Wednesday, May 28, 2014

Ντονσκόι: Η Gazprom πληροί όλες τις προϋποθέσεις και τις υποχρεώσεις της άδειας εξορύξεων στην Αρκτική

«Η ρωσική Gazprom εκπληρώνει στο ακέραιο κάθε υποχρέωση που θέτει η άδεια εξορύξεων στην Αρκτική» δήλωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Φυσικών Πόρων Σεργκέι Ντονκσόι.
Ο ρωσικός πετρελαϊκός και ενεργειακός κολοσσός βρέθηκε και πάλι στο στόχαστρο για τις εξορύξεις στην Αρκτική. Η νέα «επίθεση» των ακτιβιστών της Greenpeace στην πλατφόρμα της Gazprom στην Ολλανδία έχει θέσει και πάλι ερωτηματικά, όσον αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος.
«Μας ρωτάνε συνεχώς για την Gazprom, ακούμε παράπονα, δεχόμαστε καταγγελίες, όμως η εταιρεία λειτουργεί καθ' όλα νόμιμα και τηρεί απαρεγκλίτως τις υποχρεώσεις της, τις οποίες θέτει εκ προοιμίου η άδεια εξορύξεων στην Αρκτική» είπε ο υπουργός, υπενθυμίζοντας πως τόσο η Gazprom όσο και η Rosneft έχουν καταθέσεις όλες τις προϋποθέσεις και έχουν εξασφαλίσει νόμιμα το δικαίωμα γεωτρήσεων στην περιοχή. Η Gazprom έχει εγκαταστήσει ήδη γεωτρύπανα, ενώ η Rosneft βρίσκεται ακόμη στην διαδικασία της εγκατάστασης για την δραστηριοποίησή της στην Αρκτική.

Οι διαμαρτυρίες και οι καταγγελίες της Greenpeace αφορούν την υπεράκτια εξέδρα γεώτρησης και άντλησης πετρελαίου αλλά και εξαγωγής υδρογονανθράκων. Η περιοχή διαθέτει τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου, φυσικού αερίου και υδρογονανθράκων, τα οποία καθίστανται όλο και πιο προσιτά, λόγω του φαινομένου υπερθέρμανσης του πλανήτη, καθώς λιώνουν οι αιώνιοι πάγοι. Οι ακτιβιστές κατηγορούν την Gazprom για χρήση ρυπογόνων μεθόδων που απειλούν με μόλυνση το περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα.
Η μάχη για το «Χρυσό Τρίγωνο»

Σε επίκεντρο διεθνούς διένεξης έχει εξελιχθεί το «χρυσό τρίγωνο» που σχηματίζεται μεταξύ του Μουρμάνσκ, της χερσονήσου Τσουκότκα και του Βόρειου Πόλου. Καθώς οι αυξανόμενες θερμοκρασίες έχουν μειώσει κατά πολύ τα απροσπέλαστα παγόβουνα, καταστώντας προσιτά τεράστια φυσικά κοιτάσματα ενεργειακών αποθεμάτων, η περιοχή έχει γίνει «μήλο της έριδος» μεταξύ Ρωσίας, ΗΠΑ, Καναδά, Νορβηγίας και Δανίας.

Αν η Μόσχα μπορέσει να αποδείξει πως οι αρκτικές κορυφογραμμές Λεμονόσοφ και Μεντέλεεφ ανήκουν στην Ρωσία και είναι συνέχεια της ρωσικής χερσαίας γης, η χώρα θα αποκτήσει το αποκλειστικό δικαίωμα εκμετάλλευσης 1,2 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων επιπλέον στην περιοχή, η οποία διαθέτει πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τα Ηνωμένα Έθνη απέρριψαν το αίτημα το 2001 λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.
[gr.rbth.com]
28/5/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin