Thursday, August 15, 2013

Με διαδικασίες – εξπρές η πώληση διατηρητέων κτιρίων του Δημοσίου

ΦΩΤΟ: kathimerini.gr*
 Του Δημήτρη Ρηγόπουλου (kathimerini.gr)

Υπολογίζεται ότι η «δεξαμενή» του ΤΑΙΠΕΔ αριθμεί συνολικά 900 ακίνητα. Από τις πρώτες δύο δημοπρασίες του Ιουλίου τα ταμεία του κράτους ενισχύθηκαν με 7,4 εκατομμύρια ευρώ

Στην αρχή πωλήθηκε ένα γνωστό διατηρητέο του μεσοπολεμικού αρχιτέκτονα Βασιλείου Τσαγρή στην οδό Αναγνωστοπούλου, στο Κολωνάκι. Μετά η πώληση ενός οικείου εμπορικού ακινήτου στην οδό Ερμού που στεγάζει το πολυκατάστημα της εταιρείας «Οδυσσεύς Φωκάς Α.Ε».


 Και τον Σεπτέμβριο παίρνουν σειρά τρία ακόμα προπολεμικά κτίρια της ευρύτερης Αθήνας: ένα όμορφο νεοκλασικό στη συμβολή των οδών Τσακάλωφ και Δημοκρίτου, μια μεταβατική οικοδομή του 1922 στο νούμερο 9 της οδού Μητροπόλεως που στέγασε επί σειρά ετών την Τράπεζα Κύπρου και ο παραμυθένιος «πύργος» της οδού Σμολένσκυ 4 στο Νέο Φάληρο, ένα από τα πιο «εξωτικά» κτίρια που μπορεί να συναντήσει κανείς σήμερα στο Λεκανοπέδιο.

Δυναμικά ξεκίνησε τη λειτουργία της από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) η διαδικτυακή πλατφόρμα ηλεκτρονικών δημοπρασιών - αξιοποίησης ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου e-publicrealstate.gr, που όπως φαίνεται συγκεντρώνει στο portofilio της σημαντικό αριθμό αξιόλογων, διατηρητέων κτιρίων που βρέθηκαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην κατοχή του Δημοσίου. Μόνο από τις πρώτες δύο δημοπρασίες που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούλιο τα ταμεία του κράτους ενισχύθηκαν με 7,4 εκατομμύρια ευρώ.

Η διαδικασία είναι απλή, εξωφρενικά απλή για όσους έχουν συνδέσει ανάλογες διαδικασίες με τη γνωστή εξωφρενική ελληνική γραφειοκρατία. Το ΤΑΙΠΕΔ δημοσιεύει τακτικά στη σελίδα www.e-publicrealstate.gr τα ακίνητα που πρόκειται να δημοπρατήσει το επόμενο χρονικό διάστημα.
Οι ενδιαφερόμενοι προσκομίζουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να προμηθευτούν τον σχετικό κωδικό που τους επιτρέπει να λάβουν μέρος στην ηλεκτρονική δημοπρασία που πραγματοποιείται σε συγκεκριμένη ημερομηνία και διαρκεί οκτώ ώρες, προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή και από το εξωτερικό.

Ευχαριστημένος δήλωσε ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Ανδρέας Ταπραντζής ο οποίος σε σχετική ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου υποστήριξε ότι «σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, το ΤΑΙΠΕΔ κατάφερε να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον και να επιτύχει υψηλό προσφερόμενο τίμημα για τα συγκεκριμένα ακίνητα σε μια χειμαζόμενη αγορά. Θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για την αξιοποίηση της ανεκμετάλλευτης περιουσίας του Δημοσίου προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και της εθνικής μας οικονομίας». Υπολογίζεται ότι η «δεξαμενή» του Ταμείου αριθμεί συνολικά 900 ακίνητα. Δεν είναι όλα σημαντικά αρχιτεκτονικά, αλλά είναι βέβαιο ότι για ορισμένα εξ αυτών και εφόσον πωληθούν θα αρχίσει μια νέα εποχή.

Το ακίνητο του Κολωνακίου που υπογράφει ο αρχιτέκτονας Βασίλειος Τσαγρής (1882-1941) παραμένει κενό και ασυντήρητο για περισσότερα από επτά χρόνια με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η δομική του κατάσταση και επιπλέον το Δημόσιο να στερείται σημαντικά έσοδα.
Σε κακή κατάσταση βρίσκεται και ο «πύργος» του Νέου Φαλήρου που δημοπρατείται τον Σεπτέμβριο με τιμή εκκίνησης τις 310.000 ευρώ. Η φέρουσα λιθόκτιστη τοιχοποιία τμηματικά έχει αποσαθρωθεί, τα εσωτερικά και εξωτερικά ξύλινα κουφώματα έχουν καταστραφεί, τμήματα της κεραμοσκεπής έχουν καταρρεύσει, όπως και ο εξωτερικός μαντρότοιχος. Ο κήπος με φοίνικες, πεύκα και πυκνούς θάμνους μοιάζει με μια μικρή ζούγκλα.

 *ΦΩΤΟ: Ενα από τα παλιά, διατηρητέα αρχοντικά του Νέου Φαλήρου, στην οδό Σμολένσκυ 4, δημοπρατείται τον Σεπτέμβριο.
 http://www.kathimerini.gr
15/8/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin