Saturday, September 13, 2014

Περιορίζεται η τρύπα του όζοντος. Στην Αρκτική θα μπορούσε να επιστρέψει σε επίπεδα που ίσχυαν πριν από το 1980.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας μέχρι το 2050 το στρώμα του όζοντος θα έχει σε μεγάλο βαθμό αποκατασταθεί. Το Πρωτόκολλο του 1987 έχει αποτελέσματα...

Τα μέτρα για την προστασία του στρώματος του όζοντος που λαμβάνονται σε παγκόσμιο επίπεδο φαίνεται να έχουν τα πρώτα αποτελέσματα. Μέχρι το 2050 θα μπορούσε η τρύπα του όζοντος που βρίσκεται πάνω από τη γη να αποκατασταθεί, σύμφωνα με την έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιοποιήθηκε χθες. Παράλληλα πάντως ο διεθνής οργανισμός απευθύνει έκκληση να συνεχιστούν οι προσπάθειες και να μην υπάρξει εφησυχασμός.

Στην έκθεση η οποία συντάχθηκε από 300 επιστήμονες από 36 χώρες, διαπιστώνεται πως το πρωτόκολλο του Μόντρεαλ για την προστασία του όζοντος, το οποίο συντάχτηκε το 1987, έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην βελτίωση της κατάστασης. Η εξέλιξη αυτή έχει ως αποτέλεσμα ότι τουλάχιστον μέχρι και το 2030 θα αποφευχθούν ετησίως δυο εκατομμύρια περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος. Χωρίς το συγκεκριμένο πρωτόκολλο οι ρύποι που μολύνουν το στρώμα του όζοντος θα μπορούσαν να είχαν δεκαπλασιαστεί μέχρι το 2050.

Μέσω του πρωτοκόλλου ξεκίνησε μια σταδιακή μείωση των χλωροφθορανθράκων. Οι συγκεκριμένοι ρύποι προκαλούν βλάβες στο στρώμα του όζοντος που βρίσκεται μεταξύ δέκα και πενήντα χιλιομέτρων πάνω από τη γη και σταματά τις υπεριώδεις ακτίνες.

Αποφασιστικότητα και στο μέλλον
  • Σύμφωνα με την έκθεση το στρώμα του όζοντος στην Αρκτική θα μπορούσε να επιστρέψει σε επίπεδα που ίσχυαν πριν από το 1980.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας και το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ που εκπόνησαν την έκθεση κάλεσαν από κοινού τη διεθνή κοινότητα να επιδείξει την ίδια αποφασιστικότητα και στο μέλλον για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Παράλληλα όμως με αυτές τις θετικές ειδήσεις πριν από μερικές ημέρες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας δημοσίευσε μια άλλη έκθεση συμφώνα με την οποία η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο εδώ και 30 χρόνια. Και μάλιστα η μεγαλύτερη συγκέντρωση σημειώθηκε το 2012 και το 2013.
Στις 23 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη μια συνάντηση αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων για την αλλαγή του κλίματος υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Μαρία Ρηγούτσου (DW, DPA)
http://dw.de/p/1DAXU 
11/9/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin