Saturday, January 18, 2014

ΥΠΕΚΑ: Περιοχή Οργανωμένη​ς Ανάπτυξης Υδατοκαλλι​εργειών στην Πιερία. - Δήλωση Υπουργού Αναπληρωτή ΠΕΚΑ Σταύρου Καλαφάτη

ΥΠΕΚΑ, 17/1/14
Ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης υπέγραψε το τελικό σχέδιο προεδρικού διατάγματος με θέμα «χαρακτηρισμός και οριοθέτηση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) που βρίσκεται σε θαλάσσιες περιοχές του νομού Πιερίας».
Σχετικά με το θέμα, ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης δήλωσε:
«Οι υδατοκαλλιέργειες αποτελούν ένα δυναμικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας και έναν τομέα της πρωτογενούς παραγωγής που μπορεί να αποτελέσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας.

Οι Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών, που καθορίζονται σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και φορείς των περιοχών, είναι το χωροταξικό εργαλείο για περαιτέρω ανάπτυξη αυτού του κλάδου, που μπορούν να προσελκύσουν επενδύσεις και να προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας. Στη Βόρεια Ελλάδα, και ειδικά στο Θερμαϊκό Κόλπο, έχουμε το πλεονέκτημα της εμπειρίας και της ποιότητας σε αυτή τη παραγωγική δραστηριότητα. Τοπικοί φορείς, τοπική αυτοδιοίκηση, κεντρικό κράτος, πολίτες και επιχειρήσεις μαζί μπορούμε, οργανώνοντας το χώρο, χερσαίο ή θαλάσσιο, αποδοτικά και αποτελεσματικά, να καταφέρουμε πολλά. Με γνώμονα πάντα τις αρχές της αειφορίας: περιβαλλοντική προστασία, οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή».

Με το συγκεκριμένο προεδρικό διάταγμα χαρακτηρίζεται και οριοθετείται ως Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) θαλάσσια έκταση 12.085 στρεμμάτων και δυναμικότητας 12.000 τόνων μυδιών κατ’ έτος, που βρίσκεται στην θαλάσσια περιοχή του νομού Πιερίας. Η ΠΟΑΥ αποτελείται από τέσσερις ζώνες παραγωγής ως εξής:
-          Ζώνη Μεθώνης, έκτασης 2.755 στρεμμάτων
-          Ζώνη Μακρύγιαλου, έκτασης 3.795 στρεμμάτων
-          Ζώνη Κίτρους – Μακρύγιαλου, έκτασης 5.060 στρεμμάτων
-          Ζώνη Αλυκών Κίτρους, έκτασης 475 στεμμάτων
Φορέας ίδρυσης και διαχείρισης της ΠΟΑΥ είναι ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία «Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών Θερμαϊκού Κόλπου – Μύδια Μακρύγιαλου Πύδνας ΑΕ», με διακριτικό τίτλο «ΠΟΑΥ Μύδια Μακρύγιαλου – Πύδνας ΑΕ». Στον Φορέα Συμμετέχουν η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, η Πιερική Αναπτυξιακή ΑΕ, ο Δήμος Πύδνας – Κολινδρού και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μυδοκαλλιεργητών. Με το ΠΔ επιβάλλονται ειδικοί όροι προστασίας του περιβάλλοντος, υγιεινής, ασφάλειας και λειτουργίας της ΠΟΑΥ. Το ΠΔ προέκυψε λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, τις προβλέψεις του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες.

ypeka.gr
17/1/14

---------------------------------
----------
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin