Thursday, August 01, 2013

Νέο αντιβιοτικό σε θαλάσσιο μικρόβιο

Φωτο: enet.gr
Ένα εντελώς νέο και ασυνήθιστο αντιβιοτικό βρέθηκε σε θαλάσσιο μικροοργανισμό στο βυθό του ωκεανού, ανοιχτά των ακτών της Καλιφόρνια. 
 Η ανακάλυψη νέων αντιβιοτικών στη φύση είναι σπάνια, με τους γιατρούς να τονίζουν πως η ανθεκτικότητα των μικροβίων στα ήδη υπάρχοντα φάρμακα αποτελεί σοβαρή απειλή για την ανθρώπινη υγεία.
Σύμφωνα με τους αμερικανούς επιστήμονες, που έκαναν την ανακάλυψη, το νέο αντιβιοτικό ονομάζεται anthracimycin και οι πρώτες δοκιμές έδειξαν πως είναι αποτελεσματικό εναντίον του βακτηρίου του άνθρακα και του χρυσίζοντος σταφυλόκοκκου (MRSA).

Οι επιστήμονες, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο γερμανικό περιοδικό Angewandte Chemie, ελπίζουν τώρα πως η μοναδική χημική δομή του αντιβιοτικού θα μπορέσει να οδηγήσει στη δημιουργία μίας νέας κατηγορίας αντιβιοτικών φαρμάκων για την καταπολέμηση άκρως ανθεκτικών και επικίνδυνων μικροβίων, που απειλούν την ανθρώπινη υγεία.
Η δομή της anthracimycin, όπως αναφέρουν οι ερευνητές του Ινστιτούτου Scripps, δεν μοιάζει με κανενός άλλου γνωστού φυσικού αντιβιοτικού. Η ουσία βρέθηκε στο μικρόβιο Steptomyces, στο βυθό του Ειρηνικού Ωκεανού.
Η ανακάλυψη δείχνει τη σημασία των ωκεανών ως δυνητική πηγή νέων συστατικών για την παρασκευή μελλοντικών φαρμάκων, καθώς ένα μεγάλο μέρος εξ αυτών παραμένει ακόμα ανεξερεύνητο. 
*ΦΩΤΟ:  Το βακτήριο του άνθρακα σε μικροσκοπική απεικόνιση (National Academy of Engineering)
Πηγή: BBC
Κανόνη Κατερίνα
 http://www.enet.gr
1/8/13

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin