Wednesday, December 11, 2013

ΥΠΕΚΑ: Συνέντευξη Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, στην εκπομπή «Πρωινό ΑΝΤ1» και τον δημοσιογρά​φο Γιώργο Παπαδάκη


Την δημιουργία ειδικής κατηγορίας στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) όπου θα εντάσσονται οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που έχουν εγγραφεί έως την 1η Νοεμβρίου 2013 στις προνοιακές και κοινωνικές δομές των Δήμων, των Περιφερειών και της Εκκλησίας, ώστε να υπάρξει ηλεκτροδότηση των κατοικιών τους, επιβεβαίωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί στην εκπομπή «Πρωινό ΑΝΤ1» και στον Γιώργο Παπαδάκη.

Η κατανομή του κόστους που θα προκύψει για την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου κοινωνικής αλληλεγγύης, ανέρχεται σε περίπου μισό (0,5) ευρώ τον χρόνο για κάθε έναν από τους υπόλοιπους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τον Υπουργό ΠΕΚΑ, ήδη, μέσα σε μόλις δύο ημέρες έχουν ενεργοποιηθεί Δήμοι, Περιφέρειες, Εκκλησία, ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ και έχουν αρχίσει να συγκροτούνται οι κατά τόπους Επιτροπές, που θα επιληφθούν άμεσα όλων των θεμάτων έκτακτων κοινωνικών αναγκών που σχετίζονται με την ηλεκτροδότηση.


Κατά την συνέντευξή του ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, ανέφερε μεταξύ άλλων :


«Η απόφαση της Κυβέρνησης είναι ότι δεν θα μείνει χωρίς ρεύμα καμία από τις οικογένειες των συνανθρώπων μας που έχουν εγγραφεί έως την 1η Νοεμβρίου στα κοινωνικά συσσίτια των Δήμων και της Εκκλησίας και δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι τους. Η απόφασή μας είναι να αποτελέσουν, αυτές οι μερικές χιλιάδες συνανθρώπων μας, μια ειδική κατηγορία του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, έτσι ώστε με ένα κόστος περίπου μισό Ευρώ τον χρόνο για όλους τους υπολοίπους - εκτός ΚΟΤ-  καταναλωτές ρεύματος να γίνει η αποπληρωμή της συγκεκριμένης δαπάνης. Να μην υπάρξει οικογένεια εγγεγραμμένη σε συσσίτιο Δήμου και Εκκλησίας, που δεν θα έχει ρεύμα.


Σήμερα, για να τροφοδοτηθεί με ηλεκτρικό ρεύμα η νησιωτική χώρα, η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες που δεν είναι διασυνδεδεμένα με το δίκτυο διανομής της ηπειρωτικής χώρας, έχουμε τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) με ένα κόστος περίπου 700 εκατ. Ευρώ κάθε χρόνο. Μέρος από αυτά, είναι τα περίπου 45 εκατ. Ευρώ που αποτελούν το κόστος για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, για τις 470 χιλιάδες οικογένειες χαμηλού εισοδήματος που έχουν ήδη ενταχθεί. Οι περιπτώσεις που συζητούμε, των επιπλέον μερικών χιλιάδων συνανθρώπων μας που είναι εγγεγραμμένοι στις κοινωνικές δομές και δεν έχουν ρεύμα, θα έχει -κατά την εκτίμηση των υπηρεσιών της ΔΕΗ- ένα επιπλέον κόστος περίπου μισό ευρώ τον χρόνο για κάθε έναν από τους υπόλοιπους λογαριασμούς της ΔΕΗ.


Εμείς παρακολουθούμε και τις διάφορες προτάσεις για το θέμα αυτό που κατατίθενται στη Βουλή από κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, προκειμένου να υπάρξει μια πολύ ευρύτερη συζήτηση.

Θεωρούμε ότι, η πρόταση της Κυβέρνησης είναι η πιο ρεαλιστική, αυτή με το μικρότερο κόστος για το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο και σε πρώτο τουλάχιστον στάδιο επιλύει το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει για τους συνανθρώπους μας που υποφέρουν περισσότερο.


Επαναλαμβάνω, για να μην υπάρχει καμία σύγχυση : η απόφαση η οποία πάρθηκε το Σάββατο, αφορά τις μερικές χιλιάδες συνανθρώπων μας που είναι γραμμένοι στα συσσίτια των Δήμων και της Εκκλησίας. Για τους υπολοίπους ισχύει ότι ισχύει στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και η ΔΕΗ προσπαθεί με ευαισθησία να επιλύσει τα συγκεκριμένα προβλήματα.


Αυτή τη στιγμή, μέσα σε μόλις μιάμιση με δύο μέρες, και η Εκκλησία της Ελλάδας και οι Δήμοι και η ΔΕΗ έχουν ήδη ενεργοποιηθεί και έχουν αρχίσει να συγκροτούνται οι κατά τόπους τετραμελείς Επιτροπές.

Μετά από χθεσινή επικοινωνία που είχα με τον Αρχιεπίσκοπο, απεστάλη ειδική εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος προς όλους τους Μητροπολίτες, προκειμένου να ετοιμάσουν τις σχετικές καταστάσεις.

Το ίδιο έκανε για όλους τους Δήμους της χώρας η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

Συνομιλία είχα επίσης και με τον κ. Καμίνη και με τον κ. Μπουτάρη. Οι δυο μεγάλοι Δήμοι της χώρας έχουν επίσης ενεργοποιήσει τις υπηρεσίες κοινωνικής αλληλεγγύης που διαθέτουν και πιστεύω ότι πολύ σύντομα και σε αυτούς τους δύο μεγάλους Δήμους, όπου τα προβλήματα είναι περισσότερα, θα έχουν τις αντίστοιχες καταστάσεις.

Η ΔΕΗ, από χθες το μεσημέρι, κοινοποίησε στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας τα στοιχεία των περίπου 650 στελεχών της, καθώς και του ΔΕΔΔΗΕ,  προκειμένου να συσταθούν και να λειτουργήσουν το συντομότερο δυνατό οι κατά τόπους επιτροπές. Η εκτίμησή μου είναι ότι οι Επιτροπές θα λειτουργήσουν άμεσα και αποτελεσματικά.


Το κοινωνικό θέμα των ευάλωτων καταναλωτών είναι ένα μείζον θέμα που αφορά περίπου 50 εκατομμύρια Ευρωπαίων καταναλωτών και αποτελεί και ένα από τα ζητήματα που θα είναι ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχω σε λίγες ώρες με τους Ευρωπαίους ομολόγους μου, κατά τη Σύνοδο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.»
 ypeka.gr
11/12/13
--
-


ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin