Friday, January 31, 2014

Οι πολικές αρκούδες αλλάζουν διατροφή για να επιβιώσουν

Τα νέα για τις πολικές αρκούδες είναι καλά και κακά. Τα κακά νέα είναι ότι οι συνθήκες ζωής τους γίνονται όλο και δυσκολότερες, καθώς ο θαλάσσιος πάγος εξαφανίζεται όλο και νωρίτερα και σχηματίζεται όλο και αργότερα. Τα καλά νέα είναι ότι, ενώ χάνουν τα πλωτά «πατήματά» τους για να κυνηγούν την τροφή τους, οι διατροφικές τους συνήθειες αποδεικνύονται ιδιαίτερα ευέλικτές, όπως τουλάχιστον καταδεικνύουν τα αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα τριών διαφορετικών μελετών που δημοσιεύτηκαν πέρυσι, οι πολικές αρκούδες στρέφονται από τις φώκιες και άλλα θαλάσσια ζώα στα φυτά και τα ζώα της ξηράς για να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες. Τις παρατηρήσεις μοιάζει τώρα να επιβεβαιώνει ακόμη μια μελέτη, του αμερικανικού μουσείου φυσικής ιστορίας της Νέας Υόρκης, η οποία επικεντρώθηκε στις πολικές αρκούδες του Χάντσον Μπέι, στον Καναδά.


«Τα αποτελέσματά μας καταδεικνύουν ότι οι πολικές αρκούδες έχουν ευέλικτες στρατηγικές συλλογής τροφής», δήλωσε στο NBC News η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Λίντα Γκορμεζάνο. «Αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται να υπάρχουν και άλλες παράμετροι στο πώς οι αρκούδες προσαρμόζονται στις αλλαγές των συνθηκών πάγου.» Όπως η ίδια πρόσθεσε, ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια πόσο καλά θα προσαρμοστούν τα ζώα σε αυτές τις αλλαγές.
Είναι γνωστό ότι οι πολικές αρκούδες στέκονται κοντά στην άκρη του πάγου περιμένοντας φώκιες και άλλα υποψήφια θηράματα να κάνουν την εμφάνισή τους για να τους επιτεθούν. Καθώς οι περίοδοι με θαλάσσιο πάγο γίνονται όλο και μικρότερες, τα ζώα αλλάζουν μεθόδους, αλλά όχι και συνήθειες - για παράδειγμα, εξακολουθούν να σπαταλούν την ελάχιστη δυνατή ενέργεια σε αναζήτηση τροφής. Όπως λέει η Γκορμεζάνο, βγαίνουν στη στεριά καθώς οι πάγοι λιώνουν και παράλληλα με την περίοδο επώασης των χηνών, ώστε να έχουν στη διάθεσή τους περισσότερα αυγά για να φάνε, χωρίς να απομακρυνθούν από το βιότοπό τους.

Σύμφωνα πάντως με τα αποτελέσματα άλλης έρευνας, οι χήνες και τα καριμπού της ξηράς αποτελούν μόνο... σνακ για τις πολικές αρκούδες, οι οποίες χρειάζονται τις φώκιες, αφού τις βοηθούν να συσσωρεύουν το απαραίτητο λίπος. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι μόλις βγουν στη στεριά, χάνουν 700 γραμμάρια την ημέρα, με αποτέλεσμα πολλές φορές να φθάνουν στο τέλος της περιόδου χωρίς πάγους ετοιμοθάνατες από την ασιτία.
 naftemporiki.gr
31/1/14
-

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin