997 έως το 2002 και όπως μας δήλωσε η υπερθέρμανση του πλανήτη αποτελεί ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μας περιγράφει πώς η κλιματική αλλαγή υπονομεύει την αναπτυξιακή πολιτική, καθώς «οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την ανάπτυξη θα μπορούν στην πραγματικότητα να αντιστραφούν από το κλίμα γι 'αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως το ζήτημα, ενώ επίσης πρέπει να βοηθήσουμε τις φτωχότερες χώρες. Θα μπορούσαμε να αλλάξουμε τις ζωές 1,3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων που δεν έχουν ρεύμα, επειδή ο έχει γίνει πολύ φθηνός".

Η MaryRobinson, ελπίζει ότι η διάσκεψη για το κλίμα, που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη, στις 23 Σεπτεμβρίου, θα αποτελέσει σημείο καμπής στην καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος και δηλώνει ότι "πρέπει να λάβουμε τις σημαντικές αποφάσεις, ξεκινώντας από τη διάσκεψη για το κλίμα. Αυτό που έχω μάθει είναι ότι οι εταιρείες, που είναι και λίγο "πράσινες" δεν μας οδηγούν εκεί. Πρέπει να αλλάξουμε πορεία και ελπίζω ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα το πράξουν".
http://www.europarl.europa.eu/news/el/news-room/content/20140910STO60502/
10/9/14
-

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin