Monday, July 29, 2013

Απαγορεύτηκε για Πέντε Χρόνια η Συλλογή Ρίγανης και Φασκόμηλου στα Χανιά

Τη συλλογή της μαλοτήρας, της ματζουράνας, του φασκόμηλου και της ρίγανης απαγόρευσε η Διεύθυνση Δασών Χανίων, προκειμένου να τα προστατεύσει από τη μαζική συλλογή, η οποία απειλεί τα αρωματικά φυτά με εξαφάνιση.
Συγκεκριμένα, με απόφαση της Διεύθυνσης Δασών Χανίων που ελήφθη στις 24/7 και για πέντε χρόνια (μέχρι 31/12/2018):

Απαγορεύεται η εκρίζωση ή η ολοκληρωτική κοπή των βλαστών όλων των αρωματικών φυτών.
Απαγορεύεται η συλλογή για εμπορία, μαλοτήρας, ματζουράνας,φασκόμηλου, ρίγανης στις περιοχές Natura του νομού Χανίων.


Σύμφωνα με την απόφαση, επιτρέπεται η συλλογή αυτών των αρωματικών φυτών μόνο για προσωπική χρήση, με προσεκτική κοπή των βλαστών και για ποσότητες έως 500 γραμμαρίων.
Επίσης επιτρέπεται η συλλογή τους απο περιοχές του δικτύου Natura για εμπορική χρήση, μόνο μετά απο άδεια της Διεύθυνσης Δασών Χανίων.

Σε ότι αφορά στον μοναδικό δίκταμο, έτσι κι αλλιώς – βάση Νόμου – απαγορεύεται παντελώς και συνεχώς η εκρίζωση, μεταφύτευση, κοπή και συλλογή του.
  • Οι παραβάτες αυτής της Δασικής Διάταξης, συλλέκτες, πωλητές και γενικώς εμπορευόμενοι τα ανωτέρω είδη τιμωρούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες ποινικές διατάξεις των άρθρων 268, 271 και 287 του Ν.Δ 86/69 «Περί Δασικού Κώδικα», άρθρου 28 του Ν. 1650/86 «Για την προστασία του Περιβάλλοντος» ως και άρθρου 57 του Ν. 2637/98 «Σύσταση Οργανισμού Πιστοποίησης κ.λ.π»
http://www.energia.gr
29/7/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ: 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin