Thursday, September 19, 2013

ΔΕΠΑ – SOCAR: Εκπτωτική συμφωνία για μελλοντικό φυσικό αέριο.

Προμήθεια 1 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου το χρόνο από το Αζερμπαιτζάν σε τιμές Δυτικής Ευρώπης, με το ροή αερίου να ξεκινάει το 2019. Η συμφωνία προσφέρει εναλλακτική στη ΔΕΠΑ και διαπραγματευτική ισχύ. 

Συμβόλαιο για προμήθεια 1 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου το χρόνο από το Αζερμπαιτζάν σε τιμές Δυτικής Ευρώπης υπέγραψε στο Μπακού η διοίκηση της ΔΕΠΑ με την κρατική αζερική εταιρεία SOCAR και την Κοινοπραξία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ. Το συμβόλαιο έχει διάρκεια 25 ετών και το αέριο θα μεταφέρεται μέσω του νοτίου διαδρόμου φυσικού αερίου στον οποίο περιλαμβάνεται και ο αγωγός TAP.

Οι παράμετροι
Η συμφωνία αναφέρεται στο μέλλον, καθώς η ροή του φυσικού αερίου αναμένεται να ξεκινήσει το 2019 (οπότε πολλά πράγματα θα εξαρτηθούν από τις τότε συνθήκες που θα διαμορφωθούν).
  • Ωστόσο, η συμφωνία παρέχει μία εναλλακτική για τη ΔΕΠΑ και ταυτόχρονα, ενισχύει τη διαπραγματευτική της δύναμη στις συζητήσεις με την Gazprom
Εξάλλου, η κοινοπραξία εκμετάλλευσης του αζερικού κοιτάσματος φυσικού αερίου «Σαχ Ντενίζ» ανακοίνωσε σήμερα την υπογραφή συμφωνιών για την προμήθεια άνω των 10 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως, με 9 εταιρίες σε Ιταλία, Ελλάδα και Βουλγαρία.
Μαζί με τη συμφωνία για πώληση 6 δισ. κ.μ. στην Τουρκία που είχε προηγηθεί, θα μεταφέρονται συνολικά ετησίως 16 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ 2, με αγωγούς συνολικού μήκους 3.500 χλμ, μέσω του Αζερμπαϊτζάν, της Γεωργίας, της Τουρκίας, της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Αλβανίας, και από εκεί υποθαλασσίως από την Αδριατική Θάλασσα, στην Ιταλία.
efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Deutsche Welle
19/9/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
---

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin