Wednesday, November 20, 2013

Η θάλασσα «τρώει» τις ακτές του δήμου Θερμαϊκού!

Κατά 10 εκατοστά τον χρόνο υποχωρεί, κατά μέσο όρο, η ακτή σε ορισμένα σημεία του δήμου Θερμαϊκού, λόγω ανθρωπογενών επεμβάσεων, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται στην περιοχή τα πιο έντονα φαινόμενα διάβρωσης στην Ελλάδα.
Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από μελέτες που διεξήγαγε τα τελευταία χρόνια ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Αλμπανάκης, ο οποίος ήταν και επιβλέπων καθηγητής σε μεταπτυχιακό με θέμα την παράκτια διάβρωση της ευρύτερης περιοχής του δήμου Θερμαϊκού, το οποίο εκπόνησαν ο Γ. Ανδρέου, ο Π. Βρατσίδας και ο Δ. Οικονομίδης.



Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αλμπανάκης, στη συγκεκριμένη περιοχή, από τη Μηχανιώνα έως το Αγγελοχώρι, είχαν εγκατασταθεί πρόσφυγες, οι οποίοι έχτισαν τα σπίτια τους και άρχισαν να καλλιεργούν τη γη.

«Η ημιαστικοποίηση, όμως, με την κάλυψη των μικρών ρεμάτων και η εντατική γεωργία, ειδικά από τη στιγμή που εισήχθη η βαθιά άρωση, οδήγησε στην ταχύτερη διάβρωση και στην "εξαφάνιση" σιγά σιγά της παραλίας σε διάφορες περιοχές» ανέφερε ο καθηγητής, διευκρινίζοντας ότι μπορεί η διάβρωση να είναι μια διαδικασία που συντελείται από τα αρχαία χρόνια στις ακτές του Θερμαϊκού, αλλά επιταχύνεται με τα χρόνια λόγω των εντονότερων ανθρωπογενών παρεμβάσεων.

Η μελέτη των μεταπτυχιακών φοιτητών θα παρουσιαστεί αύριο, σε ημερίδα με θέμα «Οικολογική ποιότητα και διαχείριση υδάτων σε επίπεδο λεκάνης απορροής: ειδικές περιπτώσεις μελέτης», που θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Βιολογικών Εφαρμογών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.

Σκοπός της ημερίδας είναι να παρουσιαστεί μια σειρά ειδικών περιπτώσεων μελέτης και ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) των Τμημάτων Βιολογίας, Γεωλογίας και Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ.

Κολυμπάτε άφοβα στις ακτές του Θερμαϊκού!
Στην ημερίδα θα παρουσιασθεί και μελέτη εκτίμησης της οικολογικής ποιότητας των υδάτων στην παράκτια ζώνη του δήμου Θερμαϊκού με βάση το φυτοπλαγκτό, την οποία εκπόνησαν η Μ. Μποζατζίδου, η Μ. Κατσιάπη και η Μ. Μουστάκα.

«Στην εργασία έγινε μια πρώτη προσέγγιση για την εκτίμηση της οικολογικής ποιότητας των υδάτων της παράκτιας ζώνης του δήμου Θερμαϊκού, με βάση το βιολογικό στοιχείο φυτοπλαγκτό και τις κατευθυντήριες γραμμές της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Νερά 2000/60/ΕΚ» διευκρινίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Βιολογίας Ευαγγελία Μιχαλούδη.

Στο πλαίσιο της έρευνας, έγιναν δειγματοληψίες από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο του 2012 σε 8 σταθμούς της περιοχής, κατά μήκος της ακτογραμμής. «Όπως προέκυψε» λέει η κ. Μιχαλούδη, «στις περιοχές που κολυμπάει ο κόσμος, στην Περαία, στην Αγία Τριάδα, στην Επανωμή, στον Ποταμό και στους Νέους Επιβάτες, η οικολογική ποιότητα του νερού ήταν καλή, σε αντίθεση με τις περιοχές ελλιμενισμού στο Αγγελοχώρι και στη Μηχανιώνα, όπου η ποιότητα ήταν κατώτερη της καλής».

 zougla.gr
19/11/13
---
-
 ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin