Thursday, July 03, 2014

ΔΕΗ -Υδρογονάνθρακες: Συνέντευξη Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, σε εκπομπή του ΣΚΑΙ

Συνέντευξη Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, στην εκπομπή του ΣΚΑΙ «Πρώτη Γραμμή» και στους δημοσιογρά​φους Δημήτρη Οικονόμου και Λίδα Μπόλα...
 
ΥΠΕΚΑ, 3/7/14:
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα κύριε Υπουργέ.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Καλημέρα σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είσαστε κι εσείς τώρα στη δίνη, λόγω της μικρής ΔΕΗ. Βλέπουμε ότι είναι οι αντιδράσεις πάρα πολύ μεγάλες, πολύ έντονες και νομίζω δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα και ήδη οι μισές και πλέον μονάδες είναι εκτός λειτουργίας από τους εργαζόμενους αυτή την ώρα χωρίς να έχουμε πρόβλημα προς το παρών θα συζητήσουμε για αυτό. Εγώ θα ήθελα στην αρχή να μας πείτε κ. υπουργέ, να μπούμε στην ουσία αυτής της ιστορίας, γιατί συμφέρει η πώληση του 30% της ΔΕΗ. Εμάς τους καταναλωτές πρώτα απ’ όλα και τη ΔΕΗ φυσικά και την εταιρεία την ίδια.


Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Θα σας πω ως παράδειγμα ότι αυτό που κάνουμε εμείς σήμερα στην Ελλάδα το έκανε πριν 15 χρόνια η Ιταλία με την ENEL. Το 1999, από την τότε κρατική ENEL – η αντίστοιχη σημερινή ΔΕΗ – από μία εταιρεία εσωστρεφής που απασχολούταν μόνο με την ιταλική αγορά, η τότε ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει το 30% με ανάλογη διαδικασία με αυτή που κάνουμε σήμερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα κάτι αντίστοιχο με αυτό που κάνουμε ακριβώς…

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Ακριβώς ανάλογο. Πριν 15 χρόνια. Τότε η ΕΝΕL είχε έσοδα 22 δις. Σήμερα, μετά από 15 χρόνια, έχει τετραπλάσια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το 70% που απέμεινε λέτε.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Το υπόλοιπο 70% έχει τετραπλάσια έσοδα, 85 δις το 2012. Τότε η ENEL ήταν αποκλειστικά ιταλική εταιρεία. Σήμερα είναι ο μεγάλος ενεργειακός επενδυτής στη Λατινική Αμερική, έχει αγοράσει την Ισπανική Iberdrola και παίζει σε 40 χώρες. Προφανώς, η ΔΕΗ δεν μπορεί φτάσει εκεί, όμως μπορεί να γίνει ένας μεγάλος παίχτης των Βαλκανίων. Διότι να θυμηθούμε, τι παλεύουμε εδώ και 20 χρόνια, μια ΔΕΗ η οποία θα είναι εξωστρεφής, θα κάνει επενδύσεις στα Βαλκάνια, θα βγει προς τα έξω…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν τα κάνατε όμως….

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Δυστυχώς, δεν το κατάφερε μέχρι τώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βέβαια σε αυτό δεν αρκεί μόνο η πώληση ενός κομματιού, χρειάζεται και η αλλαγή…

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Όχι, βέβαια. Χρειάζεται μία συγκεκριμένη στρατηγική. Πιστεύω βαθιά πως αυτό που κάνουμε τώρα, με τη “Μικρή ΔΕΗ” είναι μια απόλυτα μεταρρυθμιστική κίνηση, η οποία θα έχει ωφέλειες και για τη ΔΕΗ και για την ελληνική κοινωνία και για την ελληνική οικονομία, αλλά και για τους ίδιους τους εργαζόμενους της ΔΕΗ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι τελείως αντίθετο απ’ ό,τι λένε οι άλλοι. Οι άλλοι μιλάνε για ξεπούλημα, μιλάνε για αύξηση στα τιμολόγια, μιλάνε για καταστροφή της ΔΕΗ…

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Δεν υπάρχει καμία αύξηση στα τιμολόγια, για έναν πάρα πολύ απλό λόγο. Αυτή τη στιγμή, σχεδιάζεται να υπάρξει ένας ανταγωνιστής, ο οποίος σε ανταγωνισμό με τη ΔΕΗ θα “παίζουν” με τα τιμολόγια. Εμείς, σε πρώτο στάδιο, θα “υποχρεώσουμε” το πρώτο τετράμηνο, το 30% των πελατών της ΔΕΗ να πάει στο νέο….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με το ίδιο τιμολόγιο.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Με το ίδιο τιμολόγιο. Αμέσως μετά το τετράμηνο όμως, θα δείτε τον ανταγωνισμό ανάμεσα στη “μικρή ΔΕΗ” και τη “μεγάλη ΔΕΗ”, να ανταγωνίζονται ποιος θα προσφέρει το καλύτερο πακέτο στον καταναλωτή. Άρα, ο καταναλωτής θα δει καλύτερες προσφορές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτοί που ενδιαφέρονται για το 30% είναι Έλληνες, είναι ξένοι, είναι και τα δύο; Γνωρίζουμε ποιοι ενδιαφέρονται; Είναι μεγάλοι παίχτες; Τι είναι;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Ακριβώς επειδή η “μικρή ΔΕΗ” θα είναι ένα μεγάλο πακέτο - δεν θα είναι ένα-ένα εργοστάσιο, πρόκειται για μια συνολική παρέμβαση - θα υπάρξει ενδιαφέρον από πολλύ σοβαρούς ενεργειακούς παίχτες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Του εξωτερικού

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Του εξωτερικού

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Αυτό είναι σημαντικό που λέτε. Τώρα εγώ θέλω να επιμείνω στην πράξη στο τι θα γίνει μόλις πουληθεί το 30% της ΔΕΗ. Εμείς θα ζήσουμε πραγματικά καλύτερες υπηρεσίες από τη ΔΕΗ; Η ΔΕΗ θα αναπτυχθεί; Μονάδες που είναι σήμερα για κλάματα να το πω έτσι λαϊκά θα αναπτυχθούν; Θα εκσυγχρονιστούν; Υπάρχει ένα σχέδιο για το πώς τα χρήματα που θα εισπραχθούν θα επενδυθούν στη ΔΕΗ; Θα πάνε στη ΔΕΗ τα χρήματα αυτά:

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Καταρχήν, τα χρήματα θα πάνε στη ΔΕΗ και όχι στο ΤΑΙΠΕΔ. Και είναι μια μεγάλη κατάκτηση αυτό. Ουσιαστικά θα βοηθηθεί και η ρευστότητα της ΔΕΗ αλλά και η επενδυτική της ικανότητα, διότι σας θυμίζω ότι μπροστά της η ΔΕΗ έχει μια μεγάλη επένδυση πάνω από ένα δισ. όπως είναι η Πτολεμαϊδα 5. Και έχει ανάγκη, επίσης σημαντική ανάγκη να εκσυγχρονίσει όλες της τις υποδομές.
Να σας πω μόνο το εξής. Από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ, τα 19 έχουν ήδη κάνει αυτό που δοκιμάζουμε να κάνουμε εμείς. Δηλαδή, έχουν τρεις ή και περισσότερους μεγάλους παραγωγούς, δεν έχουν εταιρεία με δεσπόζουσα θέση όπως έχει τώρα η ΔΕΗ. Και αποτέλεσμα αυτής της πρωτοβουλίας των τελευταίων ετών είναι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η μέση τιμή ηλεκτρικού ρεύματος να έχει πέσει την τελευταία 10ετία έως και 11%. Σε αντίθεση αν θέλετε με τους φόρους που επιβάλλουν τα Υπουργεία Οικονομικών κλπ, που αυξάνουν αλλά το κόστος της ενέργειας μετά την απελευθέρωση των αγορών, η καθαρή τιμή της ενέργειας πάντα πέφτει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα συμβεί κι εδώ αυτό; Θα γίνει πιο φθηνή η ενέργεια στην Ελλάδα;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Θα συμβεί, απολύτως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα κάνετε και κάποιες αλλαγές στο απ’ ότι ακούμε νομοσχέδιο, κάποιες βελτιώσεις να το πούμες έτσι, σ’ αυτό περιλαμβάνεται τι; Είναι οι εργαζόμενοι, τα δικαιώματά τους, είναι τα τοπικά συμφέροντα, τι είναι;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Επειδή θα μιλήσω στη Βουλή, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, μπορώ να σας πω ότι η κυβέρνηση ακούει με πάρα πολύ προσοχή και τις τοποθετήσεις των εισηγητών και ασφαλώς την αγωνία των τοπικών κοινωνιών.
Αυτό λοιπόν που θα καταθέσουμε ως προσέγγιση δική μας και θα το συζητήσουμε με όλα τα κόμματα είναι:
Πρώτα απ’ όλα να διασφαλιστεί ότι θα μεγιστοποιήσουμε τα έσοδα από την πώληση.
Δεύτερον ότι τα χρήματα αυτά θα πάνε στη ΔΕΗ και θα γίνουν επενδύσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορείτε να πείτε νούμερο σε αυτό; Πόσο θα πουληθεί το 30%

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Όχι, θέλω να αποφύγω τους αριθμούς. Είναι απολύτως βέβαιο ότι θα είναι ένας διαφανέστατος διαγωνισμός, ο οποίος θα προσελκύσει ισχυρούς και αξιόπιστους επενδυτές.
Επίσης, θα διασφαλίσουμε τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών. Για παράδειγμα, στα ζητήματα των φραγμάτων, στην άρδευση των αγροκτημάτων για τους αγρότες, στην ύδρευση στις περιπτώσεις αυτές όπου υδρεύονται πόλεις, στα ζητήματα της οικολογικής ισορροπίας, στα ζητήματα της προστασίας από τα πλημμυρικά φαινόμενα. Άκουσα πράγματα, ακρότητες και δημαγωγίες που είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να ισχύσουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θα πειραχτούν... Διασφαλίζονται όλα αυτά κ. υπουργέ;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Απολύτως

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ θα σας πω ένα παράδειγμα που το ξέρω στην περιοχή τη δική μου. Που είναι το υδροηλεκτρικό στη λίμνη Πλαστήρα. Εκεί από τη λίμνη αρδεύεται και υδρεύεται κιόλας η περιοχή.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Υδρεύονται απ’ τη λίμνη Πλαστήρα πάνω από 90.000 άνθρωποι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι. Ακριβώς. Θα συνεχιστεί αυτό ή θα έρθει ο ιδιώτης και θα πει, παιδιά κάτω τα μολύβια, εγώ κάνω κουμάντο τώρα και θα κάνω αυτό και όχι αυτό.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Προφανώς, η λίμνη Πλαστήρα δεν περιλαμβάνεται στη “μικρή ΔΕΗ”.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ξέρω ότι δεν περιλαμβάνεται, το λέω ως παράδειγμα…

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Και μπορώ να σας πω ότι θα διασφαλιστεί η ποιότητα του πόσιμου νερού, η ποσότητα του νερού άρδευσης, η οικολογική και η τουριστική αξία που υπάρχει…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όλα αυτά θα είναι κατοχυρωμένα ήδη από τα συμβόλαια, το νόμο κ.λπ.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Ακριβώς. Θα είναι και νομοθετημένα. Εμείς για αυτό ακριβώς ακούμε τις παρατηρήσεις όλων των κομμάτων, όλων των εισηγητών. Και πρέπει να σας πω, χθες μέχρι τις 11:00 το βράδυ, είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση. Υπήρξαν βέβαια και ακρότητες και λαϊκισμοί και πράγματα έξω από κάθε πραγματικότητα, αλλά υπήρξαν και προσεγγίσεις πολύ σοβαρές, που τις ακούμε. Εμείς θα διαμορφώσουμε ένα κείμενο το οποίο πράγματι θα πείθει τον απλό Έλληνα πολίτη, τον εργαζόμενο της ΔΕΗ, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες, ότι θα έχουμε ωφέλειες από τη συγκεκριμένη επένδυση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα επειδή αυτή η εβδομάδα που διανύουμε και η επόμενη μέχρι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο αυτό θα είναι κρίσιμες και για τους καταναλωτές, έχουμε την αρχή των κινητοποιήσεων, έχει εξασφαλιστεί το σχέδιο για να είναι όσο τον δυνατόν λιγότερες και οι διακοπές, εν πάσει περιπτώσει για να μην έχουμε άλλα προβλήματα;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Έχουμε τη βεβαιότητα ότι το συνδικαλιστικό κίνημα της ΔΕΗ θα συμπεριφερθεί με απόλυτη υπευθυνότητα. Είναι κατανοητό ότι κάνουν κινητοποιήσεις, αλλά έχω την ελπίδα και νομίζω και την βεβαιότητα ότι θα συμπεριφερθεί με απόλυτη υπευθυνότητα έναντι του μεγάλου διακυβεύματος που είναι η ηρεμία της κοινωνίας. Βρισκόμαστε ήδη τουριστική περίοδο και πιστεύω ότι πράγματι μπορούμε να βρούμε διαδικασίες τέτοιες που και θα αποφύγουμε το black out. Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να το αποφύγουμε και θα το αποφύγουμε...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επομένως το θέμα της επιστράτευσης δεν το βλέπετε να είναι αναγκαίο…

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Η κυβέρνηση θα διασφαλίσει απολύτως την κοινωνική ηρεμία και την ομαλή διεξαγωγή όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων και ασφαλώς και της καθημερινότητας του πολίτη, αλλά και του μεγάλου τουριστικού ρεύματος που ήδη είναι σε εξέλιξη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επομένως αν χρειαστεί η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε κάθε μέτρο.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της όλα τα νομοθετικά εργαλεία, τα οποία θα επιτρέψουν την ομαλή καθημερινότητα των πολιτών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Πάμε να το κλείσουμε το θέμα αυτό, νομίζω ότι τα καλύψαμε τα περισσότερα ζητήματα κ. Υπουργέ. Να πάμε στο άλλο μεγάλο θέμα, στο πολύ μεγάλο θέμα για την ακρίβεια, των υδρογονανθράκων της παρουσίασης που κάνατε στο εξωτερικό στο Λονδίνο, μαζί με την πρεσβεία μας εκεί, που συνήθως πολύ μεγάλο ενδιαφέρον επενδυτών, θα βλέπουμε και τον χάρτη με τις 20 περιοχές τα 20 οικόπεδα όπως λέμε που θα γίνει διαγωνισμός. Για να δούμε λοιπόν είναι Ιόνιο και νότια της Κρήτης, αυτές οι περιοχές τα 20 οικόπεδα όπου εκεί κ. Υπουργέ γιατί τα έχουμε οριοθετήσει; Είναι βέβαιο ότι εκεί από τις έρευνες που έχουν γίνει ότι υπάρχει ουσία;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Ναι, στις 20 θαλάσσιες αυτές περιοχές, η κάθε μία από αυτές βγαίνει σε διακριτό διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό. Υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις ότι έχουμε υδρογονάνθρακες, είτε φυσικό αέριο, είτε πετρέλαιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία. Πάμε λοιπόν, ο διαγωνισμός πότε θα γίνει; 

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Έχει σημασία αυτό που βιώσαμε όλη η ομάδα του ΥΠΕΚΑ και η ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο, χθες και προχθές. Ήταν μία πολύ σημαντική στιγμή για την πατρίδα μας. Και εδώ θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους δημοσίους λειτουργούς που, με μηδενική επιπλέον αμοιβή, μας έχουν βοηθήσει όλο αυτό το διάστημα. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ τους δημοσίους υπαλλήλους – στελέχη του ΥΠΕΚΑ – που έχουν δουλέψει με αυτοθυσία, με πατριωτισμό, προκειμένου να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα.
Οι προηγούμενες, λοιπόν, δύο μέρες, ήταν μέρες πολύ σημαντικές για τη χώρα μας, γιατί πρώτη φορά η Ελλάδα τοποθετείται στον ενεργειακό χάρτη της Μεσογείου, με έναν διακριτό ρόλο, προσελκύοντας πια επενδυτές μεγάλου βεληνεκούς.
H Ελλάδα πια έχει αρχίσει να αναβαθμίζεται γεωπολιτικά και το γνωρίζουμε όλοι. Υπάρχει μία οικονομική και κοινωνική σταθερότητα - αυτό πάντα βοηθάει -, οι έρευνες που έχουμε υλοποιήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα μας δίνουν πολύ σοβαρές ενδείξεις για ύπαρξη κοιτασμάτων, έχουμε φορολογική και επενδυτική ελκυστικότητα ως χώρα και έχουμε και μία αξιοπιστία αναφορικά με τα χρονοδιαγράμματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέχρι τώρα λέτε επειδή έχουμε πάει καλά σε όλο αυτό.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Ξέρετε επειδή η πετρελαϊκή βιομηχανία είναι η πιο σκληρή σε παγκόσμιο επίπεδο, μερικά από τα ζητούμενα της βιομηχανίας αυτής είναι να είσαι απολύτως συνεπής, όταν εξαγγείλεις ένα πράγμα. Εμείς είχαμε εξαγγείλει εδώ και περίπου έναν χρόνο ότι στα μέσα του 2014 θα βγούμε στο μεγάλο γύρω παραχωρήσεων. Πράγματι, βγαίνουμε.
Στο Λονδίνο συμμετείχαν στην παρουσίαση που κάναμε πάνω από 180 στελέχη πετρελαϊκών εταιρειών και τραπεζών που θα χρηματοδοτήσουν αυτές τις επενδύσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μεταξύ αυτών και η μεγαλύτερη;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Ήταν πάνω από 40 εταιρείες, πολύ μεγάλες και μεσαίες εταιρείες. Μάλιστα, μετά τη μεγάλη παρουσίαση που κάναμε, συμμετείχαν και σε διμερείς συναντήσεις, μεταξύ των στελεχών του ΥΠΕΚΑ, τη Νορβηγική εταιρεία PGS που έκανε τις γεωφυσικές έρευνες και το Γαλλικό Ινστιτούτο που έκανε την ερμηνεία και από την άλλη πλευρά οι εταιρείες…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να το δούμε πιο πρακτικά κ. Υπουργέ. Ο διαγωνισμός πότε ξεκινάει;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Θα προκηρύξουμε το διαγωνισμό τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για κάθε ένα από τα 20 οικόπεδα ξεχωριστά.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Για κάθε ένα χωριστά. Διακριτά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ βλέπουμε τη θαλάσσια περιοχή όλη.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Αυτή είναι η θαλάσσια έκταση, στην οποία έγιναν οι έρευνες. Στις αρχές του 2013 κάναμε τις έρευνες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Είναι οι 20 περιοχές οι συγκεκριμένες. Είπατε μέσα Ιουλίου πάμε στο διαγωνισμό.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Πάμε στο διαγωνισμό. Δημοσιεύεται στην εφημερίδα της Ε.Ε. και μεσολαβεί ένα διάστημα 6 μηνών, προκειμένου να καταθέσουν οι εταιρείες τις προσφορές τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί μια εταιρεία να καταθέσει για όποιες περιοχές θέλει ή είναι υποχρεωμένη να καταθέσει μόνο για μία;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Για όποιες περιοχές θέλει. Είτε μόνη της, είτε σε consortium. Kι εμείς φιλοδοξούμε να υπάρξει συμμετοχή και μεγάλων, αλλά και μικρομεσαίων εταιρειών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκεί το ελληνικό δημόσιο πως παίζει σε σχέση με αυτές τις εταιρείες, για να το καταλάβουμε.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Το Eλληνικό Δημόσιο έκανε τη στρατηγική επιλογή να μην αναλαμβάνει κανενός είδους ρίσκο. Όλα τα χρήματα, όλα τα επενδυτικά ρίσκα είναι των επενδυτών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Το Ελληνικό Δημόσιο προσφέρει με διαφάνεια και σύμφωνα με τους κανόνες που προβλέπονται στην αντίστοιχη κοινοτική οδηγία τα προς διαγωνιστική διαδικασία...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έχει δηλαδή να συμμετέχει οικονομικά το ελληνικό κράτος σε κάτι.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Όχι. Μόνο θα εισπράττει. Το Δλληνικό Δημόσιο μόνο θα εισπράττει. Διαμορφώνουμε ένα αυστηρό πλαίσιο εποπτείας των υποψήφιων αναδόχων, ήδη έχουμε προχωρήσει, έχουμε αναθέσει και έχουμε υπογράψει τις πρώτες τρεις συμβάσεις στο Κατάκολο, τον Πατραϊκό και τα Ιωάννινα. Τις επόμενες εβδομάδες, θα φέρουμε για συζήτηση και κύρωση στη Βουλή τις αντίστοιχες συμβάσεις.
Επιπλέον, ήδη, υπάρχει εκδηλωθέν ενδιαφέρον για άλλες τρεις χερσαίες περιοχές, από την Ιταλική εταιρεία ΕΝΕL, που προαναφέραμε, δυτικά της Ελλάδας. Υπάρχει επίσης άλλο ένα εκδηλωθέν ενδιαφέρον στην Χαλκιδική. Κατά συνέπεια, αυτή τη στιγμή, η χώρα είναι σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συγκυρία όπου όλοι ενδιαφέρονται να δουν πως θα προχωρήσουμε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε έξι μήνες κλείνει ο διαγωνισμός.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Σε έξι μήνες κατατίθενται οι φάκελοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Πόσο διάστημα χρειάζεται;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Μετά από τρεις μήνες εκτιμούμε ότι θα χρειαστεί να αξιολογήσουμε τους φακέλους και σε ένα διάστημα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πότε πιάνουν δουλειά οι εταιρείες και από πότε θα αρχίζει να εισπράττει το ελληνικό κράτος; Από όταν βγει το πετρέλαιο ή από όταν παραχωρηθούν τα οικόπεδα αυτά;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Μπορώ να σας πω ότι σε περίπου 9-12 μήνες από σήμερα θα έχουμε κατακυρώσεις και ολοκλήρωση των διαδικασιών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Περίπου τέτοια εποχή του χρόνου δηλαδή.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Τέτοια εποχή του χρόνου. Άρα αμέσως μετά θα προχωρήσουμε στις διαδικασίες…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εξέδρες πότε θα στηθούν κ. υπουργέ;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Καλή ερώτηση. Θα σας πω η πρώτη εξέδρα, αν έχω καλές εκτιμήσεις, θα στηθεί τα επόμενα 1,5-2 χρόνια από τους διαγωνισμούς που έχουμε ήδη σε εξέλιξη. Μάλιστα και στο Κατάκολο και στα Ιωάννινα τα πράγματα προχωρούν πάρα πολύ γρήγορα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και από πότε εισπράττει το ελληνικό κράτος. Από όταν παραχωρήσει ή από όταν αρχίσει να βγάζουν….

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Το Ελληνικό Δημόσιο αρχίζει να εισπράττει από τη στιγμή που θα υπογράψει τις συμβάσεις. Μάλιστα, προβλέπουμε ειδικό bonus υπογραφής. Δηλαδή με το που κάποιος ανάδοχος θα υπογράψει με το Ελληνικό Δημόσιο σύμβαση παραχώρησης, αρχίζει να πληρώνει ένα πρώτο bonus και στη συνέχεια αρχίζει να πληρώνει και τα μισθώματα από την περιοχή που δεσμεύει. Όταν έρχεται η παραγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έλληνες θα δουλέψουν σε αυτές τις παραγωγές;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Έχουμε φροντίσει όσον το δυνατόν μεγαλύτερη ελληνοποίηση των ερευνών. Και μάλιστα, εδώ - το λέω με ιδιαίτερη έμφαση - για πρώτη φορά φέτος ως ΥΠΕΚΑ χρηματοδοτούμε τα πρώτα τέσσερα μεταπτυχιακά προγράμματα για Έλληνες φοιτητές που οργανώνουν ελληνικά πανεπιστήμια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που θα σας ρωτούσα αν υπάρχει εργατικό δυναμικό ελληνικό που να μπορεί να συμμετέχει σ’ αυτό…

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Υπάρχει εξαιρετικής ποιότητας επιστημονικό και τεχνικό δυναμικό. Εμείς ήδη δημιουργούμε την πρώτη γενιά μεταπτυχιακών φοιτητών. Σε ένα χρόνο από σήμερα, θα έχουν βγει τα πρώτα περίπου 200 νέα παιδιά, νέοι επιστήμονες, μηχανικοί, γεωλόγοι, οικονομολόγοι, νομικοί, από αυτή τη διαδικασία που θα μπορούν να δουλέψουν πάνω σ’ αυτό το αντικείμενο.   

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να κάνω μια παρένθεση κ. Υπουργέ γιατί έχουμε επίσημα στοιχεία από τη ΔΕΗ για το ποιες μονάδες θα είναι εκτός και τι θα συμβεί… [..] Κύριε υπουργέ πότε θα ζητήσετε από τη ΔΕΗ ως εποπτεύων να κινηθεί νομικά κατά των απεργών για να βγει παράνομη και καταχρηστική;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Θα προχωρήσουν οι διαδικασίες. Η ΔΕΗ είναι μια Α.Ε. εισηγμένη στο χρηματιστήριο. Έχει τους δικούς της νομικούς συμβούλους. Προχωρά κανονικά για την προάσπιση των δικών της συμφερόντων.
Έχει υπάρξει μια καλή προετοιμασία, προκειμένου να αποφύγουμε τα δυσάρεστα που προφανώς κανείς δεν τα θέλει. Θα ήθελα να ζητήσω, το επόμενο χρονικό διάστημα, και από εσάς αλλά και από όλα τα ΜΜΕ, η δημόσια συζήτηση που θα γίνεται επ’ αυτού του μεγάλου μεταρρυθμιστικού βήματος να γίνεται με ηρεμία και με τεκμηρίωση. Διότι όποιος αισθάνεται ότι έχει τεκμηριωμένη άποψη δεν χρειάζεται ούτε να κραυγάζει, ούτε να φωνασκεί. Μπορούμε να πείσουμε και είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να πείσουμε, γιατί είμαστε ανοιχτοί και σε βελτιώσεις, οι οποίες μπορούν να έρθουν οποιαδήποτε στιγμή.
Είμαι βαθιά πεισμένος ότι αυτό το οποίο θα προκύψει ως τελικό αποτέλεσμα από τη συζήτηση στο Εθνικό Κοινοβούλιο θα είναι μία δράση, η οποία θα διασφαλίζει μεγιστοποίηση εσόδων με απόλυτη διαφάνεια για τον τρόπο που θα γίνει η διαγωνιστική διαδικασία, διασφάλιση των συμφερόντων των εργαζομένων της ΔΕΗ και διασφάλιση των συμφερόντων των τοπικών κοινωνιών. Σε κάθε περίπτωση και μείωση των τιμολογίων σε ένα βάθος χρόνου…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάνε όλοι μαζί και δεν ακούγεται η ερώτηση)

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Σας ξαναλέω ότι η πρώτη εξέδρα θα στηθεί σε ενάμιση με δύο χρόνια από σήμερα. Άρα κατά συνέπεια, το Κατάκολο επειδή είναι ένα μικρό κοίτασμα, δουλεμένο, διερευνημένο αρκετά, είναι ίσως το πρώτο κοίτασμα που θα μας δώσει πάρα πολύ σύντομα τα αποτελέσματα. Αυτή είναι η εκτίμησή μου. Τώρα εξαρτάται και τι θα δεις μπροστά σου. Διότι ξέρετε το υπέδαφος είναι ένας άγνωστος παράδεισος. Μπορεί να σου βγάλει πολύ θετική έκπληξη εκεί που δεν το περιμένεις.
Τα Ιωάννινα, όταν ξεκίνησαν, ήταν μία σχετικά μετρίου ενδιαφέροντος περιοχή, Φαίνεται ότι το κοίτασμα των Ιωαννίνων θα μας δώσει πολύ πιο θετικά αποτελέσματα από αυτά που γνωρίζαμε μέχρι πριν από τρία – τέσσερα χρόνια. Άρα, τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες είναι εξαιρετικά σημαντικά. Θα σας πω έναν αριθμό μόνο: Από το σύνολο των εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, το 25% πηγαίνει στις τοπικές κοινωνίες, 20% για μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, και 5% ως τοπικός φόρος...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει καμιά οικονομική εκτίμηση για να κλείσουμε αυτό όλων αυτών ούτε κατά προσέγγιση;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Θέλω να αποφύγω οπωσδήποτε τις οικονομικές εκτιμήσεις. Αυτό που φαίνεται τι είναι αληθές ότι σε ένα βάθος 30ετίας, γιατί έτσι κανείς τα μετράει αυτά τα ζητήματα, είναι αρκετές δεκάδες τα δισ. δημοσίων εσόδων που θα έρθουν. Δεν θα έρθουν αύριο. Θα έρθουν σε ένα βάθος χρόνου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τα παιδιά μας λέτε τώρα. Εμείς θα το ζήσουμε αυτό;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Απολύτως. Δεν θα είναι μόνο για τα παιδιά μας. Αυτό που έχουμε διασφαλίσει και είναι νόμος πια του ελληνικού κράτους, από τον προηγούμενο Αύγουστο, τον Αύγουστο του 2013, είναι ότι όλα αυτά τα έσοδα δεν θα πάνε σε κανέναν Υπουργό Οικονομικών, σε κανένα κρατικό προϋπολογισμό. Θα πάμε σε ένα ταμείο, το έχουμε ονομάσει Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών, και θα είναι μόνο για την διασφάλιση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας. Θα είναι μόνο για τις συντάξεις των Ελλήνων πολιτών. Εκεί θα πάνε όλα τα χρήματα, όλα τα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θα ξεπληρώσουμε το χρέος δηλαδή με τα χρήματα αυτά;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Καμία σχέση. Δεν θα ακουμπήσει κανένας τα έσοδα αυτά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Υπουργέ!

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Σας ευχαριστώ κι εγώ. Καλημέρα.

ypeka.gr
3/7/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin