Monday, July 08, 2013

Κάποιοι καταστρέφουν για το κέρδος το βουνίσιο τσάι!..

Του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΧΡΗΣΤΟΓΟΥΛΑ

*   Όλοι μας γνωρίζουμε το «πράσινο τσάϊ» που φυσικά δεν ευδοκιμεί στην χώρα μας αλλά σε κάποιες άλλες κάτω από την ζώνη του Ισημερινού. Και φυσικά δεν έχει καμία σχέση με το τσάϊ του βουνού που η φύση στα ψηλά βουνά μας, μας παρέχει και που πρέπει με περισσή φροντίδα να διαφυλάξουμε. Το καλοκαίρι είναι η εποχή που ανθίζει και φυσικά η εποχή που το μαζεύουμε για να έχουμε τις κρύες μέρες του χειμώνα να πίνουμε και να καταπραΰνουμε τα σιναχάκια μας. Πρόσεξα όμως πολλές ιδίως κυρίες (πλανόδιες που δεν φταίνε αυτές σε τίποτα, μιας και δεν το μάζεψαν αυτές, απλά το διακινούν) να πωλούν σε εμφανή σημεία της πόλης μας αυτό το πολύτιμο βότανο, χωρίς όμως αυτό να πληροί τις προϋποθέσεις πώλησης, κοινώς είναι άγουρο.


Δεκάδες χεριές «πράσινο» τσάϊ», αγίνωτο, περιμένει τον αδαή καταναλωτή να το αγοράσει. Γιατί όμως δεν γίνεται ένας έλεγχος από όποια υπηρεσία του κράτους είναι αρμόδια για να επιληφθεί του θέματος και να προλάβει το περισσότερο κακό; Αγίνωτο μαζεμένο τσάϊ σημαίνει ότι δεν αφήνουμε κανένα κλωνί να ωριμάσει για να έχουμε και του χρόνου, να μαζέψουμε. Το σωστά μαζωμένο τσάϊ είναι εκείνο που το κάθε του κλωνί έχει ανθίσει σε ποσοστό πάνω από 7/10, και η σωστή συγκομιδή έχει να κάνει με το 50% της κάθε συστάδας που εντοπίζει ο συλλέκτης. Και αφού ξεκίνησε το κακό, κάποια στιγμή αργότερα και κατόπιν εορτής θα έχουμε, όπως πάντα, ανακοίνωση από την Περιφέρεια Ηπείρου που θα απαγορεύει την κοπή του τσαγιού.


Αγαπητοί κύριοι Περιφερειάρχες, επόπτες, ελεγκτές και όποια υπηρεσία ελέγχου, το τσάϊ δεν «βγαίνει» με ημερομηνίες τακτές από τότε έως τότε, αλλά κατά το πώς εξελίσσονται: οι μέρες, οι βροχές, οι λιακάδες, το κρύο, η ζέστη. Γρηγορείτε ειδάλλως θα το χάσουμε «το τρένο» και δεν μας βλέπω να ξαναμαζεύουμε τσάϊ όπως πρέπει. Πλούσιο, κιτρινωπό ανθισμένο, μυρωδάτο, που θα μοσχοβολά τα υπόγεια και ανήλια σημεία, στεγνώνοντας φυσικά, περιμένοντας τον χειμώνα να σιγοβράσει στα τσαγερά μας. Να ζεσταθούν τα σωθικά μας, να καλμάρουν τα νεύρα μας και σ’ ότι άλλο προσφέρει ιαματικά αυτό το πολύτιμο βότανο.

 http://www.proinoslogos.gr
8/7/13

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin