Saturday, September 14, 2013

Φυσικό αέριο: Το παράδειγμα του Ισραήλ.

«Το Ισραήλ έχει αναδειχθεί σε ένα από τα καλύτερα παραδείγματα υιοθέτησης συγκεκριμένης στρατηγικής στον τομέα της αξιοποίησης του φυσικού αερίου»

Οι τεράστιες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αναδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο που αποδίδεται σήμερα στην ορθή αξιοποίηση του φυσικού αερίου από τις χώρες που έχουν προχωρήσει με τη διαδικασία έρευνας και εκμετάλλευσης του υποθαλάσσιου φυσικού πλούτου. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει μάλιστα τονίσει, ορθά, τη σημασία των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη λεκάνη της Λεβαντίνης και την προοπτική να καταστεί η Κύπρος περιφερειακός ενεργειακός κόμβος, ενόψει και των εκτιμούμενων ποσοτήτων υδρογονανθράκων στην περιοχή μας.


Το παράδειγμα του Ισραήλ αποτελεί χαρακτηριστικά καλή πρακτική στην όλη διαδικασία που αφορά στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχουν ανευρεθεί εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής του Ζώνης. Τα αποθέματα αυτά, μάλιστα, εκτιμάται ότι έχουν αναμορφώσει την όλη δυναμική της ευρύτερης  περιοχής, καθιστώντας την σημαντικό κέντρο ενεργειακής απόδοσης.


Από τις πρώτες ανακαλύψεις φυσικού αερίου το 1999 στα οικόπεδα Noa και Mari-B από την κοινοπραξία του Ομίλου Delek, μέχρι και την ανακάλυψη του μεγαλύτερου συμβατικού αποθέματος φυσικού αερίου της δεκαετίας στο κοίτασμα Λεβιάθαν το 2010 και τη συνεχιζόμενη ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων, το Ισραήλ προχώρησε με σταθερά βήματα προς την υιοθέτηση συγκεκριμένης ενεργειακής στρατηγικής με στόχο να μετατραπεί από εισαγωγέας ενέργειας σε αυτάρκη παραγωγό ενέργειας μέσω των δικών του πρώτων υλών και την αξιοποίηση των επιπρόσθετων ποσοτήτων φυσικού αερίου μέσω εξαγωγών που προγραμματίζονται.
Εξοικονόμηση συναλλάγματος

Οι αλλαγές που έχουν τροχοδρομηθεί στην εγχώρια αγορά ενέργειας του Ισραήλ έχουν σημαντικά οφέλη, τόσο όσον αφορά την παραγωγή καθαρότερης και πιο φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας αλλά και όσον αφορά την εξοικονόμηση συναλλάγματος για την αγορά καυσίμων, αφού εκτιμάται ότι η αξιοποίηση των εγχώριων πηγών ενέργειας θα ωφελήσει το κράτος του Ισραήλ με το ποσό των 5.6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Οι τελευταίες μελέτες αποδεικνύουν ότι η τιμή του φυσικού αερίου του Ισραήλ, για σκοπούς μελλοντικής εξαγωγής, είναι περίπου το ήμισυ των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και το ένα τρίτο της τιμής του φυσικού αερίου στην Ιαπωνία. Η στρατηγική που έχει υιοθετήσει η γειτονική χώρα με την επιβολή ανώτατου ποσοστού εξαγωγών εκτιμάται ότι θα προσφέρει την σε βάθος χρόνου εξοικονόμηση χρημάτων στην εγχώρια αγορά, αλλά και τη συνεχή εισροή εσόδων σε μακροχρόνια βάση.
Ενεργειακή αυτοδυναμία

Το Ισραήλ έχει αναδειχθεί σε ένα από τα καλύτερα παραδείγματα υιοθέτησης συγκεκριμένης στρατηγικής στον τομέα της αξιοποίησης του φυσικού αερίου και από πλήρως εξαρτώμενη σε ενέργεια και πηγές ενέργειας χώρα πριν από μια δεκαετία περίπου (υπενθυμίζεται ότι πριν από την ανακάλυψη και εκμετάλλευση του φυσικού αερίου το Ισραήλ παρήγαγε την ενέργεια που χρειαζόταν σε ποσοστό 80% από τον άνθρακα και σε 20% από το πετρέλαιο), θα μπορεί από το 2014 να παράγει τη δική του ενέργεια σε ποσοστό 60% από το φυσικό του αέριο, εισάγοντας μάλιστα ως συνιστώσα δύναμη τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κυρίως την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας.
Εν κατακλείδι, η πορεία που έχει ακολουθήσει το Ισραήλ έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα ευεργετική για τον τόπο και αποτελεί καλή διεθνή πρακτική. Το συμπέρασμα που προκύπτει από τα πιο πάνω είναι ότι απαιτείται η χάραξη ορθής, ορθολογιστικής και σε βάθος χρόνου στρατηγικής για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων που τόσο το Ισραήλ όσο και η χώρα μας έχουν την ευλογία να διαθέτουν στις ζώνες αποκλειστικής οικονομικής τους ευθύνης.
Δρ. Αντώνης Στ. Στυλιανού
Λέκτορας Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας,
LL.B Law Bristol, Ph.D in Law - International Law and Human Rights (Kent),
Διευθυντής Μονάδας Νομικής Κλινικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

 http://www.sigmalive.com/simerini/analiseis/other/574849
14/9/13 
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin