Wednesday, January 08, 2014

Συμφωνία διασύνδεσης αγωγών ΤΑΡ και ICGB στην Κομοτηνή

Ο αγωγός ΤΑΡ και ο Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας (ICBG) υπέγραψαν συμφωνία για την εξέταση της δυνατότητας διασύνδεσης των δύο αγωγών στην περιοχή Κομοτηνής, προκειμένου να μεταφερθεί φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Βουλγαρία, μια χώρα που εξαρτά 100% τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της εταιρείας ΤΑΡ, οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν για την πραγματοποίηση διασύνδεσης στην Κομοτηνή. Μέσω της διασύνδεσης αυτής, θα μπορεί να τροφοδοτείται η αγορά της Βουλγαρίας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με ποσότητες φυσικού αερίου προέλευσης Αζερμπαϊτζάν που θα μεταφέρει ο ΤΑΡ.

Ο Lutz Landwehr, εμπορικός διευθυντής του ΤΑΡ, τόνισε ότι η εταιρεία επικροτεί την υπογραφή μνημονίου συνεννοήσεως και την θεωρεί ευκαιρία για τη μεταφορά φυσικού αερίου της Κασπίας στην Βουλγαρία, ενισχύοντας την διαφοροποίηση της παροχής και βελτιώνοντας την ασφάλεια παροχής στη χώρα και ευρύτερα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Κομισιόν χαιρέτησε την κίνηση αυτή. «Η Κομισιόν χαιρετίζει το Μνημόνιο Συνεννοήσεως. Είναι ένα βήμα μπροστά για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κασπία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», είπε εκπρόσωπος της Κομισιόν στην EurActiv.
Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, οι ΤΑΡ και ICGB- η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για τον σχεδιαζόμενο αγωγό που θα συνδέει την Ελλάδα με την Βουλγαρία- θα ξεκινήσουν μια συνεργασία που θα εστιάσει στην εξέταση των τεχνικών απαιτήσεων κάθε έργου, στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών καθώς σε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται και επιδρούν στην ανάπτυξη κάθε έργου.

Ο αγωγός ΤΑΡ, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη, έχει σχεδιαστεί να ξεκινήσει η κατασκευή του το 2015.
Διαβάστε: Κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ μέσα στο 2015
Σύμφωνα με το βουλγαρικό υπουργείο οικονομίας και ενέργειας, ο ICBG περιλαμβάνει την κατασκευή ενός διασυνοριακού αγωγού αντίστροφής ροής φυσικού αερίου μήκους 168.5χλμ (140χλμ στη Βουλγαρία και 28.5χλμ στην Ελλάδα), συνδέοντας το ελληνικό δίκτυο φυσικού αερίου στην περιοχή της Κομοτηνής με το βουλγαρικό δίκτυο φυσικού αερίου στην περιοχή της Στάρα Ζαγόρα. Η ικανότητα του αγωγού φυσικού αερίου προβλέπεται 3-5 δις κυβικά μέτρα ετησίως.

Τον Ιανουάριο του 2011, ιδρύθηκε η εταιρεία “ICGB” AD, μεταξύ της βουλγαρικής κρατικής εταιρείας ΒΕΗ (Bulgaria Energy Holding) και της ελληνοϊταλικής IGI Poseidon (50% ΔΕΠΑ- 50% Edison).
Η κοινή εταιρεία θα κατασκευάσει, θα διατηρήσει και θα εκμεταλλευτεί τις υποδομές και θα είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη, το σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση, την κατασκευή, να θέσει σε λειτουργία καθώς και να συντηρήσει το νέο αγωγό διασύνδεσης φυσικού αερίου ICGB.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη αναμένεται να χρηματοδοτήσουν τον αγωγό ICBG, που αναμένεται να κοστίσει περίπου 160εκ €.
Η κατασκευή του αναμένεται να ξεκινήσει φέτος και να ολοκληρωθεί το 2016, σύμφωνα με Βούλγαρους αξιωματούχους.
EurActiv.gr 
 
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin