Monday, July 22, 2013

Κληρώθηκαν... αυθαίρετες και κατεδαφιστέες κατοικίες

Σταυρογιάννης  Λ. (avgi.gr)

Κεραμίδα έπεσε στα κεφάλια 160 δικαιούχων ισάριθμων διαμερισμάτων του Οικισμού Εργατικών Κατοικιών "Παλλήνη ΙΙΙ - Γρηγόρης Λαμπράκης", καθώς, 11 χρόνια μετά την εγκατάστασή τους εκεί, διαπιστώθηκε πως ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) τους παρέδωσε αυθαίρετα κτίσματα και τώρα καλούνται να πληρώσουν αστρονομικά ποσά για πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης, ενώ οι πολυκατοικίες κρίθηκαν κατεδαφιστέες.



Από τις αρχές του 2002, οπότε και εγκαταστάθηκαν στον οικισμό, οι δικαιούχοι εντόπισαν κακοτεχνίες για τις οποίες είχαν διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα στις διοικήσεις του ΟΕΚ και σε άλλους συναρμόδιους φορείς. Η κλήρωση έγινε τον Οκτώβριο του 1997 και ορίστηκαν οι δικαιούχοι των διαμερισμάτων που επρόκειτο να κατασκευασθούν. Στη συνέχεια, με αποκλειστική ευθύνη του ΟΕΚ, ολοκληρώθηκε η κατασκευή του οικισμού, του οποίου το τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο εγκρίθηκε το 1994. Τον περασμένο μήνα, η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Παλλήνης προχώρησε σε αυτοψίες κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας που συνδέεται με τη διερεύνηση των κακοτεχνιών. Οι έλεγχοι έδειξαν πλήθος πολεοδομικών αυθαιρεσιών και παρατυπιών. Ήτοι: υπέρβαση του συνολικού ύψους ορισμένων πολυκατοικιών, διαφορές στη στάθμη του περιβάλλοντος χώρου, πολυκατοικίες κατοπτρικά κατασκευασμένες σε σχέση με τα σχέδια που συνόδευαν την οικοδομική άδειά τους, άρα εξ ολοκλήρου αυθαίρετες, υπόγεια τα οποία ως προς τα σχέδια της οικοδομικής άδειάς τους έχουν επεκταθεί, καθώς και άλλες, μικρότερες παραβάσεις.

Τα ευρήματα πιστοποιούν πως οι βαριές αυθαιρεσίες έγιναν κατά το στάδιο της κατασκευής των πολυκατοικιών, στο οποίο οι δικαιούχοι δεν είχαν ουδεμία εμπλοκή και άρα η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στον ΟΕΚ ως κύριο του έργου κατασκευής.

Αργότερα, τον Νοέμβριο του 2008, το Δ.Σ. του ΟΕΚ αποφάσισε για τη σύσταση αυτοτελών οριζοντίων ιδιοκτησιών στον οικισμό και βάσει της απόφασης αυτής εκδόθηκαν τα οριστικά παραχωρητήρια για κάθε διαμέρισμα του οικισμού. Όμως τον Φεβρουαρίου 2012, με την παρ. 6 του άρθρου 1 του Ν. 4046/2012, ο ΟΕΚ καταργήθηκε, ενώ με άλλο νομοθέτημα Ν. 4114/2013 ο ΟΑΕΔ καθίσταται πλέον καθολικός διάδοχος και υπεισέρχεται σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του πρώην ΟΕΚ.

Οι δικαιούχοι αίφνης βρίσκονται στη δίνη ενός παραλογισμού, αφού οι οικοδομές κρίνονται κατεδαφιστέες και τα πρόστιμα οριστικά "εκτός αν ο ιδιοκτήτης ή ο κάθε ενδιαφερόμενος υποβάλει προσφυγή κατά των εκθέσεων αυτοψίας αυθαίρετης κατασκευής εντός 30 ημερών από την τοιχοκόλληση" της έκθεσης αυτοψίας. Εννοείται ότι το σύνολο των δικαιούχων αποφάσισε να προσφύγει.

Ένας των ενδαφερομένων, ο κ. Δ. Στέφωσης, με υπόμνημά του προς το ΥΠΕΚΑ, το υπουργείο Εργασίας (ως εποπτεύοντος του ΟΑΕΔ φορέα) και προς τα κόμματα, ζητάει να "συμπεριληφθεί επί τούτω μνεία στον υπό σχεδιασμό νόμο περί αυθαίρετων κατασκευών, ώστε να ρυθμιστούν οριστικά και πέραν πάσης αμφισημίας οι πολεοδομικές παραβάσεις που αφορούν οικισμούς εργατικών κατοικιών κατά το στάδιο κατασκευής τους από τον πρώην ΟΕΚ και συνεπώς αυτές οι παραβάσεις να μην επιβαρύνουν καθ' οιονδήποτε τρόπο, αναδρομικά ή εφεξής, τους δικαιοπαρόχους κατοικιών του πρώην ΟΕΚ, διότι αυτό συνιστά κατάφωρη αδικία εις βάρος τους, παραβίαση των πλέον στοιχειωδών κανόνων χρηστής διοίκησης και κατ' ουσίαν ακύρωση κάθε έννοιας άσκησης κοινωνικής πολιτικής εκ μέρους του κράτους".
"Τσουβάλιασμα" από ΥΠΕΚΑ

Στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ που κατατέθηκε προχθές στη Βουλή υπάρχει αναφορά σε αυθαίρετες κατασκευές του ΟΕΚ. Το άρθρο 23 (παρ. 15α και 15 β) αναφέρει ότι "στις διατάξεις του παρόντος νόμου υπάγονται, μόνο με την καταβολή του σχετικού παραβόλου και χωρίς την καταβολή του ειδικού προστίμου, αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσης επί κτηρίων που αποδόθηκαν στους δικαιούχους από τον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ). Για την υπαγωγή πέραν των απαιτούμενων δικαιολογητικών συνυποβάλλεται το παραχωρητήριο ή ο νόμιμος τίτλος από τον ΟΕΚ".

Με αυτόν τον τρόπο, όμως, τσουβαλιάζονται οι "δομικές" αυθαιρεσίες που έγιναν κατά το στάδιο της κατασκευής, αποκλειστικής ευθύνης του ΟΕΚ, με αυτές που πιθανόν έγιναν μετά από τους δικαιοπαρόχους, όπως η μετατροπή εξωστών σε δωμάτια ή η κατασκευή τζακιών και καπνοδόχων χωρίς άδεια. Επιπλέον υποχρεούνται οι δικαιούχοι να καταβάλουν παράβολο, το κόστος του οποίου, για τριώροφη πολυκατοικία συνολικού εμβαδού 1.100 τ.μ. όπως αυτές του οικισμού της Παλλήνης, ανέρχεται στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 4.000 ευρώ. Σε αυτό θα προστεθεί και η αμοιβή μηχανικού, ο οποίος θα ετοιμάσει τον φάκελλο για την υπαγωγή στη ρύθμιση...

http://www.avgi.gr
20/7/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
 ----

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin