Monday, September 09, 2013

Καναδάς: Επιστολή-έκκληση προς τον Ομπάμα για τον αγωγό Keystone. -Προσφέρει ως αντάλλαγμα μείωση εκπομπών / Canada implores Obama for Keystone XL decision

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ υπογράφει επιστολή με παραλήπτη τον αμερικανό πρόεδρο, ζητώντας του να συμφωνήσει στην κατασκευή του αμφιλεγόμενου αγωγού Keystone XL με αντάλλαγμα στενότερη συνεργασία για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τον κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, επιβεβαίωσαν καναδοί αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλούνται τα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για λίγη ώρα στο περιθώριο της συνόδου των G20, στην Αγία Πετρούπολη, όμως το θέμα της Συρίας κυριάρχησε στη συζήτηση. Σύμφωνα με το καναδικό δίκτυο CBC, ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε στην επιστολή, η οποία εστάλη στο τέλος του περασμένου μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει ακόμη λάβει την τελική απόφαση, λέγοντας ότι θα δώσει το «πράσινο φως» για την κατασκευή του αγωγού μόνο εφόσον «δεν επιδεινώνει σημαντικά το πρόβλημα της ρύπανσης από άνθρακα». Υπό καθεστώς ανωνυμίας, καναδοί αξιωματούχοι εκφράζουν κατά καιρούς τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι ο αμερικανός πρόεδρος δεν έχει διευκρινίσει τι ανταλλάγματα επιθυμεί.
Το έργο, που αναμένεται να στοιχίσει 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια, θα μεταφέρει καθημερινά έως και 830.000 βαρέλια αργού πετρελαίου από την πετρελαιοφόρο άμμο της Αλμπέρτα στα διυλιστήρια του Κόλπου του Μεξικού.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις και στις δύο χώρες επέκριναν τον καναδό πρωθυπουργό, μετά από τις αναφορές για την επιστολή. Σε ανακοίνωσή της, η 350.org έκανε λόγο για μια «απελπισμένη», «ύστατη απόπειρα εξαπάτησης από την κυβέρνηση του Καναδά», ενώ το καναδικό παράρτημα της Greenpeace υποστήριξε ότι, έπειτα από χρόνια αδράνειας στο μέτωπο της κλιματικής αλλαγής, κάθε υπόσχεση από την πλευρά του Καναδά φαντάζει πολύ «ρηχή».

Σημειώνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε τροχιά επίτευξης του στόχου που έχουν θέσει για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2020, όμως με τα σημερινά δεδομένα ο Καναδάς φαίνεται πως θα πιάσει μόλις το 50% του δικού του στόχου. Πολέμιοι του Keystone XL προειδοποιούν ότι οι στόχοι θα παραμείνουν άπιαστο όνειρο με την κατασκευή του αγωγού.
 http://www.naftemporiki.gr
9/9/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
  • Canada implores Obama for Keystone decision..

Canadian Prime Minister Steven Harper sent President Obama a letter in August that all but begged him to OK the Keystone XL pipeline project.

Citing high-level sources, the Canadian Broadcasting Corp. reported that the letter indicates "the prime minister is willing to accept targets proposed by the United States for reducing the climate-changing emissions and is prepared to work in concert with Obama to provide whatever political cover he needs to approve the project."

Obama has yet to respond to the letter.

The $7 billion project would build a pipeline from Canada south through the plains states to the Gulf of Mexico. While privately funded, it requires the approval of both governments......http://washingtonexaminer.com/canada-implores-obama-for-keystone-decision/article/2535419
8/9/13


No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin