Thursday, November 21, 2013

Φιλιππίνες: Σε αναζήτηση καθαρού πόσιμου νερού

Μετά το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Χαϊγιάν χιλιάδες άνθρωποι στις Φιλιππίνες δεν έχουν πλέον πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό. Οι εργασίες αποκατάστασης στο δίκτυο υδροδότησης αναμένεται να διαρκέσουν μήνες. 

Στο πλευρό των κατοίκων και των τοπικών αρχών βρίσκονται από το περασμένο Σάββατο ομάδες της γερμανικής Τεχνικής Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών THW. Οι ειδικές αυτές ομάδες έχουν φέρει από τη Γερμανία έναν υπερσύγχρονο εξοπλισμό καθαρισμού νερού: μεταφέρουν συνολικά 20 τόνους σωλήνες, αντλιών και φίλτρων.
Με τον εξοπλισμό τους είναι σε θέση να καθαρίζουν 12.000 λίτρα νερού ανά ώρα. «Δεν μπορείς βέβαια να στήνεις παντού έναν τέτοιο εξοπλισμό», εξηγεί ο επικεφαλής της ομάδας Σβεν Γκέρικε προς την Deutsche Welle. Δεδομένου ότι θέλουν να βοηθήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, προσπαθούν μέσω επιτόπιων ερευνών να εντοπίσουν τα κατάλληλα σημεία, όπως εξηγεί.
Γι΄ αυτό το λόγο άλλες τρεις ομάδες «χτενίζουν» τις πληγείσες περιοχές, αναζητώντας τέτοια σημεία. Από συναδέλφους του η ομάδα του Γκέρικε ενημερώθηκε για την δραματική κατάσταση στη Σάντα Φε. Οι άνθρωποι εκεί χρειάζονταν επειγόντως καθαρό πόσιμο νερό καθώς ο τυφώνας είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσει το δίκτυο υδροδότησης. Μέσα σε λίγες ώρες η ομάδα του THW ετοίμασε τον ειδικό εξοπλισμό και με τρία φορτηγά κατευθύνθηκε στη Σάντα Φε για να προσφέρει στους πληγέντες καθαρό νερό.

Επικίνδυνο το νερό για τα παιδιά;

Στη Σάντα Φε ο απεσταλμένος της DW Πέτερ Χίλε συνάντησε και την 64χρονη δασκάλα Λεονόρα Αρνταπάτ. Μαζί με τους τρεις μαθητές της προσπαθούν να αντλήσουν νερό από ένα πολύ παλιό πηγάδι, την ύπαρξη του οποίου αγνοούσαν στο μεταξύ οι περισσότεροι. Όπως λέει η ηλικιωμένη γυναίκα, το συγκεκριμένο πηγάδι εξυπηρετεί τώρα κόσμο από την ευρύτερη περιοχή. «Υπάρχουν όμως περιστατικά διάρροιας και δεν ξέρω εάν το νερό είναι επικίνδυνο για μικρά παιδιά».
Γι΄ αυτό το λόγο η είσοδος του δημαρχείου της μικρής πόλης είναι γεμάτη με μπουκάλια νερό. Υπάλληλοι του δήμου πηγαινοέρχονται διαρκώς μεταφέροντας μπουκάλια που έχουν αποστείλει ανθρωπιστικές οργανώσεις. Εντούτοις δεν επαρκούν για το σύνολο του πληθυσμού. Ο δήμαρχος Χοσέ Εσγκάνα εναποθέτει τις ελπίδες του στην αποστολή των Γερμανών. «Χρειαζόμαστε επειγόντως πόσιμο νερό. Γι΄ αυτό ευχαριστώ το Θεό που ήρθαν εδώ οι υπάλληλοι της THW. Σημαίνει πολλά για εμάς».

Γρήγορες διαδικασίες

Η γερμανική Τεχνική Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών διαθέτει μάλιστα και ένα κινητό εργαστήριο όπου μπορεί να αναλύσει την ποιότητα του νερού που αντλείται πριν ξεκινήσει ο καθαρισμός του. Μέσα σε λίγες ώρες αρχίζει να συγκεντρώνεται καθαρό πόσιμο νερό και να διατίθεται δωρεάν –όπως έχει συμφωνηθεί με τον δήμαρχο- στους πολίτες. Ο Μίχαελ Ντάινινγκερ από την THW είπε προς τη DW ότι «είναι ένα πολύ ωραίο συναίσθημα να μπορείς να αξιοποιήσεις την επαγγελματική σου εμπειρία και να βλέπεις ότι προσφέρεις κάτι πολύ χρήσιμο».
Στη Γερμανία, όπου οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει σε πολύ υψηλά στάνταρ, η επικοινωνία με τους πελάτες δεν είναι πάντα εύκολη, όπως λέει, σε αντίθεση με τις Φιλιππίνες όπου αισθάνεσαι αμέσως την ευγνωμοσύνη των ανθρώπων. «Είναι υπέροχο να είσαι εδώ και να εφοδιάζεις τους ανθρώπους με το σημαντικότερο, που είναι το νερό».
Peter Hille / Κώστας Συμεωνίδης
Υπεύθ.σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου 
Deutsche Welle
21/11/13 
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin