Tuesday, January 21, 2014

Πλαστικά απόβλητα: σκουπίδια ή θησαυρός?

Μόνο το 25 % των πλαστικών απορριμμάτων ανακυκλώνονται στην ΕΕ. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό αν αναλογιστεί κανείς τις συνέπειες για το περιβάλλον και την δημόσια υγεία. Όμως για τον Βιτόριο Πρόντι (Ιταλία, Σοσιαλιστές) τα πλαστικά απόβλητα... δεν είναι σκουπίδα; έχουν οικονομική αξία. Συζητήσαμε μαζί του για το ψήφισμα του ΕΚ σχετικά με τη δημιουργία ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα πλαστικά απόβλητα, για το οποίο ήταν εισηγητής.

Αρκούν οι κανόνες που ψηφίζει η ΕΕ να αυξήσουν το ποσοστό ανακύκλωσης πλαστικού πάνω από το 25% δεδομένου ότι η τεχνολογία δεν είναι ακόμα αρκετά ανεπτυγμένη?


Φυσικά όχι. Υπάρχουν πολλά ακόμα να κάνουμε προκειμένου να βελτιώσουμε την τεχνολογία και τις υποδομές που χρησιμοποιούμε για το διαχωρισμό των πλαστικών αποβλήτων.  Θα πρέπει να υπάρχει καλύτερος διαχωρισμός τόσο πριν όσο και μετά την συλλογή τους. Αυτό σημαίνει πως πρέπει λάβουμε σοβαρά υπόψη μας την ανάπτυξη της τεχνολογίας.

Μακροπρόθεσμα θα έπρεπε να σκεφτόμαστε τα πλαστικά απόβλητα ως πόρο και όχι σαν κάτι που απλά πετάμε στα σκουπίδια.  Τα πλαστικά απορρίμματα έχουν σημαντική οικονομική αξία και θα θέλαμε να λάβουμε μέτρα τα οποία θα αποθαρρύνουν την αποτέφρωση των ανακυκλώσιμων βιοδιασπώμενων πλαστικών.

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Για την παραγωγή ενός τόνου καθαρού πλαστικού χρειάζονται 1400 €, ενώ για να παραχθεί η ίδια ποσότητα από ανακυκλώσιμο πλαστικό μόνο 900€.

Τα πλαστικά απορρίμματα είναι υπαρκτός κίνδυνος και το "νησί" που έχει δημιουργηθεί στο Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό δεν αποτελεί μύθο αλλά πραγματικότητα. Μπορείτε να μας είτε περισσότερα για αυτό το ζήτημα και τι μπορεί να γίνει για να αντιμετωπιστεί?

Δεδομένης της πυκνότητας και της διάστασης του "νησιού" από πλαστικά απόβλητα η περισυλλογή και ανακύκλωσή τους θα είχε οικονομικά οφέλη.
europarl.europa.eu
21/1/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment:

  1. Young man from Russia invents polyethylene that dissolves in water....

    A student of the Kazan National Research Technological University, Ivan Zakharov, created eco-friendly film, an analogue of the film used for the production of plastic bags. The new film dissolves in water in one day. The student said that ordinary plastic bags decompose for up to 1,000 years, polluting the soil.

    Zakharov said that the film he invented was made on the basis of conventional starch. When dissolved in water, water, nitrogen and carbon dioxide are produced as a result of the process, in amounts harmless to humans.

    "For example, one car produces as much carbon dioxide as 50 tons of such bags do," says the student.

    Currently, the man is patenting his invention. Several waste-processing companies have already showed interest in the new invention.

    Zakharov started the work to create the film four years ago under the direction of the head of the department for food engineering of small businesses, Professor Mstislav Polivanov.
    http://english.pravda.ru/news/science/21-01-2014/126643-polyethylene_dissolves_water-0/
    21/1/14

    ReplyDelete

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin