Thursday, December 05, 2013

Έτινγκερ: Παραβιάζουν την κοινοτική νομοθεσία οι συμφωνίες για τον South Stream


Οι διμερείς συμφωνίες που έχει συνάψει η Ρωσία με ορισμένες χώρες- μέλη της ΕΕ για την κατασκευή του αγωγού South Stream παραβιάζουν την κοινοτική νομοθεσία και θα πρέπει να τύχουν επαναδιαπραγμάτευσης διεμήνυσε η Μαρλέν Χόλζνερ, εκπρόσωπος του αρμόδιου για την Ενέργεια Επιτρόπου Γκίντερ Έτινγκερ.
H Χόλζνερ διευκρίνισε ότι θα πρέπει να διασφαλίζονται τρεις βασικοί όροι για να είναι συμβατές αυτές οι συμφωνίες με την κοινοτική νομοθεσία:
  • 1) να υπάρχει σεβασμός της αρχής του διαχωρισμού μεταξύ παραγωγής και διανομής και να μην υπάρχει αποκλειστικός έλεγχος της παραγωγής και διανομής φυσικού αερίου από την εταιρεία Gazprom.
  • 2) θα πρέπει να διασφαλίζεται η πρόσβαση χωρίς διακρίσεις τρίτων μερών στον αγωγό και να μην έχει η Gazprom τον μονοπώλιο της μεταφοράς.
  • 3) θα πρέπει να υπάρχει σαφής τιμολογιακή δομή.
Στη συνέχεια τόνισε ότι τα ενδιαφερόμενα κράτη- μέλη είναι ενήμερα για τις θέσεις της Επιτροπής από τον Αύγουστο όταν αποφασίστηκε να θέσει το θέμα η Κομισιόν στη Ρωσία και οι χώρες να έρθουν σε επαφή με τις ρωσικές Αρχές προκειμένου να αρχίσει η επαναδιαπραγμάτευση των όρων.

Παράλληλα, εξέφρασε την ετοιμότητα της Επιτροπής να συνδράμει όλες τις πλευρές προκειμένου να υπάρξουν "νομικές εγγυήσεις" ώστε οι νέες συμφωνίες να είναι συμβατές προς το κοινοτικό δίκαιο. Η Μ. Χόλζνερ προειδοποίησε ακόμη ότι αν η Μόσχα αρνηθεί να συνεργαστεί, η Επιτροπή θα συστήσει στα κράτη μέλη να μην εφαρμόσουν τις σημερινές συμφωνίες και αν δεν το πράξουν η Επιτροπή δεν θα διστάσει να ξεκινήσει διαδικασίες προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον τους.

Αναφερόμενη στη σημασία των "νομικών εγγυήσεων" που απαιτούνται, η εκπρόσωπος της Επιτροπής σημείωσε ότι η κατασκευή του έργου βασίζεται σε δάνεια που θα χορηγήσουν τράπεζες οι οποίες απαιτούν νομικές διαβεβαιώσεις για να παράσχουν χρηματοδότηση.
energypress.gr
5/12/13
---
-
 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin