Wednesday, January 29, 2014

Διοργάνωση επιχειρηματικού φόρουμ στο Κουβέιτ από Γενική Γραμματεία ΔΟΣ ΥΠΕΞ (26-27.01.2014). -ΥΠΕΞ

ΥΠΕΞ, Τετάρτη, 29 Ιανουάριος 2014
Πάνω από 220 συναντήσεις με κουβεϊτιανές εταιρίες πραγματοποίησαν οι εκπρόσωποι 55 ελληνικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην αποστολή και το φόρουμ που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών στο Κουβέιτ, με στόχο την τόνωση των ελληνικών εξαγωγών και την προώθηση των αμοιβαίων επενδύσεων.

Στην ελληνική αποστολή συμμετείχαν Έλληνες τραπεζίτες, κατασκευαστές, βιομήχανοι και άλλοι επιχειρηματίες, στελέχη του ΣΕΒ, του ΤΑΙΠΕΔ, του Ιnvest in Greece και του Δήμου Αθηναίων, ενώ από κουβεϊτιανής πλευράς συμμετείχαν ενδεικτικά, οι Kuwait Investment Authority, Kuwait Petroleum Corporation, Kuwait Travel and Tourism Agencies Association, Kuwait Financial House, Κουβεϊτιανό Υπουργείο Δημοσίων Έργων, Al Jazeera Airways, Kuwait Union of Consumer Cooperative Societies, The Sultan Center Food Products Co, Kuwait Projects Company (Holding), Al Shaya Real Estate, Al Ghanim Group.

Μεγάλο ήταν το κουβεϊτιανό ενδιαφέρον για εισαγωγή φαρμάκων και νοσοκομειακού εξοπλισμού (μεταξύ άλλων Lavipharm, Σαραφιανός, Pharmassist), ενώ σημαντικές προοπτικές αναδεικνύονται για την προσέλκυση ασθενών για νοσηλεία ή θεραπευτική αποκατάσταση στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί ιδανικό προορισμό ιατρικού τουρισμού.

Σημαντικές συναντήσεις με κουβεϊτιανά εκπαιδευτικά ιδρύματα είχαν από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των ελληνικών ιδιωτικών ιδρυμάτων (Ελληνοβρετανικό, IST, Mediterranean μεταξύ άλλων), με στόχο την προσέλκυση αλλοδαπών σπουδαστών στην Ελλάδα για αγγλόφωνα προγράμματα.

Οι εκπρόσωποι των εταιριών του κατασκευαστικού και μελετητικού κλάδου, ενδεικτικά οι CCC, Άκτωρ, Αρχιρόδον, Χαραγκιώνης Group, Τέρνα, είχαν σε βάθος ενημέρωση στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων του Κουβέιτ για το 5ετές επενδυτικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και τους τρόπους συμμετοχής τους σε αυτό. Ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, το επενδυτικό πρόγραμμα της Kuwait Petroleum Company, η οποία, αφενός κάλεσε τις ελληνικές εταιρίες να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς της, αφετέρου δήλωσε ότι επιδιώκει τη δραστηριοποίηση της στην Ελλάδα.

Πέραν των ανωτέρω, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ και επικεφαλής της αποστολής, κ. Παναγιώτης Μίχαλος, είχε κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Khaled Al-Jarallah, τον Υφυπουργό Πετρελαίου, κ. Ali Sabt bin Sabt και τον Υφυπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας, κ. Abdulaziz Al Khalidi καθώς και με τον Πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου του Κουβέιτ, κ. Ali Al Ghanim, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της κρατικής εταιρίας Kuwait Petroleum Corporation, κ. Nizar Al Adsani και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Kuwait Investment Authority, κ. Farouq Bastaki. Σε όλες τις συναντήσεις κατεγράφη η δημόσια παρότρυνση της πολιτικής ηγεσίας του Κουβέιτ προς τις κουβεϊτιανές εταιρίες να επενδύσουν στη χώρα μας και τονίστηκε η σημασία σύναψης συμφωνίας ΕΕ-Κουβέιτ για διευκόλυνση του εμπορίου.

Τέλος, ο κ. Μίχαλος υπέγραψε με τον Κουβεϊτιανό Υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Khaled Al-Jarallah, διακρατική συμφωνία για την κατάργηση της θεώρησης εισόδου για κατόχους διπλωματικών, υπηρεσιακών/ειδικών διαβατηρίων.

 mfa.gr
29/1/14

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin