Friday, November 08, 2013

Αντλίες Θερμότητας βάζουν τώρα πολλοί Γιαννιώτες για να ζεσταθούν! -Καθώς το πετρέλαιο κοστίζει ακριβά…

«Είναι μια πολύ καλή λύση», τονίζει στον «Π.Λ.» ο μηχανολόγος μηχανικός Θεόδ. Μαρκής...

Μπορεί ο καλός μέχρι τώρα καιρός να βοήθησε ώστε τα… χειμαζόμενα κατά τα άλλα νοικοκυριά να κάνουν οικονομία στη θέρμανση, όμως καθώς πλησιάζουμε προς το χειμώνα, η αναζήτηση εναλλακτικών και οικονομικών μεθόδων εξασφάλισης ζεστασιάς  γίνεται όλο και πιο επιτακτική ως ανάγκη.
Λόγω  της αύξησης της τιμής του πετρελαίου οι καταναλωτές και στα Γιάννενα βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα διαρκώς αυξανόμενο κόστος θέρμανσης και καθώς τα παραδοσιακά συστήματα έχουν γενικά υψηλό κόστος λειτουργίας και επιβαρύνουν το περιβάλλον, αφού λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα, όλο και περισσότεροι πολίτες στρέφονται σε πιο οικονομικές λύσεις.

Μία από αυτές είναι οι Αντλίες Θερμότητας, τις οποίες ο μηχανολόγος μηχανικός Θεόδωρος Μαρκής, υπεύθυνος της εταιρείας «Άλφα Τεχνική / Daikin» που δραστηριοποιείται στα Γιάννενα χαρακτηρίζει ως την πιο αποδοτική λύση για τη ζεστασιά στο σπίτι μας. Ο κ. Μαρκής, μιλώντας στον «Π.Λ.», σημειώνει ότι εγγυώνται σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων σε σχέση με το πετρέλαιο και κάνει γνωστό ότι τέτοια συστήματα έχουν τοποθετηθεί ήδη σε πολλά σπίτια στην περιοχή μας. Ιδού λοιπόν τη λέει σχετικά με την εγκατάσταση, τη λειτουργία και την απόδοση των συγκεκριμένων συστημάτων θερμότητας:

• Κύριε Μαρκή, τι ακριβώς είναι η Αντλία Θερμότητας;
-Η Αντλία Θερμότητας είναι ένα μηχάνημα που μας επιτρέπει να μεταφέρουμε θερμότητα από ένα ψυχρό μέσο (π.χ. τον εξωτερικό κρύο αέρα) σε ένα θερμό μέσο (π.χ. το εσωτερικό του σπιτιού μας). Δηλαδή η θερμότητα μεταφέρεται αντίθετα από ότι θα περιμέναμε. Εδώ να παρατηρήσω ότι πολλές φορές όταν λέμε Αντλία Θερμότητας αναφερόμαστε στην Αντλία Θερμότητας Αέρα Νερού, που μεταφέρει θερμότητα από τον εξωτερικό αέρα (έστω και αν η θερμοκρασία είναι πολύ κάτω από το μηδέν, έως και –25 βαθμούς Κελσίου) στο νερό που θερμαίνει τα σώματα καλοριφέρ ή την ενδοδαπέδια. Οι Αντλίες Θερμότητας αυτές, λειτουργούν με κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και θεωρούνται Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

• Αυτή η τεχνολογία με τις Αντλίες Θερμότητας που περιγράφετε είναι καινούρια;
-Κάθε άλλο. Η έννοια της Αντλίας Θερμότητας εισήχθη το 1852 από τον William Thomson (μετέπειτα γνωστό ως Lord Kelvin), ο οποίος περιέγραψε τις αρχές λειτουργίας της. Μάλιστα, αρχικά την είχε ονομάσει «Heat Multiplier», δηλαδή «Πολλαπλασιαστή Θερμότητας». Οι πρώτες Αντλίες για θέρμανση χώρων λειτούργησαν από τις αρχές του 20ου αιώνα, άλλα τα τελευταία 40 χρόνια, με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και την ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα, η χρήση τους επιταχύνθηκε και πλέον σε πολλές χώρες είναι ο κύριος τρόπος θέρμανσης και ψύξης. Εδώ πρέπει να πούμε ότι Αντλίες Θερμότητας, άλλου τύπου όμως, έχουμε ήδη μέσα στο σπίτι μας, π.χ. το ψυγείο και το κοινό κλιματιστικό.

• Πόσο συμφέρει να εγκαταστήσει κανείς μία Αντλία για θέρμανση των χώρων του σπιτιού του ή μιας επιχείρησης;
-Η Αντλία Θερμότητας αποτελεί την πλέον αποδοτική λύση, δεδομένου ότι περίπου τα τρία τέταρτα της θερμότητας που αποδίδεται στο χώρο τα μεταφέρει από το περιβάλλον, ενώ το υπόλοιπο ένα τέταρτο προέρχεται από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Μια μελέτη του ΕΜΠ που δημοσιεύθηκε φέτος με θέμα
«Σύγκριση κόστους θέρμανσης από διάφορες τεχνολογίες» συμπεραίνει ότι  η Αντλία Θερμότητας είναι τουλάχιστον 60% πιο οικονομική στη χρήση της από τον λέβητα πετρελαίου, 30% πιο οικονομική από τον λέβητα βιομάζας (Pellets) και 40% από το ενεργειακό τζάκι, ενώ είναι 70% πιο οικονομική από την ηλεκτρική θέρμανση (ηλεκτρικός λέβητας, ηλεκτρικά σώματα, θερμοπομπούς κλπ.).
Αξίζει να αναφέρουμε εδώ ότι οι Αντλίες Θερμότητας μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες μας, όχι μόνο στη θέρμανση αλλά και για ζεστό νερό χρήσης, σε ορισμένες περιπτώσεις και για την ψύξη των χώρων.

• Όταν στο σπίτι μου έχω σώματα καλοριφέρ μπορώ να εγκαταστήσω Αντλία Θερμότητας;
-Και βέβαια μπορείτε! Υπάρχουν ουσιαστικά δύο ειδών Αντλίες Θερμότητας, η Αντλία Θερμότητας Υψηλών Θερμοκρασιών που θερμαίνει το νερό προσαγωγής μέχρι τους 80 βαθμούς και η  Αντλία Θερμότητας Χαμηλών και μεσαίων Θερμοκρασιών που θερμαίνει το νερό μέχρι τους 55-65 βαθμούς Κελσίου. Σε περίπτωση που έχω στο σπίτι μου σώματα καλοριφέρ, τότε πρέπει να χρησιμοποιήσω Αντλία Θερμότητας Υψηλών Θερμοκρασιών, ώστε στα σώματα να διοχετεύεται νερό υψηλής θερμοκρασίας. Είναι λάθος να χρησιμοποιείται Αντλία Θερμότητας Χαμηλών Θερμοκρασιών με σώματα καλοριφέρ, διότι αφενός δεν θα θερμανθούμε (εκτός αν τα σώματα καλοριφέρ αντικατασταθούν από άλλα μεγαλύτερα), αφετέρου στις θερμοκρασίες αυτές οι Αντλίες Θερμότητας Χαμηλών Θερμοκρασιών λειτουργούν στο όριό τους και έχουν πολύ μεγαλύτερη κατανάλωση. Oι Αντλίες Θερμότητας Χαμηλών Θερμοκρασιών πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνον με ενδοδαπέδια θέρμανση ή με  μονάδες Fan Coil.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το DAIKIN Altherma είναι η πρώτη Αντλία Θερμότητας στην αγορά που έχει την δυνατότητα προσαγωγής νερού 80 βαθμών Κελσίου και συνεργάζεται άψογα με τα σώματα καλοριφέρ. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν πρέπει να απευθυνθούμε σε ένα εξειδικευμένο γραφείο που έχει την δυνατότητα να επιλέξει την κατάλληλη Αντλία Θερμότητας, συνεκτιμώντας την απαραίτητη ισχύ  αλλά και τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά.

• Μια πρακτική ερώτηση: Τι εξοικονόμηση μπορεί να πετύχει ο ιδιοκτήτης μίας μεσαίου μεγέθους κατοικίας;
-Αν θεωρήσουμε ότι μια μεσαίου μεγέθους μονοκατοικία καταναλώνει 3.000 ευρώ τον χρόνο για την θέρμανση της, χρησιμοποιώντας ως καύσιμο το πετρέλαιο, τότε με την Αντλία Θερμότητας θα έχουμε τα ίδια αποτελέσματα στην θέρμανση με περίπου 1.000 - 1.200 ευρώ κατανάλωση ρεύματος (με τις τρέχουσες τιμές πετρελαίου και κιλοβατώρας). Αντίστοιχα, σε ένα διαμέρισμα που η ετήσια κατανάλωση σε θέρμανση με πετρέλαιο ανέρχεται στο ποσό των 1.500 ευρώ, με την Αντλία Θερμότητας η κατανάλωση σε ρεύμα θα είναι 500 - 600 ευρώ.

• Τέτοια συστήματα θέρμανσης έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα και στα Γιάννενα;
-Χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις στην Ελλάδα θερμαίνονται με Αντλίες Θερμότητας DAIKIN Altherma. Μονοκατοικίες ενός ή περισσότερων επιπέδων, διαμερίσματα πολυκατοικιών και ολόκληρες πολυκατοικίες βρήκαν σ’ αυτήν την ιδανική λύση απέναντι στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Και στα Γιάννενα έχουν γίνει πολλές εγκαταστάσεις Αντλιών Θερμότητας με εντυπωσιακά αποτελέσματα!

• Πείτε μας μερικά πράγματα και για το κόστος αγοράς και τις εργασίες που πρέπει να γίνουν…
-Το αρχικό κόστος αγοράς εξαρτάται από την εγκατάσταση, ενώ όλες οι εργασίες που θα γίνουν περιορίζονται σε μικρές αλλαγές μέσα στο λεβητοστάσιο. Γενικά η απόσβεση του συστήματος απαιτεί 4 – 5 έτη, ενώ έχουμε περιπτώσεις όπου η απόσβεση έγινε σε 3 έτη. Σε καινούργιες οικοδομές ο χρόνος απόσβεσης είναι αισθητά μικρότερος, διότι από το κόστος της Αντλίας Θερμότητας πρέπει να αφαιρέσουμε το κόστος που θα διαθέταμε για την εγκατάσταση ενός κλασσικού συστήματος θέρμανσης.
 proinoslogos.gr
7/11/13

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin