Monday, August 19, 2013

Δραματική αύξηση του κόστους των πλημμυρών.

Η άνοδος της στάθμης των θαλασσών, η διάβρωση του εδάφους και η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού οδηγούν σε αύξηση του κόστους των πλημμυρών, προειδοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα.
Χωρίς τις απαραίτητες επενδύσεις σε αντιπλημμυρικά έργα, το ετήσιο κόστος των πλημμυρών μπορεί να ξεπεράσει μέχρι το 2050 το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια (750 δις ευρώ). Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας την οποία παρουσιάζει το περιοδικό Nature Climate Change. Το 2005 οι ζημιές που προέκυψαν μετά από πλημμύρες στις 136 μεγαλύτερες πόλεις-λιμάνια του κόσμου και οι οποίες συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα, ξεπέρασαν τα 6 δις δολάρια.


Για τις μεμονωμένες πόλεις οι επιστήμονες έβαλαν στο μικροσκόπιο τους σημερινούς και μελλοντικούς κινδύνους πλημμυρών καθώς και τα αντιπλημμυρικά έργα. Στη συνέχεια προχώρησαν σε υπολογισμούς στη βάση τριών σεναρίων: με μηδενική αύξηση της στάθμης των θαλασσών, με μια αύξηση κατά 20 εκατοστά καθώς και με μια αύξηση κατά 40 εκατοστά μέχρι το 2050. Από τα δεδομένα που προέκυψαν υπολογίστηκε το ύψος των ζημιών σε περιπτώσεις πλημμυρών.

Ως βασικοί λόγοι για την κατακόρυφη αύξηση του κόστους αναφέρονται, πέρα από την αύξηση της στάθμης των θαλασσών, η διάβρωση του εδάφους καθώς και η αύξηση του πληθυσμού στις συγκεκριμένες πόλεις.

Επιτακτική η ανάγκη αντιπλημμυρικών έργων

Τα μεγαλύτερα προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσει, σύμφωνα με την έρευνα, η κινεζική πόλη Γκουανγκζού η οποία μέχρι το 2050 θα πρέπει να διαθέσει ετησίως περίπου 13 δις δολάρια για την αποκατάσταση ζημιών από πλημμύρες. Ιδιαίτερα υψηλό θα είναι το κόστος και για τη Βομβάη της Ινδίας ενώ δύσκολοι οικονομικοί καιροί έρχονται και για αρκετές αμερικανικές πόλεις, όπως το Μαϊάμι, τη Νέα Υόρκη και τη Βοστώνη.

Για να αποφευχθεί η κατακόρυφη αύξηση του κόστους, κάθε μια από τις 136 πόλεις που έλαβε υπόψη της η έρευνα θα πρέπει να επενδύσει κατά μέσο όρο 350 εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε αντιπλημμυρικά έργα.

Dpa, Κώστας Συμεωνίδης
Υπεύθ. Σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

dw.de
19/8/13 
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
 

1 comment:

  1. Floods in Russia’s Far East Cost Farmers $260M...

    MOSCOW, August 19 (RIA Novosti) – The cost to agriculture in Russia’s flood-hit Far East is estimated at 8.5 billion rubles ($260 million), Russia’s Agriculture Ministry said Monday.

    More than 627,000 hectares of agricultural land, or 40 percent of crop areas, have been affected by the floods, the ministry said in a statement.

    Some 140 towns and villages in the Amur Region, the Khabarovsk Territory and the Jewish Autonomous Region have been inundated following heavy rains. Nearly 28,500 people have been affected by floods in the three regions.

    Russian Prime Minister Dmitry Medvedev has called on local authorities to ensure that funds allocated to the flood victims reach them. “This situation needs to be controlled,” he said.
    http://en.rian.ru/russia/20130819/182851038/Floods-in-Russias-Far-East-Cost-Farmers-260M.html
    19/8/13

    ReplyDelete

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin