Tuesday, December 17, 2013

ΥΠΕΚΑ: 18η Υπουργική Σύνοδος της Σύμβασης της Βαρκελώνης

Πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη πριν λίγες μέρες η 18η Υπουργική Σύνοδος των Συμβαλλομένων Μερών της Σύμβασης της Βαρκελώνης για την Προστασία του Θαλασσίου Περιβάλλοντος και των Παράκτιων Περιοχών της Μεσογείου, η Γραμματεία της οποίας (Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης για το Περιβάλλον των Ηνωμένων Εθνών – UNEP/MAP) εδρεύει στην Αθήνα. Η Ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχε στη Σύνοδο, με επικεφαλής την Γενική Διευθύντρια Πολεοδομίας, Αθηνά Μουρμούρη. Η Σύμβαση της Βαρκελώνης έχει ως Συμβαλλόμενα Μέρη τις 21 παράκτιες χώρες της Μεσογείου και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ελληνική αντιπροσωπεία προήδρευσε, μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και παρουσίασε στις Μεσογειακές Χώρες, μη Μέλη, τις κοινές θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγχρόνως, η Ελλάδα προήδρευε, σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών στο πλασίσιο της Σύμβασης Βαρκελώνης, στην Ομάδα Εργασίας που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Συνόδου για θέματα Προϋπολογισμού. Η χώρα μας είναι η μία από τις δύο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (μαζί με την Γαλλία) που θα συμμετέχουν στο Εκτελεστικό Γραφείο της Σύμβασης, στο οποίο προεδρεύει η Τουρκία, για την επόμενη διετία 2014-2015.

Κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Σκέλους της Συνόδου, η Ελλάδα ανήγγειλε ότι θα φιλοξενήσει την επόμενη Υπουργική Σύνοδο της Σύμβασης της Βαρκελώνης (COP19) στην Αθήνα, στο τέλος του 2015, αναδεικνύοντας περαιτέρω το σημαντικό ρόλο της, και αξιοποιώντας τη συγκυρία δύο επετείων συγχρόνως, εκείνη των 40 χρόνων από την υιοθέτηση της Σύμβασης της Βαρκελώνης και του UNEP/MAP, καθώς επίσης των 30 χρόνων της Ελλάδας, ως φιλοξενούσας χώρας, της έδρας της Γραμματείας της Σύμβασης της Βαρκελώνης στην Αθήνα.

ypeka.gr
17/12/13
--
-

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin