Thursday, November 07, 2013

Naftogaz zahlt nur 15 Mio US-Dollar für Oktober-Gas – Gazprom spricht von Milliardenschulden.

Der ukrainische Versorger Naftogaz wird dem russischen Monopolisten Gazprom für das im Oktober bezogene Gas nur 15 Millionen US-Dollar zahlen.

Das sagte ein ranghoher Naftogaz-Vertreter, der anonym bleiben wollte, am Donnerstag in Kiew nach Angaben der ukrainischen Nachrichtenagentur UNIAN. 


„Naftogaz wird für Oktober nur für das real bezogene Gas zahlen - 15 Millionen Dollar“, wurde der Gesprächspartner von der Agentur zitiert.

Zuvor hatte Gazprom-Sprecher Sergej Kuprijanow erklärt, dass Naftogaz am (heutigen) Donnerstag 1,335 Milliarden Dollar für das Oktober-Gas zu zahlen hat. 
  • Laut Vertrag, in dem die Bedingung „take or pay“ festgeschrieben ist, soll Naftogaz bis zum 7. eines Monats für den vorangegangenen Monat zahlen.
.ria.ru
7/11/13
---
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
  • Αγωγή Κατά της Ουκρανίας για Αθέτηση Συμβολαίου Φυσικού Αερίου θα Καταθέσει η Ρωσία
Αγωγή κατά της Ουκρανίας ετοιμάζεται να καταθέσει η Ρωσία, επικαλούμενη την αποτυχία του Κιέβου να αγοράσει τον όγκο φυσικού αερίου που αναγράφεται στις συμβάσεις του 2009, όταν πρωθυπουργός ήταν η Γιούλια Τιμοσένκο.

Όπως μεταδίδει το Interfax, τα παραπάνω έκανε γνωστά ο Ολεκσάνταρ Γιεφρέμοβ, ηγέτης του Κόμματος των Περιφερειών στο ουκρανικό Κοινοβούλιο, από το οποίο προέρχεται ο σημερινός Πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

«Επί του παρόντος, η Ρωσία ετοιμάζει αγωγή που θα κατατεθεί σε σουηδικό δικαστήριο. Δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει κάτι τέτοιο, αλλά έχουμε λάβει αυτές τις πληροφορίες. Η αγωγή σχετίζεται με σύμβαση του 2009 για την αγορά φυσικού αερίου αξίας 10 δισ. δολ., το οποίο όμως δεν έχει αγοραστεί» δήλωσε ο Γιεφρέμοβ.

Υπενθυμίζεται ότι, από την προηγούμενη εβδομάδα, το Κρεμλίνο και η Gazprom ζητούν την πληρωμή των οφειλών της Ουκρανίας για προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία για τον μήνα Αύγουστο, τις οποίες υπολογίζουν σε περίπου 900 εκατ. Δολάρια. Ωστόσο, το Κίεβο επικαλείται ταμειακή αδυναμία και, όπως παραδέχθηκε και η ίδια η Gazprom προχθές, Τρίτη, διά του επισήμου εκπροσώπου της, Σεργκέι Κουπριγιάνοφ, έχει λάβει από την Ουκρανία μικρές δόσεις για την εξόφληση του χρέους του Αυγούστου, ο οποίος, ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει πως, για το ρωσικό κολοσσό φυσικού αερίου, με τις δόσεις αυτές «δεν μπορεί ούτε λόγος να γίνει για πλήρη εξόφληση του χρέους».

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί πως πίσω από την τρέχουσα διαμάχη για τα χρέη της Ουκρανίας προς τη Ρωσία δε βρίσκεται, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, παρά η προσπάθεια του Κρεμλίνου να αποτρέψει, πάση θυσία, το ενδεχόμενο το Κίεβο να συνάψει συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη Σύνοδο Κορυφής της 28ης και 29ης Νοεμβρίου (μάλιστα, οι Βρυξέλλες θέτουν ως όρο για την υπογραφή την απελευθέρωση της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμόσενκο), σηματοδοτώντας, έτσι, τη ρήξη στις σχέσεις του με τη Μόσχα. Η νέα όξυνση στις ρωσοουκρανικές σχέσεις απειλεί την Ευρώπη με μία νέα κρίση στην προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία, μετά από αυτές του 2006 και του 2009.
 energia.gr
7/11/13
 --------

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin