Saturday, August 09, 2014

Στην άκρη του βορρά: Οι Σάμι και η Ευρώπη του εικοστού πρώτου αιώνα


Καλώς ήρθατε στο Νούοργκαμ της Φιλανδίας, το βορειότερο σημείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εδώ ο ήλιος αγγίζει τις πλαγιές δίπλα στο μικρό χωριό και κάποιες καχεκτικές σημύδες ξεπροβάλουν μέσα από το χιόνι. Μπορεί η άνοιξη να πλησιάζει, όμως ο χειμώνας δε φαίνεται να εγκαταλείπει αυτό το μέρος. Εδώ ζουν οι Σάμι (Λάπωνες), οι μοναδικοί αυτόχθονες πληθυσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ρεπορτάζ αυτό πρωτοδημοσιεύθηκε το Μάιο, το αναδημοσιεύουμε με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αυτοχθόνων Λαών.


Οι Σάμι σήμερα, ζουν κυρίως στις βόρειες περιοχές της Φιλανδίας, της Νορβηγίας, της Ρωσίας και της Σουηδίας. Η ζωή τους δεν είναι εύκολη. Παρά το γεγονός ότι η γλώσσα τους είναι η σααμική, πολλές φορές αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τις σκανδιναβικές σε επίσημες εκδηλώσεις. Ωστόσο, η ΕΕ έχει καταφέρει να διευκολύνει τη συνεργασία και τη προστασία τέτοιων μειονοτήτων. Στη δε Φιλανδία, οι Σάμι έχουν πια το δικό τους Κοινοβούλιο.

Ο Άσλακ Χόλμπεργκ εργάζεται ως καθηγητής στο Sámi University College, στο Kautokeino της Νορβηγίας. Είναι ενεργό μέλος των Σάμι και έχει ενεργό πολιτική δράση ιδιαίτερα στα ζητήματα που αφορούν τις μειονότητες. Το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ πρόγραμμα, YES6-project (2007-2013), βοήθησε τον κ. Χόλμπερκ να δημιουργήσει εβδομαδιαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέματα όπως οι αυτόχθονες πληθυσμοί αλλά και ζητήματα μειονοτήτων. "Είμαστε τόσο λίγοι εδώ, για αυτό πρέπει να είμαστε πολιτικά ενεργοί", μας είπε. "Χαίρομαι που οι νεαροί Σάμι είναι περήφανοι για τις ρίζες τους και τον πολιτισμό τους. Όταν ήμουν εγώ παιδί, συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο".

Περίπου 40 χλμ. νοτιοδυτικά του Νούοργκαμ, βρίσκεται το Κέντρο Επιστήμης και Τέχνης Ailigas. Εκεί η μουσικός κ. Annukka Hirvasvuopio-Laiti, είναι υπεύθυνη του προγράμματος για τη δημιουργία κέντρου σαμικής μουσικής, για ενήλικες, που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ. Στόχος του προγράμματος είναι να διδάξει τη μουσική σε καθηγητές Σάμι και να προωθήσει την επιχειρηματικότητα στον τομέα του πολιτισμού.

"Η μουσική είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος του πολιτισμού μας. Επειδή, όμως οι παραδώσεις τείνουν να εξαφανίζονται, πιστεύω ότι αυτή η εκπαίδευση θα είναι πολύ χρήσιμη για τον πολιτισμό μας", μας είπε η κ. Hirvasvuopio-Laiti.

Η ίδια ομάδα σχεδιάζει τη δημιουργία κέντρου εκμάθησης της σαμικής γλώσσας στο Utsjoki. Η ΕΕ έχει δεσμευτεί για την προστασία των μειονοτήτων της και για αυτό τα δύο προγράμματα καθώς και η ανακαίνιση του κέντρου Ailigas, χρηματοδοτήθηκαν, εν μέρει, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ). Τα διαρθρωτικά ταμεία έχουν στόχο τη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των περιφερειών, την ανάπτυξη του ανταγωνιστικού των αδύναμων περιφερειών της ΕΕ και την αποκατάσταση της ανεργίας.

"Είναι σημαντικός ο αντίκτυπος που έχει η ΕΕ σε εμάς. Τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ μας επιτρέπουν αν διατηρούμε ζωντανή τη σαμική γλώσσα και τον πολιτισμό μας. Δεδομένου, ότι είμαστε ένας μικρός δήμος, οι οικονομικές μας δυνατότητες είναι περιορισμένες", μας εξήγησε η Eeva-Maarit Aikio, αρμόδια για την οικονομική ανάπτυξη στο Utsjoki. Τα προγράμματα, πολλές φορές συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ και την Σουηδία, τη Νορβηγία και τη Ρωσία.
 http://www.europarl.europa.eu/news/el/news-room/content/20140714STO52335/
8/8/14 
--
-
 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin