Tuesday, November 19, 2013

Παγκόσμια Τράπεζα: 200δις $ ετησίως οι απώλειες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Οι παγκόσμιες οικονομικές απώλειες που προκαλούνται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν αυξηθεί στα 200δις δολάρια ετησίως την τελευταία δεκαετία και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω καθώς επιδεινώνεται η κλιματική αλλαγή- συγκεκριμένα στις αναπτυσσόμενες χώρες- σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσίευσε χθες (18 Νοεμβρίου) η Παγκόσμια Τράπεζα.
Επιστήμονες του ΟΗΕ προειδοποιούν ότι οι πλημμύρες, οι ξηρασίες και οι τυφώνες είναι πιθανό να γίνουν πιο σοβαροί τον επόμενο αιώνα καθώς οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου αυξάνουν τη θερμοκρασία του πλανήτη.
 «Οι οικονομικές απώλειες αυξάνονται- από 50δις δολάρια ετησίως τη δεκαετία του 1980 στα 200δις δολάρια ετησίως την τελευταία δεκαετία και περίπου τα ¾ αυτών των απωλειών είναι αποτέλεσμα ακραίων καιρικών φαινομένων», είπε η αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, Rachel Kyte.

 «Καθώς δεν μπορείς να συνδέσεις οποιαδήποτε καιρικό φαινόμενο με την αλλαγή του κλίματος, οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα αυξηθούν σε ένταση, αν η κλιματική αλλαγή αφεθεί ανεξέλεγκτη».
Η εταιρεία αντασφάλισης Munich Re εκτιμά τις συνολικές απώλειες από καταστροφές στα 3.8 τρις δολάρια από το 1980 μέχρι το 2012, με το 74% αυτών να αποδίδεται στα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Περισσότερα από 3.900 άτομα έχασαν τη ζωή τους στον τυφώνα Haiyan που έπληξε τις Φιλιππίνες, μία από τις πιο ισχυρές καταιγίδες που έχει καταγραφεί ποτέ.

Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες σε κίνδυνο
Πολλά κράτη τόνισαν ότι ο τυφώνας συνδέεται με τια τάσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων και ότι συνιστά παράδειγμα για να ληφθεί δράση στη συνάντηση Βαρσοβία, η οποία έχει ως στόχο να καθορίσει το περίγραμμα μιας παγκόσμιας συμφωνίας για το 2015 που θα τεθεί σε ισχύ από το 2020.
Ως μέρος των συνομιλιών, οι κυβερνήσεις στη Βαρσοβία συζητούν τη θέσπιση ενός μηχανισμού που θα βοηθήσει τις φτωχότερες χώρες να αντιμετωπίσουν τις απώλειες και τη ζημία από την κλιματική αλλαγή.
Παρόλο που οι καταστροφές που σχετίζονται με τα καιρικά φαινόμενα μπορούν να πλήξουν όλες τις χώρες, οι σοβαρές οικονομικές και ανθρώπινες απώλειες αναμένεται να αυξηθούν δραματικά στις αναπτυσσόμενες χώρες όπως πχ στην Ασία, όπου οικοδομούν την οικονομία τους σε περιοχές που είναι ευάλωτες σε πλημμύρες, ξηρασίες και ακραίες θερμοκρασίες, δήλωσε η Παγκόσμια Τράπεζα.
Η μέση επίπτωση των καταστροφών στις χώρες αυτές ήταν ίσο με το 1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) την περίοδο 2001-2006 - δέκα φορές υψηλότερο από το μέσο όρο για χώρες υψηλού εισοδήματος, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
EurActiv με Reuters
19/11/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
 --------------------

 ---------------

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin