Η Ρωσία σημείωσε ρεκόρ εξόρυξης πετρελαίου τα τελευταία 25 χρόνια, καθώς η  παραγωγή πετρελαίου τον Ιούνιο έφθασε στα 10.530.000 βαρέλια/ ανά ημέρα, σύμφωνα με τα δεδομένα του CDU TEK.

Το ρεκόρ αυτό οφείλεται σε δύο βασικούς παράγοντες, αναφέρει ο αναλυτής πετρελαίου και αερίου της JPMorgan, Whoppers Andrew.
 Πρώτον, στην  αύξηση της παραγωγής της Rosneft από τα κοιτάσματα πετρελαίου του Βανκόρ. Πέρυσι,  η παραγωγή πετρελαίου από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων  έφτασε τους  18,3 εκατ. τόνους,  ενώ η εταιρεία  σχεδιάζει να θέσει στόχο  για 25 εκατομμύρια τόνους για το τρέχον έτος.


Ο δεύτερος παράγοντας, είναι η αύξηση της παραγωγής συμπυκνωμάτων φυσικού αερίου από την Gazprom. Το 2010 η παραγωγή ήταν 270.000 βαρέλια/ την ημέρα,  το  2011 άγγιξε τα 300.000 βαρέλια και φέτος τα 350.000 βαρέλια.  Η αύξηση  των τιμών του πετρελαίου συνέβαλε στην  αύξηση της παραγωγής. 

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των πετρελαϊκών εταιρειών  αποφεύγουν να σχολιάσουν  τη δυναμική της παραγωγής πετρελαίου στη Ρωσία και τις προοπτικές της. Σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, είναι  πάρα πολύ ευαίσθητο θέμα και ο παραγωγικός τομέας χρειάζεται ένα σταθερό περιβάλλον για μακροπρόθεσμες επενδύσεις, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Vedomosti.
 http://rbth.gr
9/7/13