Friday, June 06, 2014

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, για τα αποτελέσμα​τα της Συνόδου στο πλαίσιο των διαπραγματ​εύσεων της Σύμβασης-Π​λαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή και την προετοιμασ​ία της Διεθνούς Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών στο Περού

ΥΠΕΚΑ, 6/6/14
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, συμμετείχε ως Προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ σε υπουργικές συναντήσεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της Σύμβασης-Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC) και την προετοιμασία της Διεθνούς Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών στη Λίμα του Περού (COP-20) στο τέλος του 2014, στη Βόννη, στις 5 και 6 Ιουνίου 2014.

Στις υπουργικές συναντήσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσδιόρισε τη συμβολή της στην αύξηση της φιλοδοξίας της διεθνούς δράσης για την Κλιματική Αλλαγή έως το 2020.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο πώς θα αυξηθεί η φιλοδοξία της δράσης για το Κλίμα από τις αναπτυγμένες χώρες του Πρωτοκόλλου του Κιότο, κατά τη δεύτερη περίοδο δέσμευσης του Πρωτοκόλλου η οποία αναμένεται να συμφωνηθεί στην διάσκεψη στο Παρίσι το 2015.

Επιπλέον, έγινε συζήτηση των Υπουργών για το μέλλον της Παγκόσμιας Συμφωνίας για το Κλίμα, καθώς και πώς μπορεί να αυξηθεί η φιλοδοξία δράσης από όλες τις χώρες για την περίοδο προ του 2020.

Μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, και εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Επίτροπος για την Δράση για το Κλίμα, Connie Hedegaard, παραχώρησαν απο κοινού συνέντευξη για τα αποτελέσματα των συναντήσεων.

Ο Γιάννης Μανιάτης δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

"Η συνάντηση που είχαμε αυτές τις δύο ημέρες ήταν σημαντική και απαραίτητη για την πρόοδο των συζητήσεων. Περιμένουμε να δώσει επιπλέον ώθηση στις διεθνείς διαπραγματεύσεις.

Δικαίως, ο Γεν. Γραμμ. του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν χαρακτήρισε το 2014 ως «Έτος φιλοδοξίας», διότι η «φιλοδοξία» είναι πράγματι το βασικό θέμα αυτών των δύο ημερών. Αν θέλουμε να κρατήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τους 2° C, η φιλοδοξία πρέπει να είναι η κατευθυντήρια αρχή τόσο της συμφωνίας του 2015 όσο και των προ-2020 μέτρων.

Η συμφωνία του 2015 πρέπει να είναι φιλόδοξη, νομικά δεσμευτική και να εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη Ην. Εθνών, αν θέλουμε να διατηρήσουμε εφικτό το στόχο των 2 βαθμών και να υπάρξει ουσιαστική ευκαιρία πρόληψης για την επικίνδυνη αλλαγή του κλίματος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει όλες τις μεγάλες και αναδυόμενες οικονομίες να θέσουν ως στόχο τη συμβολή τους στη νέα συμφωνία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Εδώ στη Βόννη, ή το αργότερο τον Δεκέμβριο στη Λίμα, πρέπει να καταλήξουμε σε μια απόφαση σχετικά με την συνεισφορά των κρατών. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε μια επανάληψη της διαδικασίας της Κοπεγχάγης και του Κανκούν, που χρειάστηκαν πολλά χρόνια συζητήσεων, για να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τις δεσμεύσεις των κρατών και τι πραγματικά σημαίνουν για τις εκπομπές τους.

Η άλλη βασική πτυχή του υπουργικού διαλόγου ήταν η φιλοδοξία για την προ-2020 εποχή. Πρέπει να σημειώσουμε πρόοδο εδώ στη Βόννη για μια σταθερή απόφαση στη Λίμα με συγκεκριμένους τρόπους για να αυξήσουμε το επίπεδο φιλοδοξιών της διεθνούς δράσης για το υπόλοιπο της τρέχουσας δεκαετίας. Η ΕΕ επιθυμεί να συνεργαστεί περαιτέρω με τα μέρη και τα υπόλοιπα ενδιαφερόμενα μέλη, ιδίως για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης και την ανάπτυξη της βιώσιμης διαχείρισης των δασών.

Στη χθεσινή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης δείξαμε πως μπορούμε να συμβάλουμε ουσιαστικά για τη γεφύρωση του «χάσματος των εκπομπών», στην υπερκάλυψη των στόχων του Κιότο με ένα δυναμικό 5,5 δισεκατομμυρίων τόνων για το 2020. Οι εκπομπές μας βρίσκονται σε καλό δρόμο για το 2020, όπου αναμένεται να είναι περίπου 24,5% χαμηλότερες από το 1990, οπότε στην πραγματικότητα η μείωση θα είναι πολύ μεγαλύτερη από το στόχο μας κατά 20%."


Ο Υπουργός κ. Μανιάτης, τελειώνοντας, επεσήμανε:

"Η υπό όρους προσφορά της ΕΕ για αύξηση του στόχου μείωσης εκπομπών κατά 30% παραμένει σταθερά πάνω στο τραπέζι. Όμως, πρέπει να δούμε παρόμοια δράση και από τις άλλες αναπτυγμένες χώρες. Και επίσης θα πρέπει να δούμε τις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες να παίρνουν επίσης το δικό τους μερίδιο, για να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε αυτή την αλλαγή".
[ypeka.gr]
6/6/14
--
-

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin