Tuesday, October 15, 2013

Noble: Λαμβάνονται υπόψη οι πολιτικές πραγματικότητες.

Νικόλας Ζαννέττος(sigmalive.com)
Την θέση ότι το τερματικό υγροποίησης στο Βασιλικό αποτελεί την ιδανικότερη λύση για αξιοποίηση του φυσικού αερίου της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου εξέφρασε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Noble Energy στην της Ανατολικής Μεσογείου Keith Elliot. Μιλώντας στα πλαίσια ενημέρωσης δημοσιογράφων, ο ισχυρός άντρας του αμερικανικού κολοσσού, είπε ότι η εταιρεία ενδιαφέρεται και εξετάζει σε συνεργασία με τις κυπριακές αρχές το ενδεχόμενο ενδιάμεσης λύσης φυσικού αερίου, δίνοντας μάλιστα κάποιες από τις λεπτομέρειες της συγκεκριμένης πρότασης.

Δεν απογοητεύονται για τα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής....



Ερωτηθείς σχετικά με τα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο κοίτασμα «Αφροδίτη»,  τα οποία ως γνωστό κυμάνθηκαν σε χαμηλότερα από τα αναμενόμενα επίπεδα, ο Keith Elliot, στάθηκε στην ποιότητα του φυσικού αερίου και τόνισε εκ νέου ότι πρόκειται για μια επιβεβαιωτική γεώτρηση σε ένα κοίτασμα στο τεμάχιο 12. Όπως είπε, τους αμέσως επόμενους μήνες οι τεχνοκράτες θα μελετήσουν και θα αναλύσουν όλα τα δεδομένα που συνέλλεξαν, με στόχο να καταλήξουν σε αποφάσεις, τόσο σε ότι αφορά ενδεχόμενα άλλα κοιτάσματα όσο και στο ενδεχόμενο να γίνει δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση. Παράλληλα πρόσθεσε πως τα αποτελέσματα σε καμία περίπτωση δεν ανατρέπουν τους σχεδιασμούς της εταιρείας για τη δημιουργία τερματικού υγροποίησης, αφού όπως είπε η εταιρεία πιστεύει πως αυτός είναι ο τρόπος για αξιοποίηση των αποθεμάτων. «Υπάρχουν πολλά αποθέματα στην περιοχή και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι το πρώτο κοίτασμα και η πρώτη ανακάλυψη εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Οι δραστηριότητες μας επεκτείνονται σε όλο το οικόπεδο 12 και όχι μόνο σε ένα κοίτασμα. Υπάρχουν και άλλα σημαντικά αποθέματα αλλά δεν μπορούμε να μιλούμε για νούμερα σε αυτό το στάδιο».

  • Ερωτηθείς για το αν η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο αγωγών μεταφοράς ΦΑ μέσω Τουρκίας είπε ότι έχουν γίνει διάφορες μελέτες βιωσιμότητας για διαφορετικές επιλογές. «Πάντα όμως καταλήγουμε στην λύση του τερματικού υγροποίησης στο Βασιλικό την οποία θεωρούμε ιδανικότερη», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου θα ξεκινήσει 38 μήνες μετά την υπογραφή της τελικής επενδυτικής απόφασης (FID), ενώ η κατασκευή του τερματικού υγροποίησης θα χρειαστεί 48 μήνες μετά την FID. Αξιωματούχος της εταιρείας είπε ότι η πιθανότητα για εξαγωγές φυσικού αερίου το 2020 παραμένει, για να τονίσει όμως ότι αν η τελική επενδυτική απόφαση καθυστερήσει πέραν του 2016 τότε η εξαγωγή θα καθυστερήσει περαιτέρω.

Στο τραπέζι η πρόταση της Noble για ενδιάμεση λύση

Σε ότι αφορά την πρόταση της εταιρείας για ενδιάμεση λύση φυσικού αερίου, είπε ότι η Noble βλέπει την ύπαρξη πιθανότητας και ευκαιρίας για μεταφορά εγκαταστάσεων που βρίσκονται στον κόλπο του Μεξικού, για να χρησιμοποιηθούν για αυτό το σκοπό. Αυτό μπορεί να γίνει το 2016, είπε, εάν και εφόσον η απόφαση παρθεί πριν από το τέλος του χρόνου. Τόνισε ότι η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με την Κυβέρνηση για αυτό το θέμα, ενώ ομάδα τεχνοκρατών εξετάζει όλες τις πτυχές του εγχειρήματος, το οποίο και χαρακτηρίζεται ως ενδιαφέρον. Επισήμανε παράλληλα ότι για τις εγκαταστάσεις θα χρειαστεί σημαντικός αριθμός αγωγών, ο οποίος δεν αποκλείεται να αποτελέσει μέρος των μελλοντικών σχεδιασμών. Το όλο εγχείρημα θα κοστίσει περίπου 1 δις ευρώ.

Λαμβάνονται υπόψη οι πολιτικές πραγματικότητες

Στο ίδιο σημείο, ο Keith Elliot είπε ότι οι πολιτικές διενέξεις μεταξύ των χωρών πάντοτε λαμβάνονται υπόψη και πως η εταιρεία λειτουργεί στα πλαίσια της νομιμότητας χωρίς να επιβάλλει οτιδήποτε στις χώρες που δραστηριοποιείται. «Στόχος μας είναι να επωφεληθούν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Σίγουρα λαμβάνονται υπόψη οι πολιτικές πραγματικότητες», κατέληξε.

zannettos@sigmalive.com
https://twitter.com/nicolazannettos
sigmalive.com

15/10/13
--
ΣΧΕΤΙΚΑ:

------

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin