Tuesday, July 16, 2013

60 ΔΙΣ. ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΚΤΗΡΙΑΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑ. Μπίζνες με τα πεταμένα λεφτά της ενέργειας

ΜΕ αρκετή καθυστέρηση, συγκριτικά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και εν μέσω της πιο βαθιάς οικονομικής κρίσης, αρχίζει να κάνει τα πρώτα βήματά του στην Ελλάδα ο νέος θεσμός των Εταιρειών Ενεργειακών Υπηρεσιών (ΕΕΥ). 
Οι συγκεκριμένες εταιρείες θα συνάπτουν συμβόλαια με ιδιοκτήτες κάθε είδους κτηρίων, από μεγάλα εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, γραφεία, νοσοκομεία, μέχρι απλές πολυκατοικίες και μονοκατοικίες, για την ενεργειακή βελτίωση των κτηρίων.

Τόσο η χρηματοδότηση για τις ενεργειακές παρεμβάσεις όσο και οι τεχνικές, οικονομικές και διαχειριστικές υπηρεσίες των εταιρειών θα αποπληρώνονται από το οικονομικό όφελος που θα έχουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων από τον περιορισμό της σπατάλης ενέργειας.
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα νέο πεδίο μεγάλης επιχειρηματικής και οικονομικής εμβέλειας, αφού η Ελλάδα θεωρείται πρωταθλήτρια στην ενεργειακή σπατάλη του κτηριακού τομέα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ σύμφωνα με επίσημους υπολογισμούς τα ποσά που απαιτούνται, ώστε το ελληνικό κτηριακό απόθεμα να γίνει ενεργειακά αποτελεσματικό, ξεπερνούν τα 60 δισ. ευρώ.
Στο υπουργείο Περιβάλλοντος λειτούργησε τις τελευταίες ημέρες το ηλεκτρονικό Μητρώο Εταιρειών Ενεργειακών Υπηρεσιών, σύμφωνα με τις προβλέψεις σχετικού νόμου που έχει ψηφιστεί από το 2010. Συνολικά 140 εταιρείες έσπευσαν να υποβάλουν ηλεκτρονικά αιτήσεις ένταξής τους στο Μητρώο.
Η πλήρης και υποχρεωτική λειτουργία του μητρώου προγραμματίζεται να γίνει μέχρι τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τον αρμόδιο προϊστάμενο της διεύθυνσης Αποδοτικής Χρήσης και Εξοικονόμησης Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ Δημήτρη Αντωνόπουλο, οπότε η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ θα έχει ολοκληρώσει την κατάρτιση πιλοτικών συμβάσεων με Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ), που θα αποτελούν τη βάση για συμφωνίες μεταξύ ενδιαφερόμενων ιδιωτών και εταιρειών.
Παράγοντες του χώρου αναφέρουν προς την «Κ.Ε.» ότι ο νέος τομέας των ενεργειακών υπηρεσιών συγκεντρώνει το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών του εξωτερικού, που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα αλλά και πολλών μικρότερων εγχώριων εταιρειών, που προέρχονται από παρεμφερείς δραστηριότητες, όπως οικονομικών συμβούλων, τεχνικών και μελετητικών γραφείων, οι οποίες αναζητούν νέο επαγγελματικό πεδίο.
Παράλληλα, στην αγορά γίνονται τα πρώτα δειλά βήματα. Εταιρείες έχουν προχωρήσει σε κατ' αρχήν συμφωνίες με μεγάλα εμπορικά κέντρα, σούπερ μάρκετ, ξενοδοχεία. Οι διαδιακασίες βρίσκονται στο στάδιο των μετρήσεων και μελετών για να εκπονηθούν σενάρια κόστους των ενεργειακών παρεμβάσεων και οφέλους εξοικονόμησης ενέργειας. 
 http://www.enet.gr
 14/7/13

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin