Monday, September 09, 2013

Δράση Κομισιόν για προστασία της βιοποικιλότητας στην ΕΕ...

Η Ευρωπαική Επιτροπή πρότεινε την Δευτέρα ένα σχέδιο δράσης στα κράτη μέλη με στόχο την προστασία της βιοποικιλότητας από ταχέως αυξανόμενες απειλές στο φυτικό και ζωικό τομέα, αλλα και απειλές για την υγεία των πολιτών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, σήμερα υπάρχουν στην Ευρώπη περισσότερα από 12.000 είδη ξένα στο φυσικό περιβάλλον. Το 15 % περίπου των ειδών αυτών είναι χωροκατακτητικά και ο αριθμός τους αυξάνεται ταχέως.

Τα χωροκατακτητικά ξένα είδη προκαλούν κάθε χρόνο στην Ευρώπη ζημίες τουλάχιστον 12 δισ. ευρώ, ενώ απειλούν την υγεία του ανθρώπου (π.χ. η γιγάντια σφήκα και το κουνούπι τίγρης που μπορεί να έχουν θανατηφόρες συνέπειες), τις υποδομές (π.χ. ζημιές σε κτίρια από το ζιζάνιο πολύγονο) και τη γεωργική παραγωγή (π.χ. βλαβερές συνέπειες για τις καλλιέργειες από τον μυοκάστορα).

Μπορούν επίσης να βλάψουν σοβαρά τα οικοσυστήματα και να προκαλέσουν την εξαφάνιση ειδών αναγκαίων για τη διατήρηση της ισορροπίας του φυσικού μας περιβάλλοντος. Η αγριοκερασιά, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή διαταραχή των δασικών οικοσυστημάτων, ενώ οι γκρίζοι σκίουροι ανταγωνίζονται και εκτοπίζουν τους ερυθρούς. Τα ξένα χωροκατακτητικά είδη αποτελούν, μετά την απώλεια ενδιαιτημάτων, τη δεύτερη μεγαλύτερη αιτία απώλειας βιοποικιλότητας στον κόσμο.

Συμφωνα με την Επιτροπή, πολλά κράτη μέλη είναι ήδη υποχρεωμένα να διαθέτουν σημαντικούς πόρους για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, αλλά οι προσπάθειές τους δεν μπορούν να αποδώσουν αν περιορίζονται σε εθνικό επίπεδο.

Η πρόταση επικεντρώνεται σε έναν κατάλογο χωροκατακτητικών ξένων ειδών ενωσιακού ενδιαφέροντος, ο οποίος θα καταρτιστεί σε συνεργασία με τα κράτη μέλη βάσει εκτιμήσεων κινδύνου και επιστημονικών αποδεικτικών στοιχείων. Επιλεγμένα είδη θα απαγορευθούν από την ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα είναι δυνατή η εισαγωγή, η αγορά, η χρήση, η διάθεση και η πώλησή τους. Κατά τη μεταβατική περίοδο, θα ληφθούν ειδικά μέτρα για την αντιμετώπιση θεμάτων που θα προκύψουν ενδεχομένως για τους εμπόρους, τους παραγωγούς/εκτροφείς ή τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, η πρόταση προβλέπει τρία είδη παρέμβασης:

-Πρόληψη: τα κράτη μέλη θα πραγματοποιούν ελέγχους για να αποτρέπουν την εκούσια εισαγωγή επικίνδυνων ειδών. Ωστόσο, πολλά είδη εισάγονται στην ΕΕ τυχαία, ως προσμίξεις εμπορευμάτων ή παγιδευμένα σε εμπορευματοκιβώτια. Τα κράτη μέλη πρέπει να αναλαμβάνουν δράση για να εντοπίζουν τους τρόπους εισόδου αυτών των ειδών και να λαμβάνουν διορθωτικά μέτρα.

-Έγκαιρη προειδοποίηση και ταχεία απόκριση: κάθε κράτος μέλος που διαπιστώνει την παρουσία τέτοιων ειδών ενωσιακού ενδιαφέροντος πρέπει να λαμβάνει άμεσα μέτρα για την εξάλειψή τους.

-Διαχείριση εγκατεστημένων χωροκατακτητικών ξένων ειδών: εάν είδη ενωσιακού ενδιαφέροντος είναι ήδη ευρέως εξαπλωμένα, τα κράτη μέλη πρέπει να λαμβάνουν μέτρα για την ελαχιστοποίηση της ζημίας που μπορούν αυτά να προκαλέσουν.

Ο προτεινόμενος κανονισμός πρόκειται τώρα να εξεταστεί από το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο. Τα κράτη μέλη θα συμμετάσχουν πλήρως στην κατάρτιση του καταλόγου και μπορούν να προτείνουν είδη για καταχώριση. Το καθεστώς θα συμπληρωθεί από μηχανισμό πληροφοριακής υποστήριξης: το Ευρωπαϊκό Πληροφοριακό Δίκτυο για τα Ξένα Είδη.-

 (http://easin.jrc.ec.europa.eu/)
9/9/13

--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin