Wednesday, June 19, 2013

Παπαγεωργίου: Αυξάνονται οι πιθανότητες επιλογής TAP λόγω αγοράς ΔΕΣΦΑ από Socar

Η επικείμενη συμφωνία με την Socar, κρατική εταιρεία φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν, για την εξαγορά του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, αυξάνει τις πιθανότητες επιλογής του αγωγού TAP, έναντι του ανταγωνιστικού Nabucco West, για την μεταφορά αζέρικου φυσικού αερίου στην Ευρώπη, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ασημάκης Παπαγεωργίου, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της επιτροπής Εμπορείου της Βουλής.

Ο κ. Παπαγεωργίου προσέθεσε πως ο TAP συμφέρει περισσότερο εμπορικά συγκριτικά με τον Nabucco West, κυρίως λόγω του μικρότερου μήκους του αγωγού.

Η τελική επιλογή για ποιος αγωγός θα μεταφέρει το φυσικό αέριο του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ από την Κασπία Θάλασσα στην Ευρώπη αναμένεται να ληφθεί έως το τέλος του μήνα, από τις εταιρείες που μετέχουν στην ομώνυμη κοινοπραξία.



Σε ό,τι αφορά την επικείμενη συμφωνία με την Socar για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στην τελική τους φάση, συμπληρώνοντας πως οι Αζέροι έχουν αποστείλει στο ΤΑΙΠΕΔ επιστολή μέσω της οποίας επιβεβαιώνουν την νέα προσφορά τους, ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ.

Στρέφοντας το βλέμμα του στην αποτυχημένη απόπειρα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε πως όλοι οι υποψήφιοι επενδυτές είχαν ενημερωθεί για τα οικονομικά δεδομένα της εταιρείας, όπως για παράδειγμα τα χρέη ιδιωτών προς την επιχείρηση, τα οποία, όπως είπε, έχουν σε μεγάλο βαθμό εξοφληθεί.

Αναφερόμενος ειδικά στην Gazprom, ο κ. Παπαγεωργίου σημείωσε πως η ρωσική κρατική εταιρεία είχε ανοιχτά θέματα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που άπτονται των κανόνων ανταγωνισμού και εσωτερικής αγοράς, εκφράζοντας την άποψη ότι μία επιχείρηση με δεσπόζουσα θέση στην αγορά, όπως η Gazprom, οφείλει να εναρμονίζεται με τους κανόνες ανταγωνισμού που θέτει η Κομισιόν.

Παρά ταύτα, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος αποσαφήνισε πως δεν μπορεί να γνωρίζει εάν τα εκκρεμή ζητήματα διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην απόφαση της Gazprom να μην καταθέσει δεσμευτική προσφορά για την ΔΕΠΑ.

Όσον αφορά τον νέο διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση της εταιρείας, ο κ. Παπαγεωργίου σημείωσε πως αυτός αναμένεται να κηρυχθεί σύντομα και ότι οι Ρώσοι έχουν την δυνατότητα να μετάσχουν, εάν το επιθυμούν.

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Γιώργος Παπαρσένος, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης των κομίστρων, μονάχα όμως σε περίπτωση κατασκευής υποδομών που θα εξυπηρετούν το εθνικό συμφέρον, όπως τυχόν Τρίτη δεξαμενή στην Ρεβιθούσα.

19/6/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment:

  1. Central European Presidents Support Nabucco Pipeline in Letter to Azerbaijani President....

    The Nabucco natural gas pipeline consortium has welcomed the declaration of support from the Presidents of Austria, Bulgaria, Hungary and Romania expressed in a letter to Azerbaijan President Ilham Aliyev from last week.

    The letter was further supported by Turkey, as referenced by the Austrian President Heinz Fischer, according to a media statement of Nabucco Gas Pipeline International GmbH.

    An important advantage of Nabucco, as the Austrian President highlighted at a recent conference, is Nabucco's ability to truly diversify the energy supply for Central and Eastern Europe, which is largely dependent on Russian imports.

    Romanian President Traian Basescu also stated that Nabucco will benefit not only the countries in which the pipeline transits, but also other countries including Poland. Unlike other options, Nabucco will transport Caspian gas into the strategic gas hub in Baumgarten, Austria where it will then benefit the wider European market.......http://www.novinite.com/view_news.php?id=151382

    ReplyDelete

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin