Friday, July 19, 2013

Βουλευτές ζητούν καταγγελία της Τουρκίας για την πετρελαιοκηλίδα στην Καρπασία

Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος εξέφρασαν ικανοποίηση για την άμεση αντίδραση της Κυβέρνησης προς αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας και της πυρκαγιάς στην Καρπασία, θέτοντας, ωστόσο, αίτημα για καταγγελία της Τουρκίας.

Σε δηλώσεις μετά την ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, που συνήλθε σε έκτακτη συνεδρία, και συζήτησε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη διαρροή πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή της κατεχόμενης Καρπασίας, καθώς και για τις πυρκαγιές σε δασική περιοχή μεταξύ Γιαλούσας και Ριζοκαρπάσου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Αδάμος Αδάμου είπε ότι το φάσμα της καταστροφής στην Καρπασία, από τις πυρκαγιές και τη διαρροή πετρελαίου είναι τεράστιο. 



Παρατήρησε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών κινήθηκε ταχύτατα και μέσα σε μια ώρα είχε κινητοποιήσει τους πάντες και τα Ηνωμένα Έθνη και δηλώσαμε ετοιμότητα να προσφέρουμε βοήθεια ανταποκρινόμενοι στο αίτημα της τ/κ, το οποίο αναίρεσε επειδή θα έρχονταν από την Τουρκία.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι η καθυστέρηση της μιας μέρας στοίχισε πάρα πολύ. Δήλωσε, επίσης, ότι πρέπει να υπάρχει καλύτερος συντονισμός μεταξύ των δύο κοινοτήτων σε αυτά τα θέματα και παρατήρησε ότι οι ομάδες εργασίας και τεχνικές επιτροπές φαίνεται να μην αποδίδουν.

Ο κ. Αδάμου ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει σημαντικά κονδύλια στην τ/κ κοινότητα για θέματα περιβάλλοντος, προσθέτοντας ότι το ζητούμενο είναι να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα ώστε μην τρέχουμε να θεραπεύουμε τις παρενέργειες της μη λήψης μέτρων.

Είπε πρόσθετα πως παρότι τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί, η Επιτροπή Περιβάλλοντος ενημερώθηκε ότι είναι απομακρυσμένες οι πιθανότητες η πετρελαιοκηλίδα να περάσει στις ελεύθερες περιοχές.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι από την Κυπριακή Δημοκρατία προσφέρθηκε υλική βοήθεια που έγινε αποδεκτή και ανθρώπινο δυναμικό που δεν αποδέχθηκαν.

Η Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα δήλωσε ότι το θέμα είναι περιβαλλοντικό και άκρως πολιτικό, προσθέτοντας πως για ακόμα μια φορά οι νόμιμες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας παρεμποδίστηκαν να προστατεύσουν την περιοχή Καρπασίας από την πετρελαιοκηλίδα, η οποία επέφερε ανυπολόγιστες ζημιές στο περιβάλλον.

Αφού χαιρέτισε όλες τις ενέργειες που έγιναν από το Υπουργείο Εξωτερικών, είπε ότι η Επιτροπή κάλεσε το Υπουργείο Εξωτερικών και την Επίτροπο Περιβάλλοντος να ενεργήσουν σε συνεργασία με τους Κύπριους Ευρωβουλευτές για να καταγγελθεί η Τουρκία σε όλα τα διεθνή φόρα τον ΟΗΕ, την Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο.

Σύμφωνα με την κ. Μαυρονικόλα, η αντίδραση της Τουρκίας και του καθεστώτος στα κατεχόμενα απλώς επαναβεβαιώνει ότι η πίεση για επανέναρξη των συνομιλιών είναι επικοινωνιακό παιγνίδι.

Υπενθύμισε ότι ευρωπαϊκά κονδύλια διοχετεύονται στα κατεχόμενα για την προστασία του περιβάλλοντος και ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας πρέπει να γίνουν κοινωνοί των πράξεων του κατοχικού καθεστώτος και να ζητήσουν εξηγήσεις για τη διαχείριση των χρημάτων των Ευρωπαίων πολιτών, καθώς από ό,τι φαίνεται δεν έχει αγοραστεί τεχνικός εξοπλισμός για αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων.

«Τα χρήματα των Ευρωπαίων πολιτών πρέπει να διοχετεύονται σωστά και να διενεργείται ο έλεγχος για διαπιστωθεί εάν τα κονδύλια για περιβαλλοντική προστασία δαπανώνται για αυτό το σκοπό», είπε.

 onlycy.com
19/7/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin