Tuesday, November 19, 2013

Ρομπότ εντοπίζει διαρροές στη Φουκουσίμα.

Για πρώτη φορά ένα τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ εντόπισε το ακριβές σημείο διαρροής ραδιενεργού ύδατος από τον αντιδραστήρα 1 της πυρηνικής μονάδας της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία.

Χθες, 14 Νοεμβρίου, το ρομπότ που φέρει ειδική κάμερα εντόπισε δύο ρωγμές σε δεξαμενή μέσα στο “τείχος” που περικλείει τον αντιδραστήρα.

Εντωμεταξύ, σήμερα η διαχειρίστρια εταιρεία, Tepco, ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε νέα διαρροή από δεξαμενή ραδιενεργού ύδατος στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, αντίστοιχη με τη διαρροή που είχε σημειωθεί προ μερικών μηνών.

«Τεχνικός μιας συνεργαζόμενης εταιρείας εντόπισε τη διαρροή σήμερα στις 08:50», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Tepco.



“Μια σταγόνα έπεφτε κάθε 4 δευτερόλεπτα», εξήγησε η εταιρεία.

Μέτρηση που έγινε 50 εκατοστά από το σημείο διαρροής του ύδατος αποκάλυψε την παρουσία ραδιενέργειας 30 μιλισιβέρτ την ώρα, ένα μάλλον υψηλό επίπεδο, το οποίο οφείλεται κυρίως στις ακτίνες βήτα από τις οποίες οι εργάτες μπορούν εύκολα να προστατευτούν.

Η Tepco ανακοίνωσε αργότερα ότι έσφιξε τα μπουλόνια κοντά στο σημείο της διαρροής, η οποία σταμάτησε.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το επίπεδο του ύδατος που μετρήθηκε στο εσωτερικό της δεξαμενής είναι ανάλογο με εκείνο στη διπλανή δεξαμενή, πράγμα που σημαίνει ότι η ποσότητα του ραδιενεργού ύδατος που διέρρευσε είναι πολύ μικρή.

Η Tepco διατηρεί τεράστιες ποσότητες ραδιενεργού ύδατος στη μονάδα της Φουκουσίμα ώστε να μπορέσει να ψύξει τις λιωμένες ράβδους καυσίμου ουρανίου των τριών κατεστραμμένων αντιδραστήρων.

Ωστόσο, οι τεχνικοί της παραδέχτηκαν ότι δεν γνωρίζουν τον όγκο ραδιενεργού ύδατος που διαρρέει καθημερινά και ότι αντίστοιχα προβλήματα με τον αντιδραστήρα 1 αντιμετωπίζουν οι αντιδραστήρες 2 και 3.

Η διαχειρίστρια εταιρεία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί ρομπότ όχι μόνο για το έργο του εντοπισμού ραδιενεργών υδάτων αλλά και για την τιτάνια επιχείρηση αποξήλωσης των αντιδραστήρων.

econews, sigmalive,mme, RT
18/11/13
--
-

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin