Tuesday, December 03, 2013

Ο ΟΠΕΚ πρόβλεψε το τέλος του σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ

Δεν είναι επανάσταση, αλλά μόνο κάποιο ασήμαντο ξέσπασμα. Η ευφορία από το πετρέλαιο σχιστόλιθου θα τελειώσει σύντομα. Για τις φευγαλέες συνέπειες των αλλαγών στην εξόρυξη των υδρογονανθράκων, δήλωσε ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ). Οι εμπειρογνώμονες του ΟΠΕΚ είπαν ότι η μείωση της παραγωγής του σχιστολιθικού πετρελαίου θα ακολουθήσει ήδη μέσα σε 5 χρόνια.

Η στρατηγική της ενεργειακής ασφάλειας των ΗΠΑ που καθορίστηκε μετά την άνοδο στην εξουσία του Μπαράκ Ομπάμα προβλέπει τη μείωση των εισαγωγών πετρελαίου κατά το 1/3 μέσα στα προσεχή 10 χρόνια και την αύξηση της παραγωγής των υδρογονανθράκων στη χώρα. Η αρχή αποδείχτηκε επιτυχής.

Τον Νοέμβριο, η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια, ξεπέρασε τις εισαγωγές. Παρόλα αυτά η τύχη μπορεί πολύ σύντομα να εγκαταλείψει αυτή τη χώρα,- λένε στον ΟΠΕΚ. Μάλιστα, οι προβλέψεις αυτές δεν είναι αβάσιμες. Οι έρευνες έδειξαν ότι σε πολλά κοιτάσματα σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, οι διαστάσεις της εξόρυξης ήδη μειώνονται. Σε ορισμένες περιοχές παρατηρείται ακόμα και η απότομη – κατά 50 και πάνω τοίς εκατό πτώση. Ο ΟΠΕΚ αναγνωρίζει ότι η μη παραδοσιακή παραγωγή εξασφαλίσει αύξηση σε 5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ενώ αρχίζοντας ήδη από το 2018, από την αύξηση θα μείνουν μόνο ψευδαισθήσεις, - θεωρεί ο αναλυτής Αλεξάντρ Ραζουβάγιεφ:

- Η εκμετάλλευση του φρεατίου, σε αντίθεση με τη συμβατική γεώτρηση διαρκεί αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα. Δηλαδή, στην αρχή εξασφαλίζει την μέγιστη παραγωγή, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί απότομη πτώση. Οι ΗΠΑ ήθελαν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, να μειώσουν σημαντικά την εξάρτησή τους από τις προμήθειες από τη Μέση Ανατολή. Θα τα καταφέρουν. Όμως, όπως αποδείχθηκε, αυτή η τεχνολογία παραγωγής δεν είναι και τόσο αποδοτική.

Εκτός απ’αυτό οι Αμερικανοί θεωρούν ότι η διάτρηση των βραχωδών πετρωμάτων θα οδηγήσει σε μόλυνση των υπόγειων πηγών πόσιμου νερού. Συν θα αυξηθεί η απειλή σεισμικών δονήσεων στις σε σεισμικά ενεργές περιοχές των ΗΠΑ, - παρατήρησε ο διευθυντής του ρωσικού Ινστιτούτου Εθνικής Ενέργειας Σεργκέι Πραβοσούντοφ.

- Υπάρχουν ντόπιοι κάτοικοι, που ισχυρίζονται ότι σήμερα ήδη παρατηρείται η μόλυνση των υπόγειων υδάτων, η επιζωοτία κλπ. Δημοσιεύονται αντίστοιχες φωτογραφίες και βίντεο.Υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που δείχνουν την αναβάθμιση του επιπέδου μόλυνσης της ατμόσφαιρας, την αύξηση των εκπομπών καυσαερίων στην ατμόσφαιρα. Μάλιστα οι εταιρείες λένε ότι δεν φταίνε, ότι επιδρούν σε τέτοια κατάσταση κάποιοι άλλοι παράγοντες και πληρώνουν αποζημιώσεις στους αγρότες, έτσι ώστε να μην επιβάλουν δικαστικές αγωγές.

Για πολύ σύντομη κάμψη της ενεργειακής επανάστασης προειδοποίησε πρόσφατα και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας. Οι ειδικοί του Οργανισμού υπολόγισαν ότι μέσα σε 7 χρόνια ο σχιστολιθικός πυρετός στις ΗΠΑ θα πάρει τον κατήφορο.
greek.ruvr.ru

3/12/13

* Η άποψη της Σύνταξης μπορεί να μη συμπίπτει με την άποψη του/της αρθρογράφου.

--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin