Friday, November 01, 2013

Κομισιόν: Στο αρχείο η καταγγελία ΣΠΕΦ για την εισφορά των ΑΠΕ.


Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η καταγγελία του ΣΠΕΦ σχετικά με την έκτακτη εισφορά στις ΑΠΕ, όπως προκύπτει από σχετικό έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν.
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη υπηρεσία της Επιτροπής, κανένα από τα σημεία στα οποία στηρίζονται οι καταγγελίες του ΣΠΕΦ (παραβίαση τις οδηγίας για τις ΑΠΕ, παράνομη συνύπαρξη της εισφοράς με τον ΦΠΑ και παραβίαση του δικαιώματος ιδιοκτησίας) δεν αποτελεί περίπτωση παραβίασης του κοινοτικού δικαίου και, ως εκ τούτου, η υπόθεση οδηγείται στο αρχείο.

Ειδικότερα, όσον αφορά την καταγγελία του ΣΠΕΦ ότι η έκτακτη εισφορά παραβιάζει την οδηγία για τη συμμετοχή των ΑΠΕ έως το 2020, η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν σημειώνει ότι «αυτή τη στιγμή δεν διαπιστώνουμε παραβίαση της οδηγίας που να απορρέει από τη θέσπιση της “ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης”  επί των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων όπως περιγράφετε».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται η διαπίστωση της υπηρεσίας και ως προς το θέμα της έμμεσης φορολόγησης που θέτει ο ΣΠΕΦ.
«Η ελληνική εισφορά αλληλεγγύης μπορεί κάλλιστα να συνυπάρχει με τον ΦΠΑ  στον βαθμό που το κοινοτικό δίκαιο, ως έχει επί του παρόντος, δεν περιλαμβάνει καμία συγκεκριμένη διάταξη που να αποκλείει ή να περιορίζει την εξουσία των κρατών μελών να θεσπίζουν φόρους, δασμούς ή άλλα τέλη εκτός από τους φόρους κύκλου εργασιών», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο.
Αναφορικά με τους ισχυρισμούς του συνδέσμου ότι η εν λόγω έκτακτη εισφορά παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα ιδιοκτησίας, στην απάντηση τονίζεται ότι «το γεγονός και μόνο ότι οι ελληνικές αρχές κατέστησαν τις επενδύσεις σε εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές λιγότερο ελκυστικές επιβάλλοντας ειδικό φόρο στα έσοδα των εν λόγω εγκαταστάσεων δεν μπορεί από μόνο του να θεωρηθεί ότι συνιστά παράβαση του δικαιώματος των επενδυτών στην ιδιοκτησία».
Στο έγγραφο προστίθεται δε ότι με βάση τις πληροφορίες που έχει καταθέσει ο ΣΠΕΦ στην καταγγελία του «η Επιτροπή δεν είναι σε θέση να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα στα οποία αναφέρεστε αποτελούν παράβαση του δικαιώματος σας στην ιδιοκτησία».
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι παρόλο που, βάσει των παραπάνω, η Κομισιόν δεν διαπιστώνει παραβάσεις των κοινοτικών οδηγιών από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς, τονίζεται ωστόσο ότι η αντίθεσή της στην «εισαγωγή αλλαγών στα καθεστώτα στήριξης οι οποίες τροποποιούν αναδρομικά τους όρους των επενδύσεων σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις» καθώς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «απειλούν να υπονομεύσουν το ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα, το οποίο τελικά αποτελεί καίρια προϋπόθεση για την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
Διευκρινήσεις
1) Από το δικηγορικό γραφείο «Μεταξάς και Συνεργάτες» διευκρινίζεται ότι δεν έχει εκδοθεί απόφαση για το ζήτημα της παραβίασης των ενωσιακού δικαίου κρατικών ενισχύσεων για το οποίο έχει υποβάλλει ξεχωριστή καταγγελία ενώπιον της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού από κοινού με ξένους επιφανείς Πανεπιστημιακούς, για το οποίο η ίδια η επιστολή της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας δηλώνει ρητά ότι η συγκεκριμένη απόφαση περί αρχειοθέτησης δεν προδικάζει τα συμπεράσματα που θα συναχθούν στο πλαίσιο της διαδικασίας που εκκρεμεί ενώπιον των υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού όπου η έρευνα συνεχίζεται.
2) Η δικηγορική εταιρεία Παπακωνσταντίνου - Κατρούγκαλος - Χλέπας σημειώνει ότι ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκκρεμούν προς εξέταση καταγγελίες που άσκησε εκ μέρους εκατοντάδων παραγωγών και αφορούν την επίμαχη εισφορά. Μάλιστα, η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενημέρωσε το δικηγορικό γραφείο με επιστολή της ότι η καταγγελία που άσκησε «χρήζει περαιτέρω εσωτερικής εξέτασης για να μπορέσει να αποφανθεί κατά πόσον το θέμα συνιστά παράβαση του δικαίου της Ε.Ε.». Οι πληροφορίες της δικηγορικής εταιρείας είναι ότι οι καταγγελίες εξετάζονται επισταμένα τόσο από τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας, όσο και από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού
energypress.gr
1/11/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
-------------

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin