Friday, August 02, 2013

«Δωρεάν ενέργεια τα Σάββατα» από την British Gas

Βρετανία: 
Η British Gas ίσως προσφέρει "δωρεάν ενέργεια τα Σάββατα" για να πείσει τους καταναλωτές να χρησιμοποιήσουν τους νέους "έξυπνους" μετρητές
Η εταιρεία Centrica, η οποία παρέχει ηλεκτροδότηση στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω της θυγατρικής της British Gas, ανακοίνωσε σήμερα ότι προτίθεται να προσφέρει δωρεάν ενέργεια στους οικιακούς καταναλωτές τα Σάββατα από το 2014, αν δεχθούν να εγκατασταθούν στις κατοικίες τους "έξυπνοι" μετρητές.

Το πρόγραμμα "δωρεάν ενέργεια τα Σάββατα" θεωρείται μια έξυπνη προωθητική ενέργεια, με στόχο να μεταμορφωθεί ο τρόπος με τον οποίοι οι οικιακοί καταναλωτές χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια και πληρώνουν για αυτήν.



Αντίθετα με τους παραδοσιακούς μετρητές, οι οποίοι μετρούν την συνολική κατανάλωση ανά τρίμηνο, οι λεγόμενοι έξυπνοι μετρητές καταγράφουν τόσο το χρόνο όσο και την ποσότητα ενέργειας που καταναλώνεται ανά ημίωρο. Η Centrica έχει ήδη εγκαταστήσει 1 εκατ. τέτοιες συσκευές στη Βρετανία κι η κυβέρνηση θέλει να έχουν εγκατασταθεί οι "έξυπνοι" αυτοί μετρητές σε κάθε σπίτι στη χώρα ως το 2020.

Ωστόσο για να ενθαρρυνθούν οι καταναλωτές να μεταβούν στο νέο σύστημα μέτρησης πρέπει να υπάρχει ένα ελκυστικό κίνητρο τιμολογιακά. Αυτό θα μπορούσε να είναι η διαφορετική τιμολόγηση ανάμεσα στις περιόδους υψηλής κατανάλωσης –όταν και είναι ακριβότερη η παραγωγή και η μετάδοση ενέργειας– και τις περιόδους χαμηλής κατανάλωσης, όταν γενικά η παραγωγή και η μετάδοση μέσω του δικτύου έχουν πολύ μικρότερο κόστος.

Πολλοί υπέρμαχοι της χρήσης των έξυπνων μετρητών έχουν προτείνει να αυξηθούν οι τιμές κατά την διάρκεια των περιόδων υψηλής κατανάλωσης, ώστε να ενθαρρυνθούν οι καταναλωτές να μειώσουν τις μεγάλες καταναλώσεις όσο περισσότερο είναι δυνατό.

Ωστόσο η χρήση τέτοιων μεθόδων τιμολόγησης αντιμετωπίζει σφοδρή αντίδραση από τους πελάτες, που είναι συνηθισμένοι να πληρώνουν μια συγκεκριμένη τιμή ανά κιλοβατώρα κάθε περίοδο, ημέρα ή νύχτα.

Ιδιαίτερα η ιδέα της δυναμικής τιμολόγησης έχει αναστατώσει τους καταναλωτές που φοβούνται ότι θα σκάνε από τη ζέστη διότι δεν θα μπορούν να ανάψουν καν το κλιματιστικό, ή τους πελάτες που εξαρτώνται από οικιακά μηχανήματα αιμοκάθαρσης και φοβούνται ότι θα χρεοκοπήσουν.

Μετά τον κρύο χειμώνα φέτος στο Τέξας, στον αμερικανικό νότο, η Centrica είχε λειτουργικά κέρδη το πρώτο φετινό εξάμηνο συγκριτικά με το προηγούμενο αυξημένα κατά 9%.


  • Η British Gas τον Νοέμβριο του 2012 αύξησε τα οικιακά τιμολόγια.
 http://www.protothema.gr
2/8/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

 


No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin