Sunday, September 28, 2014

Από Πετρέλαιο, Φυσικό Αέριο με Επιδότηση 1.000-5.500 Ευρώ

Επιδοτούμενο πρόγραμμα ύψους 15 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση φυσικού αερίου σε κατοικίες και πολυκατοικίες της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας που σήμερα θερμαίνονται με πετρέλαιο, εξήγγειλε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης.

Το πρόγραμμα θα επιδοτεί με 1.000 έως 5.500 ευρώ το κόστος αντικατάστασης των συστημάτων θέρμανσης επιχορηγώντας ώς και το 60% των δαπανών, ωστόσο ο πολύ χαμηλός προϋπολογισμός του συνεπάγεται πως τα νοικοκυριά που θα επωφεληθούν θα είναι πολύ λίγα.

Εκτιμάται πως συνολικά το πρόγραμμα αφορά λιγότερες από 50.000 κατοικίες σε όλη την Ελλάδα και συγκεκριμένα 30.000 νοικοκυριά στην Αττική η οποία έχει τη μερίδα του λέοντος των χρηματοδοτήσεων (10 εκατ. ευρώ), άλλα 9.000 στη Θεσσαλία (3 εκατ. ευρώ) και περίπου 7.000 στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία (2 εκατ. ευρώ).

Το ποσό της επιχορήγησης ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος του λέβητα και το αν πρόκειται η αντικατάσταση να γίνει σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία. Για παράδειγμα, σε μια αυτοτελή κατοικία όπου το μέσο κόστος αλλαγής λέβητα είναι 2.000 ευρώ, ο δικαιούχος θα επιδοτηθεί με 1.000 ευρώ. Για μια πολυκατοικία 20 διαμερισμάτων με μέσο κόστος αντικατάστασης 20.000 ευρώ, η επιχορήγηση θα είναι 5.500 ευρώ.

Το πρόγραμμα πάντως θα αφορά αποκλειστικά όσους έχουν ιδιόκτητη κατοικία σε περιοχές με τιμή ζώνης μέχρι 2.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, συνεπώς θα αποκλειστούν οι κάτοικοι των πιο «ακριβών» περιοχών. Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, το πρόγραμμα θα προκηρυχθεί σε 15-20 ημέρες μετά τη δημοσίευση της κοινής υπουργικής απόφασης και θα παραμείνει ανοιχτό ώς τις 30 Ιουλίου 2015.

Το πρόβλημα του 50% συν 1

Ερώτημα όμως αποτελεί τι θα γίνει με το χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί ιδιοκτήτες διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες όπου για να εγκατασταθεί αυτόνομη θέρμανση με φυσικό αέριο θα πρέπει να διασφαλιστεί η ψήφος του 50% συν 1 των ιδιοκτητών. Οι Εταιρείες Παροχής Αερίου πιέζουν να αλλάξει ο νόμος, ώστε να ανοίξουν οι δουλειές στις πολυκατοικίες και η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει την κατάργησή του παρά τις διαφωνίες της ΠΟΜΙΔΑ που εκφράζει επιφυλάξεις επειδή όταν αυτονομείται ένα διαμέρισμα, τα πάγια της θέρμανσης επιβαρύνουν τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες.

  • Ο Γ. Μανιάτης εξήγγειλε πως μέσα στο επόμενο διάστημα το ΥΠΕΚΑ θα καταθέσει σε δημόσια διαβούλευση νομοθετική ρύθμιση που θα καταργεί την υποχρέωση του 50% συν 1.
του Βασίλη Γεώργα
(από την "Εφημερίδα των Συντακτών", 26/09/2014)

energia.gr
27/9/14

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin