Saturday, January 04, 2014

ΔΕΗ Παγώνει επί δίμηνο η «πράσινη» επιβάρυνση...

Αμετάβλητο διατηρείται τελικώς μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2014 το ύψος των μοναδιαίων χρεώσεων του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων-ΕΤΜΕΑΡ (του μέχρι πρότινος Ειδικού Τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας-ΑΠΕ) για όλες τις κατηγορίες πελατών, σύμφωνα με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

Η αναπροσαρμογή θα γίνει από την 1η Μαρτίου 2014, σε επίπεδα που θα οριστικοποιηθούν με νέα απόφαση της αρχής, ώστε να επιτυγχάνεται μηδενισμός του ελλείμματος στο τέλος του 2014 -και εφόσον δεν έχουν αποδώσει τα μέτρα που σχεδιάζει το αρμόδιο υπουργείο:
«Τούτο θα λάβει χώρα στην περίπτωση που μέχρι τότε δεν έχουν νομοθετικά θεσπιστεί ή κανονιστικά ρυθμιστεί ή δεν έχουν αποδώσει επαρκώς οι ρυθμίσεις για την οριστική διευθέτηση του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού, όπως αυτές προδιαγράφονται στην από 30.12.2013 επιστολή του αρμόδιου υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ), κ. Παπαγεωργίου, προς τη ΡΑΕ. Για τον ακριβή προσδιορισμό του ύψους τής αναπροσαρμογής θα ληφθούν ιδίως υπ' όψιν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: τα τρέχοντα επίπεδα του ελλείμματος (560,51 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2013) και η περαιτέρω εξέλιξη του σωρευτικού ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού εντός του πρώτου διμήνου του 2014».
ΑΝΑΒΟΛΗ ΟΥΚ ΕΣΤΙΝ ΜΑΤΑΙΩΣΙΣ...
Πρακτικά, αυτό σημαίνει, ότι αν μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2014 τα μέτρα για το «κούρεμα» των ταριφών στα φωτοβολταϊκά είτε δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί είτε τα έσοδα δεν είναι τόσο μεγάλα, ώστε να οδηγούν σε μηδενισμό του ελλείμματος των ΑΠΕ στο τέλος του 2014, όπως απαιτεί το μνημόνιο, τότε η ΡΑΕ θα αποφασίσει από την 1η Μαρτίου αυξήσεις στο «πράσινο» τέλος, οι οποίες, σύμφωνα με τις σημερινές εκτιμήσεις, ενδέχεται να φτάνουν έως και το 157% στο ηλεκτρικό ρεύμα μέσω του ETMEAΡ.
Η ΡΑΕ έλαβε την απόφασή της κατόπιν επιστολής που έλαβε από το υπουργείο, μέσω της οποίας ενημερωνόταν ότι «το ΥΠΕΚΑ έχει εκπονήσει σχέδιο νόμου με προτεινόμενες ρυθμίσεις για την οριστική διευθέτηση του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στο πρώτο δεκαπενθήμερο του μηνός Ιανουαρίου 2014 και θα κατατεθεί προς ψήφιση μέχρι το τέλος του ίδιου μηνός».

 makthes.gr
3/1/14

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin