Thursday, July 10, 2014

Ξηρασία, ακραία βροχόπτωση και ζέστη στην Κύπρο από το 2020

Ξηρασία, πιο ακραία φαινόμενα βροχόπτωσης και περισσότερες ημέρες με θερμοκρασίες άνω των 35⁰C θα αντιμετωπίσει η Κύπρος από το 2020 ως το 2050, σύμφωνα με έρευνες που διεξάγονται από το Ινστιτούτο Κύπρου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος BeWater, με τους εμπλεκόμενους φορείς να προειδοποιούν για την ανάγκη καλύτερης διαχείρισης των υδάτων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου Κύπρου, η ερευνήτρια του Adriana Bruggeman εξηγεί ότι «το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό πρόγραμμα BeWater ακολουθεί μια καινοτόμο διαδικασία διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας και της κοινωνίας και διεξάγεται σε λεκάνες απορροής της Μεσογείου, στην Ισπανία, τη Σλοβενία, την Τυνησία και την Κύπρο».


Όπως αναφέρεται στο πρώτο εργαστήριο, στο οποίο συμμετείχαν περιβαλλοντολόγοι, κοινοτάρχες, γεωργοί και δημόσιοι λειτουργοί που ειδικεύονται σε θέματα νερού, γεωργίας, περιβάλλοντος και πολεοδομίας, οι συμμετέχοντες υπέβαλαν συγκεκριμένες προτάσεις που θα βοηθήσουν στην προσαρμογή της Κύπρου στην κλιματική αλλαγή.

«Οι συμμετέχοντες προτείνουν πιο δίκαιη κατανομή του νερού μεταξύ των χρηστών, καλύτερη εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, εκστρατείες ευαισθητοποίησης, καθαρισμό στις κοίτες και επέκταση των πάρκων κατά μήκος των ποταμών μας», προστίθεται. Συμπληρώνεται ότι οι φορείς αναφέρουν επίσης πως «με την αλλαγή του κλίματος να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, η διαχείριση των υδάτων καθίσταται ακόμα πιο σημαντική για την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου».

Η ανακοίνωση συνεχίζει αναφέροντας ότι ο Χρίστος Κουρτελλάρης, παραγωγός γεωργικών προϊόντων, τονίζει ότι το νερό σημαίνει επιβίωση και αποτελεί επίσης πηγή εισοδήματος.

Από την πλευρά της η Εκτελεστική Διευθύντρια του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου Κλαίρη Παπάζογλου, ανέφερε ότι ένα προσαρμοστικό σχέδιο διαχείρισης των υδάτων θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη το ρόλο της βιοποικιλότητας και τη διατήρηση των οικοσυστημικών υπηρεσιών Στη δική του παρέμβαση ο Λειτουργός Δημοσίων Έργων Σταύρος Κλεάνθους ανέφερε ότι το νερό αποτελεί μια συνεχή πρόκληση ως προς την αποτελεσματική αποστράγγιση όμβριων υδάτων στις πόλεις.
[ kathimerini.com.cy]
9/7/14
--
--
ΣΧΕΤΙΚΑ:


----

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin