Saturday, January 04, 2014

«Έφαγαν» τον Πενταδάκτυλο - Τεράστια οικολογική καταστροφή. -Καταγγελία στην ΕΕ από την Ι.Παναγιώτου

Γράφει: Φρίξος Δαλίτης / Φωτογραφία: Ανδρέας Μανώλη
-
Λευκωσία: Αισθητά είναι τα σημάδια της τεράστιας περιβαλλοντικής καταστροφής που συντελείται στην οροσειρά του Πενταδακτύλου από την αλόγιστη δραστηριότητα των 24 περίπου παράνομων λατομείων που δραστηριοποιούνται στην κατεχόμενη περιοχή.

Το έγκλημα φαίνεται διά γυμνού οφθαλμού και το κατέγραψε ο φωτορεπόρτερ του «Φ» Ανδρέας Μανώλης. Σχεδόν το μισό βουνό έχει λατομευθεί, με αποτέλεσμα να είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος ολοκληρωτικού αφανισμού του.


Πρόσφατα, μάλιστα, έγιναν αναφορές για κίνδυνο να καταρρεύσει μέρος από το πέτρωμα του βουνού του Πενταδακτύλου, αλλοιώνοντας την εικόνα των «πέντε δακτύλων» σύμβολο της κατεχόμενης οροσειράς.

Το θέμα έθεσε ξανά πριν από περίπου δύο μήνες και ο πρόεδρος της Οργάνωσης για την Καταπολέμηση της Διάβρωσης του Εδάφους, Αναδάσωσης και Φυσικής Προστασίας, Ορχάν Αϊντενίζ, με δηλώσεις του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Cyprus Today». Χαρακτήρισε μάλιστα το ζήτημα επείγον και σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνουν άμεσες ενέργειες ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω φυσική καταστροφή.

Όπως ανέφερε στον «Φ» η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ιωάννα Παναγιώτου, έχει αποστείλει επιστολές στον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και στον Επίτροπο Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Επίτροπο Διεύρυνσης, τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Κλιματική Αλλαγή και τον Επίτροπο Αγροτικής Ανάπτυξης θέτοντάς τους θέμα. «Γίνονται μονίμως διαβήματα και από το Υπουργείο Εξωτερικών και από το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας για την περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται».

Στην επιστολή της η κ. Παναγιώτου επισημαίνει τις περιβαλλοντικές συνέπειες από την αλόγιστη λατόμευση της περιοχής από τα 24 παράνομα λατομεία που δραστηριοποιούνται βόρεια της Κερύνειας, του Κουτσοβέντη και του Δικώμου στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου. Επικαλείται δε, δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο και συγκεκριμένα το δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Cyprus Today» στις 14 περασμένου Νοεμβρίου, το οποίο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ολοκληρωτική καταστροφή.

Η κ. Παναγιώτου καταλήγει στην επιστολή της σημειώνοντας ότι η καταστροφή που έχει συντελεστεί μέχρι στιγμής είναι ανεπανόρθωτη. Οι τραγικές συνέπειες της αλόγιστης λατόμευσης είναι πλέον εμφανής και σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας κινδυνεύουν με πλήρη αφανισμό. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι κάποια ήδη δεν είναι σπάνια μόνο για την Κύπρο αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη και ζητά την άμεση παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τερματισμό του φαινομένου.

Μέχρι στιγμής ωστόσο, δεν έχει γίνει οτιδήποτε ουσιαστικό για τερματισμό της δραστηριότητας των παράνομων λατομείων και το έγκλημα συνεχίζεται…

http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/178633/efagan-ton-pentadaktylo-terastia-oikologiki-katastrofi#sthash.Sh2yBI4d.dpuf
4/1/14
---------------
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

 


--------------

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin