Sunday, August 18, 2013

Υποβρύχια καλώδια για την αποφυγή… νέας Σαντορίνης

Την λύση στο θέμα με την ηλεκτρική επάρκεια των νησιών μπορεί να λυθεί αν συνδεθεί ολόκληρο το νησιωτικό σύμπλεγμα με την υπόλοιπη χώρα, μέσω υποβρύχιων ηλεκτρικών καλωδίων, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος. 

Ήδη είναι σε εξέλιξη ειδικός διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με την κατάθεση προσφορών να αναμένεται τον Οκτώβριο. 

Τα υποβρύχια καλώδια θα πρέπει να ξεκινούν από το Λαύριο και να καταλήγουν στις δυτικές Κυκλάδες ενώ αυτά που θα ξεκινούν από το Αλιβέρι θα παρέχουν ρεύμα στις ανατολικές Κυκλάδες, στην Σύρο και από εκεί και στα άλλα νησιά του συμπλέγματος με την κατάλληλη καλωδίωση. 


Για την εγκατάσταση του κυκλώματος θα χρειαστούν τρία χρόνια από την ημέρα έναρξης των εργασιών. 

«Τώρα είμαστε σε έναν καλό δρόμο. 

Το πρώτο στάδιο, το πιο ώριμο στάδιο είναι η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων, ένα έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, είμαστε ήδη σε διαδικασία διαγωνισμού, πρόκειται για προϋπολογισμό της τάξης των 250 εκατομμυρίων ευρώ», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Μανιάτης. 

Ο στρατηγικός σχεδιασμός περιλαμβάνει και την ηλεκτρική διασύνδεση και των υπόλοιπων νησιών του Αιγαίου, αλλά και της Κρήτης, ένα έργο που έχει ενταχθεί ήδη στα Διευρωπαικά Δίκτυα Ενέργειας, κάτι που σημαίνει ταχύτερη αδειοδότηση και σίγουρη χρηματοδότηση. 

Το συνολικό κόστος για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών ανέρχεται στα 3,5 δις ευρώ. 

Όμως με δεδομένο ότι το ετήσιο κόστος για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ, στο υπουργείο Περιβάλλοντος εκτιμούν ότι η απόσβεση θα γίνει πολύ γρήγορα, ενώ και η διάρκεια «ζωής» των υποβρύχιων καλωδίων φτάνει τα 50 χρόνια. 

«Στην πιο νησιωτική χώρα του κόσμου σχεδόν που είναι η Ελλάδα, στα σίγουρα την πιο νησιωτική χώρα της Ευρώπης, η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών μας και ιδιαίτερα αυτών που έχουν τουρισμό αποτελεί το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο, ουσιαστικά αποτελεί την μεγαλύτερη και καλύτερη υποδομή που μπορούμε να προσφέρουμε στις επόμενες γενιές», τόνισε ο υπουργός.
ΠΗΓΕΣ
 18/8/13
---
ΣΧΕΤΙΚΑ: 

 

 
  • ΥΠΕΚΑ: Η δήλωση Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, για την Ηλεκτροδότ​ηση της Σαντορίνης και την Ηλεκτρική Διασύνδεση των Νησιών -16/8/13


Με αφορμή τη διακοπή ηλεκτροδότησης στο νησί της Σαντορίνης και ύστερα από συνεχή συνεργασία που είχε με τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση :  
 
«Εκφράζω τη βαθιά θλίψη μου για το πρωτόγνωρο γεγονός στη Σαντορίνη, που τραυμάτισε  την τουριστική καρδιά της Ελλάδας. Μετά από τρεις πολύ δύσκολες ημέρες και ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες της Κυβέρνησης, βρισκόμαστε πλέον στο τελικό στάδιο της πλήρους επιδιόρθρωσης και αποκατάστασης της βλάβης, που πιστεύω ότι θα γίνει στο συντομότερο δυνατό χρόνο και με τις λιγότερες επιπτώσεις.  
Η ανυπαρξία ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών της Πατρίδας μας με την ηπειρωτική Ελλάδα, αποτελεί το μεγάλο αντιαναπτυξιακό μειονέκτημά μας. Η κατανάλωση καυσίμου στις μονάδες που παράγουν, τοπικά, ηλεκτρική ενέργεια ξεπερνά κάθε χρόνο σε κόστος τα  600 εκατομμύρια Ευρώ.
Σήμερα και για πρώτη φορά, η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στην οριστική επίλυση του προβλήματος, επενδύοντας στη διασύνδεση ολόκληρου του νησιωτικού συμπλέγματος με την υπόλοιπη χώρα, μέσω υποβρύχιων ηλεκτρικών καλωδίων.
Με ταχύτατους ρυθμούς επισπεύδονται οι διαδικασίες για το εν εξελίξει έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, που έχει ενταχθεί πλέον στο ΕΣΠΑ. Ήδη, έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός και αναμένουμε την κατάθεση προσφορών μέσα στον Οκτώβριο.
Πρόσφατα, η Κυβέρνηση ενέταξε την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα, ένα έργο κόστους άνω των 800 εκατ. Ευρώ, στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Ενέργειας Κοινού Ενδιαφέροντος.
Στον ίδιο στρατηγικό σχεδιασμό είναι ενταγμένη η ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων, καθώς και των νησιών του βορείου Αιγαίου και προχωρούν οι σχετικές Μελέτες Ωρίμανσης.
Στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών θα αποτελέσει τη μεγάλη αναπτυξιακή μας παρέμβαση».
ΥΠΕΚΑ 16/8/13

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin