Tuesday, July 15, 2014

Η βιολογική γεωργία στο Συμβούλιο Γεωργίας-Αλιείας της ΕΕ

Η βιολογική γεωργία, το μέλλον του γαλοκτοκομικού τομέα, αλλά και οι αλιευτικές ποσοστώσεις για το 2015, ήταν τα βασικά θέματα της συνεδρίας του Συμβουλίου Γεωργίας/Αλιείας της ΕΕ. 
Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης.
Σε παρέμβαση του ο κ. Κουγιάλης τόνισε τη σημασία της βιολογικής γεωργίας για την Κύπρο και τάχθηκε εναντίον της ύπαρξης εξαιρέσεων και της μείωσης των σχετικών ελέγχων, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η εμπιστοσύνη των καταναλωτών προς τα προϊόντα βιολογικής γεωργίας.


Παράλληλα υποστήριξε πρόνοιες οι οποίες διασφαλίζουν ισότιμους όρους ανταγωνισμού για τους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων της Ένωσης με επιχειρήσεις τρίτων χωρών, όπως η μείωση του κόστους πιστοποίησης και η δυνατότητα ομαδικής πιστοποίησης των μικρών παραγωγών. Επισήμανε, επίσης, την ανάγκη βελτίωσης της πρόσβασης των παραγωγών βιολογικών προϊόντων σε οργανωμένα συστήματα εμπορικής διάθεσης και τη σημασία της ενίσχυσης των τοπικών δικτύων.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκε, επίσης, το σχέδιο Συμπερασμάτων του Συμβουλίου για το μέλλον του γαλακτοκομικού τομέα, όπου ο Υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη εξεύρεσης μιας κοινώς αποδεκτής λύσης, τονίζοντας τη σημασία καθορισμού ενός πλαισίου διαχείρισης κρίσεων για όλους τους τομείς της γεωργίας, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε κοινοτικό επίπεδο.

Στο Συμβούλιο Αλιείας διεξήχθη μια πρώτη συζήτηση αναφορικά με τις αλιευτικές ποσοστώσεις για το 2015. Στην παρέμβασή του ο κ. Κουγιάλης υποστήριξε ότι η διαχείριση των αλιευτικών αποθεμάτων στη Μεσόγειο πρέπει να αφορά και τα εκτός Ε.Ε. γειτονικά μεσογειακά κράτη και κάλεσε στο πλαίσιο αυτό την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιοποιήσει στο μέγιστο όλες τις δυνατότητες που της παρέχονται.

[ΚΥΠΕ/kathimerini.com.cy]
15/7/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin