Saturday, November 09, 2013

Σε Διαιτησία η Eni, Διεκδικώντας 10 Δις. Δολάρια από την Statoil Λόγω του Ακριβού Φυσικού Αερίου.

Η ιταλική Eni ξεκίνησε πρόσφατα μια διαδικασία διαιτησίας ενάντια στη νορβηγική Statoil, διεκδικώντας 10 δις. δολάρια σε αποζημιώσεις για τις υπερβολικές χρεώσεις που ισχυρίζεται ότι της επέβαλαν οι Νορβηγοί στο φυσικό αέριο.

Η Eni τονίζει ότι η Statoil της χρέωνε ακριβότερες τιμές για τις προμήθειές της από ότι ισχύει διεθνώς για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο. Ο βασικός λόγος είναι ότι η μεταξύ τους συμφωνία προέβλεπε τιμολόγηση με βάση το πετρέλαιο στα πρότυπα παλαιότερης συμφωνίας του 1997, αλλά στα χρόνια που ακολούθησαν και ιδίως στην ύφεση που βιώνει η Ε.Ε. τα τελευταία χρόνια, οι τιμές του αερίου στην φυσική αγορά ήταν πολύ χαμηλότερες από τις αντίστοιχες του πετρελαίου.

Η ιταλική εταιρεία προχώρησε την τελευταία διετία σε αναθεώρηση των τιμολογίων της με την ρωσική Gazprom και την Sonatrach της Αλγερίας, ώστε να λάβει εκπτώσεις, αλλά η Statoil αρνήθηκε να προβεί σε αντίστοιχες παραχωρήσεις. Για τον λόγο αυτό, ο διευθύνοντας της Eni, Πάολο Σκαρόνι, ανακοίνωσε τον περασμένο Αύγουστο ότι θα ξεκινούσε διαδικασία διαιτησίας. Επίσης, ο Σκαρόνι δήλωσε πρόσφατα στους Financial Times ότι οι τιμές του αερίου που προσφέρει η Statoil στην Ευρώπη θα έπρεπε να είναι αντίστοιχες με αυτές των ΗΠΑ, καθώς η παραγωγή της νορβηγικής εταιρείας είναι πιο φθηνή από ότι η αντίστοιχη στα κοιτάσματα σχιστών της Αμερικής.

«Αν οι προμηθευτές μας συνεχίσουν να χρεώνουν την μέγιστη δυνατή τιμή για το αέριο, τότε θα συμπιέσουν την ευρωπαϊκή βιομηχανία και θα κάνουν ζημιά στις αγορές τους», υπογράμμισε ο Σκαρόνι.
energia.gr
9/11/13

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin