Friday, December 27, 2013

ΥΠΕΚΑ: Συνέντευξη Τύπου των Υπουργών, Οικονομικώ​ν Γιάννη Στουρνάρα, ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη και Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, μετά τη σύσκεψη για το συντονισμό δράσεων για την αιθαλομίχλ​η

Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Καλημέρα και χρόνια σας πολλά. Ο λόγος που σας φέραμε εδώ σήμερα, ανήμερα Χριστουγέννων, είναι γιατί χτες ξεπεράστηκαν τα όρια των αιρούμενων σωματιδίων σε ορισμένες πόλεις και επειδή για λόγους δημόσιας υγείας η Κυβέρνηση αυτή δεν κάνει διακοπές, θέλαμε να σας εξηγήσουμε ορισμένα πράγματα που ίσως δεν τα γνωρίζει ο κόσμος.

Θα ήθελα να ξεκινήσω με τα δικά μου θέματα διότι λέγονται πολλά τελευταία για την αποτελεσματικότητα του μέτρου της εξίσωσης ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο πετρέλαιο κίνησης.



Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι πέρσι οι στόχοι για φόρο στα καύσιμα συνολικά και ΦΠΑ και ειδικό φόρο κατανάλωσης σε ενεργειακά προϊόντα ήταν 7 δις ευρώ, για την ακρίβεια 7.114.000.000 €. Από το ποσό αυτό πρέπει να αφαιρεθούν 280 εκ. που είχαν προϋπολογιστεί για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Άρα ο στόχος, ο καθαρός στόχος ήταν 6,8 δις ευρώ.

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις που έχουμε τώρα, που θεωρούμε ότι έτσι θα κλείσει ο χρόνος. Πέρα από το επίδομα θέρμανσης η πραγματοποίηση από τα έσοδα είναι 6,6 δις. Από αυτά, πρέπει να αφαιρέσουμε 120 εκ. περίπου, δεν ξέρουμε το ακριβές νούμερο, που ήταν πραγματικά το επίδομα θέρμανσης που καταβλήθηκε στην περσινή θερμαντική περίοδο. Το νούμερο δεν είναι ακριβές ίσως είναι λίγο λιγότερο, αλλά βάζω 120 εκ. για να είναι η μεγαλύτερη δυνατή σιγουριά.

Επομένως τα καθαρά έσοδα από φόρους σε ενεργειακά προϊόντα είναι 6.481.000 €. Η απόκλιση είναι 353 εκ., δηλαδή περίπου 5%.

Που οφείλεται αυτό. Η απόκλιση αυτή, των 353 εκ., οφείλεται κυρίως σε δυο λόγους: στην υψηλή αποθεματοποίηση που έγινε ενόψει της αύξησης της τιμής και ανήλθε περίπου σε 238 εκ. λίτρα και σε μια σειρά από άλλους παράγοντες που δεν έχουν να κάνουν ούτε με την τιμή του προϊόντος, ούτε με την ύφεση. Οι παράγοντες αυτοί είναι οι ηπιότερες καιρικές συνθήκες και είναι η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στο κύκλωμα πετρέλαιο θέρμανσης και πετρέλαιο κίνησης.

Για την ακρίβεια από εξειδικευμένη οικονομετρική μελέτη προκύπτουν τα εξής: Η μείωση των ποσοτήτων στο πετρέλαιο θέρμανσης που ανήλθε περίπου σε 70% (60% μεταξύ του 2012 και του 2013) οφείλεται στους εξής παράγοντες:

    Κατά 11% περίπου (11,5%) οφείλεται στην επίδραση της τιμής λόγω του αυξημένου φόρου
    Κατά 3,4% οφείλεται στην ύφεση
    Κατά 23,9% οφείλεται στις ηπιότερες καιρικές συνθήκες. Αυτό μετριέται με ένα συγκεκριμένο τρόπο, αν θέλετε θα σας πω μετά.
    Κατά 32% οφείλεται στο αποτέλεσμα αποθεματοποίησης του ’12 και στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Άρα ένα μικρό μόνο της μείωσης των φορολογούμενων ποσοτήτων του πετρελαίου θέρμανσης οφείλεται στην αύξηση του φόρου και άρα στην τιμή. Το μεγαλύτερο μέρος οφείλεται στις ηπιότερες καιρικές συνθήκες, στην αποθεματοποίηση που έγινε το ’12 και στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στο κύκλωμα πετρέλαιο θέρμανσης – πετρέλαιο κίνησης. Το λαθρεμπόριο δεν είναι μόνο εκεί, είναι και στις εξαγωγές είναι και στο ναυτιλιακό. Αλλά το κομμάτι που αφορά πετρέλαιο θέρμανσης – πετρέλαιο κίνησης έχει καταπολεμηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό με την εξίσωση.

Τώρα, η πολιτική του Υπουργείου είναι η εξής: αναγνωρίζουμε το πρόβλημα, η θεραπεία του όμως δεν είναι να μειώσουμε την τιμή, μείωση τιμής σημαίνει ότι ανοίγουμε πάλι παράθυρα σε λαθρεμπόριο και επίσης σημαίνει ότι επιδοτούμε τους πάντες, ανεξαρτήτως εισοδήματος. Δηλαδή και αυτούς για παράδειγμα που θέλουν να θερμάνουν πισίνες, να πω ένα ακραίο παράδειγμα.

Η δική μας η προτίμηση είναι να δώσουμε επίδομα θέρμανσης σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και ειδικά στους φτωχότερους. Όπως ξέρετε και όπως σας είπα πριν, ενώ είχαμε προϋπολογίσει ότι θα δοθεί σε επίδομα θέρμανσης πέρσι 280 εκ., δόθηκαν γύρω στα 100 με 120 εκ. Για να διευκολύνουμε τον κόσμο διευρύναμε φέτος κατά πολύ τα κριτήρια του επιδόματος, δηλαδή τώρα και μπορώ να σας πω ότι με αυτά που θα σας πω καλύπτουμε περίπου το μισό πληθυσμό.

Σας θυμίζω ότι διευρύναμε το εισοδηματικό κριτήριο για τον άγαμο από 25.000 σε 30.000 € για τον έγγαμο από 35.000 σε 40.000 € με προσαύξηση 3.000 για κάθε τέκνο, για τη μονογεϊκή οικογένεια έως 43.000 € και όταν υπάρχει ένα τέκνο και με προσαύξηση 3.000 € για κάθε επιπλέον τέκνο.

Στα περιουσιακά κριτήρια διευρύναμε το κριτήριο ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο από 150.000 σε 200.000 € για τον έγγαμο από 200.000 σε 300.000 €. Επίσης το κριτήριο κατοχής αυτοκινήτων έχει διευρυνθεί, επίσης αυξήσαμε το ποσό επιδότησης ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης στα 0,35 € ανά λίτρο από 0,28 € ανά λίτρο, που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Από αυτό προκύπτει ότι πάνω από 600.000 νοικοκυριά μπορούν να λάβουν το αυξημένο κατά 25% επίδομα πετρελαίου θέρμανσης και για όσους συμπολίτες μας παίρνουν το επίδομα αυτό, η τιμή διαμορφώνεται σε λιγότερο από 1 ευρώ ανά λίτρο περίπου δηλαδή σε ύψος συγκρίσιμο με αυτό που ίσχυε προ της περσινής εξίσωσης πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.

Επίσης θεσπίσαμε προκαταβολή 25% για να διευκολυνθεί ο κόσμος να έρθει να πάρει πετρέλαιο και αυτό έχει ήδη γίνει. Δηλαδή ενώ πέρσι από την περίοδο 15 Οκτωβρίου μέχρι τέλος Δεκεμβρίου είχαμε χορηγήσει μόνο 6 εκ. σε επίδομα θέρμανσης, φέτος την ίδια περίοδο έχουμε χορηγήσει 60 εκ., άρα δέκα φορές περισσότερο που σημαίνει ότι υπάρχει ανταπόκριση.

Αυτό που θέλω να πω ως μήνυμα είναι ότι υπάρχει διαθέσιμο επίδομα θέρμανσης ακόμη φέτος, είναι περίπου στα 200 εκ. Έχουν χορηγηθεί τα 60 εκ. άρα ο κόσμος πρέπει να προσέλθει και να κάνει χρήση του επιδόματος αυτού. θα ήθελα να δώσω τον λόγο τώρα στον κ. Μανιάτη και κατόπιν κ. Γεωργιάδη για να πουν θέματα που αφορούν τη δική τους αρμοδιότητα.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Καλημέρα και χρόνια πολλά. θέλω να δώσω ένα καθαρό μήνυμα: οι πολίτες να σκεφτούν καθαρά, να χρησιμοποιήσουν καθαρή ενέργεια, να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που δίνουμε για δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα σε όλες τις οικογένειες, στις 470.000 οικογένειες που είναι ενταγμένες στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο.

Εδώ και μήνες κάνουμε ένα αγώνα δρόμου και έχουμε κινήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της αιθαλομίχλης. Όλοι οι συναρμόδιοι φορείς και οι Υπηρεσίες είναι έτοιμοι και επαγρυπνούν για τη δημόσια υγεία. Έχουμε προβλέψει ειδικά κίνητρα για τους συμπολίτες μας που έχουν πραγματική ανάγκη. Παρακολουθούμε συστηματικά και με λεπτομέρεια τις μετρήσεις και ιδιαίτερα την εξέλιξη των φαινομένων τόσο στην Αττική όσο και στα μεγάλα αστικά κέντρα σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.

Είναι ήδη σε ισχύ η απόφασή μας για δωρεάν χρήση ηλεκτρικού ρεύματος για όλα τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο για τις ημέρες που υπάρχει πρόβλεψη για έντονα φαινόμενα ατμοσφαιρικής ρύπανσης δηλαδή για αιθαλομίχλη.

Ήδη το μέτρο αυτό ενεργοποιήθηκε στην περιοχή της Θεσσαλονίκης από χτες και θα ισχύει έως και την Παρασκευή για τα περίπου 72.000 νοικοκυριά που υπάγονται στη συγκεκριμένη χωρική ενότητα στη Θεσσαλονίκη.

Να θυμίσω ότι στην Αττική έχουμε πάνω από 150.000 οικογένειες δικαιούχους του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου. Συζητούμε για όλη την Ελλάδα για περίπου 2 εκ. Ελλήνων που μπορούν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που τους παρέχεται για δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα για διπλάσιο αριθμό ημερών, από αυτές τις μέρες, μέσα στις οποίες υπάρχει πρόβλεψη για εμφάνιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης.

Καλούμε τους πολίτες να αξιοποιήσουν αυτή τη δωρεάν παροχή και να κάνουν χρήση ηλεκτρικών συσκευών θέρμανσης. Δρούμε προληπτικά και με σύνεση και αντίστοιχες ενημερώσεις θα γίνονται για κάθε Περιφέρεια, άμεσα, με ευθύνη του αντίστοιχου Αντιπεριφερειάρχη όταν υπάρχει η σχετική πρόβλεψη. Ευχαριστώ......................http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=785&sni[524]=2877&language=el-GR

26/12/13

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin