Sunday, July 14, 2013

Οι καταστροφικές παρεμβάσεις στην Παμβώτιδα τους οδήγησαν σε παραίτηση!

Στο έσχατο σημείο διαμαρτυρίας, στην ομαδική παραίτηση των μελών του έφθασε το Δ.Σ. του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις παράνομες – όπως τονίζει – και καταστροφικές ενέργειες σε βάρος της λίμνης Παμβώτιδας, ενώ ταυτόχρονα καλεί τη Γιαννιώτικη κοινωνία να λάβει τα μέτρα της!
Επτά νέοι και επιστήμονες (δύο πολιτ. μηχανικοί, ένας ηλεκτρολόγος μηχανικός, ένας δικηγόρος, δύο βιολόγοι και ένας γεωπόνος) που είχαν εκστρατευθεί στον αγώνα για την προστασία του Περιβάλλοντος στην περιοχή μας, μετά 2½ χρόνια θητείας, τα... βρόντηξαν καταγγέλοντας Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Περιφέρεια Ηπείρου και Δήμο Ιωαννιτών ότι «στερούμενοι παντελών περιβαλλοντικής ευαισθησίας λαμβάνουν θέσεις και αποφάσεις καταστροφικές για την Παμβώτιδα»!


Φαίνεται ότι το... ποτάμι ξεχείλις εκαι από την προχθεσινή αποκάλυψη του «Πρωινού Λόγου» σύμφωνα με την οποία Δημ. Αρχή, Περιφέρεια και Αποκ. Διοίκηση μεθοδεύουν την... οικειοποίηση λιμναίας έκτασης 2.000 στρεμ., ιδιοκτησίας του Δημοσίου, ότι δήθεν ανήκει στο Δήμο, προκειμένου ανενόχλητα να συνεχίσουν τη διάνοιξη διαύλου για την κατασκευή στίβου Θαλασσίου Σκι.

Δήλωση Καχριμάνη
Σχετικά χθες ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, με μια δήλωση-γρίφο, αναφέρθηκε στις εργασίες που γίνονται στην περιοχή Αμφιθέας λέγοντας:
«Υπάρχουν αντικειμενικά δεδομένα, τα οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με όσα ο καθένας υποκειμενικά βάζει στο μυαλό του. Όταν  υπογραφεί το Διάταγμα της Λίμνης και το Ρυθμιστικό Σχέδιο, θα υπάρχουν και συγκεκριμένοι κανόνες. Σήμερα δεν μπορεί ο καθένας λέγοντας ότι ενδιαφέρεται για τη λίμνη να καταλήγει σε αυθαίρετα συμπεράσματα πως δεν είναι καλό  να γίνεται παρέμβαση σε έκταση, που αύριο μπορεί να ενωθεί με τη λίμνη. Ως άνθρωπος που με ενδιαφέρει τα μέγιστα η λίμνη και το έδειξα με πράξεις, δεν το καταλαβαίνω».

Καταστροφικές  παρεμβάσεις
Αιτιολογώντας την απόφασή τους να παραιτηθούν, τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Περιβάλλοντος, αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στην σχετική ανακοίνωσή τους:
«Η πανέμορφη λίμνη μας έχει υποστεί μεγάλης έκτασης καταστροφή από ανθρώπινες επεμβάσεις (μπαζώματα, καταπατήσεις λιμναίων εκτάσεων, ρύπανση των υδάτων) και πάνω απ’ όλα τα δύο τεράστια αναχώματα στις περιοχές Αμφιθέας και Ανατολής–Κατσικά, που στέρησαν από την Παμβώτιδα τους δύο ζωτικής σημασίας υγροβιότοπους και τη μετέβαλαν από λίμνη–οικοσύστημα σε κλειστή δεξαμενή βρώμικων υδάτων...
»...Το προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) για την προστασία της λίμνης που έπρεπε να έχει υπογραφεί το 2009 καθυστερεί εξ’ αιτίας κωλυσιεργιών και παρεμβάσεων των διοικούντων (Βουλευτών, Περιφέρειας Ηπείρου και Δημοτικής Αρχής). Τα προτεινόμενα σχέδια Π.Δ. που κατατέθηκαν τον τελευταίο καιρό από την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Δήμο Ιωαννιτών στο ΥΠΕΚΑ είναι καταστροφικά για το οικοσύστημα, γι’ αυτό και καταγγέλθηκαν από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ηπείρου και την Γιαννιώτικη κοινωνία.

Εργασίες για το στίβο...
»Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Δήμος τελείως αυθαίρετα και χωρίς καμία άδεια με πρόσχημα δήθεν κοπή καλαμιών ξεκίνησε εργασίες κατασκευής στίβου θαλασσίου σκι στον υδροβιότοπο Αμφιθέας καταστρέφοντας οικολογικό σύστημα μεγάλης αξίας προστατευόμενο από σχετικές οδηγίες της Ε.Ε., την Ελληνική νομοθεσία και το Σύνταγμα.
»Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αρχικά προέβηκε σε παύση των παράνομων εργασιών και στη συνέχεια χορήγησε στον Δήμο με την 20076/533/11.04.2013 απόφασή της άδεια εκτέλεσης έργου κοπής καλαμιών με τον παραπλανητικό τίτλο «έργο αξιοποίησης υδατικών πόρων προστασίας οικοσυστημάτων» με παρατήρηση ότι για την κοπή θα χρησιμοποιηθεί ο πλωτός εκσκαφέας  WATER MASTER.
»Μετά από καταγγελία του Συλλόγου μας για εκρίζωση του καλαμιώνα και εκβάθυνση σε βάθος 2 μέτρων με χρήση του τεράστιου μηχανήματος drag line που χρησιμοποιείται σε εκσκαφές λιμένων και μάλιστα χωρίς Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, η Διοίκηση διέκοψε εκ νέου τις εργασίες μετά από εισαγγελική παρέμβαση.
»Δυστυχώς η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αδιαφορώντας για το μέγεθος της καταστροφής του οικοσυστήματος της περιοχής επανέρχεται με νεώτερη απόφασή της την 38036/982/03.07.2013 και τροποποιώντας την προηγούμενη απόφασή της αναφορικά με τον τρόπο εκτέλεσης των εργασιών εγκρίνει τη χρήση μηχανήματος drag line.

Τα περί ιδιοκτησίας...
»Διαβάζοντας τo με αριθμό 18 σχετικό της ανωτέρω απόφασης με τίτλο «τα δεδομένα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος» όπου επιχειρείται ο αποχαρακτηρισμός του υδροβιότοπου Αμφιθέας από κρατική ιδιοκτησία, (διότι αποτελεί τμήμα της Παμβώτιδας, πράγμα που επιβεβαιώνεται από το 4508/23.06.2004 έγγραφο Τοπογραφικής Υπηρεσίας και της 4726/24.06.2004 απόφασης Νομάρχη Ιωαννίνων) σε ιδιοκτησία της κοινότητας Αμφιθέας, προκειμένου να δικαιολογηθεί η εκτέλεση εργασιών σε δημοτική και όχι σε κρατική έκταση, μας προκάλεσε θλίψη και αηδία για το κατάντημα της Δημόσιας Διοίκησης, φθάνοντας στο σημείο να θεωρούν την ανωτέρω απόφαση Νομάρχη εσφαλμένη και να προβαίνουν σε ανάκληση του 56006/2502/18.06.2013 εγγράφου της Δ/νσεως Πολιτικής Γης όπου αναφέρεται ο υγροβιότοπος ως κρατική ιδιοκτησία»! καταλήγει το αποκαλυπτικό κείμενο της παραίτησης των 7 νέων επιστημόνων – μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου Περιβάλλοντος που είναι οι:
Κωνσταντίνος Σακκάς (Πρόεδρος), Αδαμάντιος Ζώλας (Αντιπρόεδρος), Αθανάσιος Ευθυμίου (Γραμματέας), Απόστολος Κοκορδάτος (Ταμίας) και μέλη οι Κωνσταντίνος Βάσσης, Ευθυμία Γιώσα, Δημήτριος Τσουμάνης.

proinoslogos.gr
13/7/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin