Saturday, January 25, 2014

4 ζώνες σε 12.085 στρέμματα θαλάσσιου πάρκου στη Πιερία. -12 ΧΙΛ. ΤΟΝΟΙ ΜΥΔΙΩΝ


Στην οροθέτηση της θαλάσσιας έκτασης των 12.085 στρεμμάτων του νομού Πιερίας, που θα παράγει συνολικά περί τους 12.000 τόνους μυδιών κατ' έτος, προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης, υπογράφοντας το τελικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με θέμα «χαρακτηρισμός και οροθέτηση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) που βρίσκεται σε θαλάσσιες περιοχές του νομού Πιερίας». Όπως προβλέπεται στο τελικό σχέδιο, η ΠΟΑΥ αποτελείται από τέσσερις ζώνες παραγωγής και θα αφορά, τη Ζώνη Μεθώνης με έκταση 2.755 στρεμμάτων, τη Ζώνη Μακρύγιαλου με έκταση 3.795 στρεμμάτων, τη Ζώνη Κίτρους - Μακρύγιαλου συνολικής έκτασης 5.060 στρεμμάτων και τη Ζώνη Αλυκών Κίτρους με έκταση 475 στεμμάτων.
«Οι υδατοκαλλιέργειες αποτελούν ένα δυναμικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας και έναν τομέα της πρωτογενούς παραγωγής που μπορεί να αποτελέσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας», όπως υπογραμμίζει ο Στ. Καλαφάτης, επισημαίνοντας πως «Οι Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών, που καθορίζονται σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και φορείς των περιοχών, είναι το χωροταξικό εργαλείο για περαιτέρω ανάπτυξη αυτού του κλάδου, που μπορούν να προσελκύσουν επενδύσεις και να προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας. Στη Βόρεια Ελλάδα, και ειδικά στο Θερμαϊκό Κόλπο, έχουμε το πλεονέκτημα της εμπειρίας και της ποιότητας σε αυτή την παραγωγική δραστηριότητα. Τοπικοί φορείς, τοπική αυτοδιοίκηση, κεντρικό κράτος, πολίτες και επιχειρήσεις μαζί μπορούμε, οργανώνοντας το χώρο, χερσαίο ή θαλάσσιο, αποδοτικά και αποτελεσματικά, να καταφέρουμε πολλά. Με γνώμονα πάντα τις αρχές της αειφορίας: περιβαλλοντική προστασία, οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή».
Φορέας ίδρυσης και διαχείρισης της ΠΟΑΥ είναι ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών Θερμαϊκού Κόλπου - Μύδια Μακρύγιαλου Πύδνας ΑΕ», με διακριτικό τίτλο «ΠΟΑΥ Μύδια Μακρύγιαλου - Πύδνας ΑΕ». Στον Φορέα Συμμετέχουν η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, η Πιερική Αναπτυξιακή ΑΕ, ο Δήμος Πύδνας - Κολινδρού και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μυδοκαλλιεργητών. Με το Π.Δ. επιβάλλονται ειδικοί όροι προστασίας του περιβάλλοντος, υγιεινής, ασφάλειας και λειτουργίας της ΠΟΑΥ. Το Π.Δ. προέκυψε λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, τις προβλέψεις του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες.
imerisia.gr
25/1/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
 

----------

ΣΧΕΤΙΚΟ:

 

 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin